Egyéb kategória

Mi a legnagyobb baj a bakancslistával? Elárulom!

1001 könyv, amit el kell olvasnod; 1001 film, amit meg kell nézned; 101 dolog, amit ki kell próbálnod; 15 hely, ahova el kell utaznod; 55 étel, amit meg kell kóstolnod; és még sorolhatnám, mennyi mindent kell megtenned, mielőtt meghalsz. Mindenki bakancslistás élményekre vágyik, vagy bakancslista alapján éli az életét – vagy annak egy szakaszát –, de mi van azzal, akit nem hat meg a bakancslistaláz, nem volt és nem is lesz bakancslistája?

vous - 2016.12.11.
Mi a legnagyobb baj a bakancslistával? Elárulom!

Persze soha ne mondd, hogy soha, inkább úgy írom, az eddig majdnem eltelt 33 évem alatt egyetlen bakancslistát sem állítottam össze. Igazából a listákkal sem vagyok túl jóban. Sőt, a célkitűzések sem az év világom. A kineziológus, akinél rendszeresen megfordulok, ha elakadtam valahol, legutóbb – valamikor két éve – azt mondta, tiszta célok nélkül nagyon nehéz élni, érdemes lenne meghatároznom a rövid, közép- és hosszú távú céljaimat is, mert ezek mind kapaszkodót jelentenek majd az életemben. Nos, azóta is küzdök ezzel a feladattal, és tény: azóta sem írtam egyetlen bakancslistát sem.

„Mi az, hogy 'egyetlen bakancslistát sem'? Hiszen abból egyetlenegy van, nem?”

Hát igen, eredetileg így volt. Az első bakancslistát az akkor 15 éves John Goddard írta egy esős Los Angeles-i délutánon még 1940-ben. Egy 127 pontból álló felsorolást állított össze azokról a dolgokról, amelyet szeretne látni, megélni, megtapasztalni, elérni, mielőtt meghal. A lista olyan tételekből állt, mint a világ összes országába eljutni, felfedezni a Nagy-korallzátonyt vagy járni a Holdon. A kissrác később amerika első számú felfedezője, kalandora lett, aki 109 pontot teljesített a saját listájából – jól gondoljátok,

a Holdra szállás nem sikerült neki, de egészen elképesztő, amit véghezvitt.

A listaírás divatját mégsem neki, hanem egy 2007-es filmnek köszönhetjük, amelyben két egymástól teljesen különböző embert (Jack Nicholson és Morgan Freeman) közös kórterembe sodor a sors. Akkor döntik el, hogy betegségük ellenére végre úgy fognak élni, ahogy mindig is szerettek volna, mielőtt feldobnák a bakancsot.

Forrás:
istock

A film után azonban nemcsak a betegséggel küzdők kezdtek bakancslistát írni – az ismert emberek közül Bill Clinton, Jane Fonda, Cameron Diaz is nyilatkoztak már arról, hogy van bakancslistájuk. Bár az övéken nem tudjuk, milyen tételek sorakoznak, a legnépszerűbb célok a Bucketlist.org szerint jelenleg a következők:

Thin Places – Helyek, ahol olyan emlékeket gyűjthettek, amelyekért igazán érdemes élni Cséfalvay Fanny

Helyek, ahol olyan emlékeket gyűjthettek, amelyekért igazán érdemes élni

Mondjátok csak, éreztétek már őszintén azt, hogy minden rendben van? Hogy pontosan ott vagytok, ahol éppen lennetek kell, és akkor, amikor kell? Volt már olyan, hogy nem volt hiányérzetetek? Később beszélgettem egy amerikai barátommal, aki elmondta, arra, ahol ezt tapasztalod, létezik egy kifejezés: THIN PLACES.

Azokra a helyekre használják, ahol hirtelen megérint valami magasabb erő jelenléte. Helyek, ahol úgy érzitek, az ég közelebb van a földhöz, és közvetlen kapcsolatot éreztek a világgal.

Grafikusunk, Fanny korábbi cikkét itt olvashatjátok.

Ha belegondoltok, az egész bakancslistásdi kicsit olyan, mint egy nagyon okos vállalkozó ötlete, aki szerette volna felpörgetni a delfinekkel úszkálás bizniszét vagy utazási irodát működtetett. Az egy életre egy lista korszaka egyébként már lejárt. Ma már ott tartunk, hogy nem is az életünkre, hanem egy-egy életszakaszunkra írunk listát, hogy azt lezárva egy új életszakaszban új listát állíthassunk össze.

Így születik bakancslista 2016 októberére vagy 2015 karácsonyára, tavaszra, szakítás utánra, egyedülállóknak.

Abban a korban, amikor a social média tényleg az életünk minden területén jelen van, nem véletlenül olyan népszerűek ezek. A közösségi oldalakon szívesen rendezünk be csinos kirakatokat a fótóinkkal, hiszen ki akarja az átmenetileg éppen nem olyan fényes életét mutogatni, amikor épp szakított, vagy utálja a munkáját. Legalább azzal vágjon fel, hogy minden divatbemutatóra meghívják, vagy olyan helyeken jár, ahova más álmában sem jut el. Akkor talán senki nem kérdezi meg, hogyan is érzi magát valójában – pedig lehet, hogy pont erre lenne szüksége.

Azért ne írjatok rá azonnal minden ismerősötökre, aki épp Balin vagy a Niagara-vízesésnél szelfizget, hogy minden rendben van-e vele.

A célokra ugyanis – és ezt magamnak is nagyon szigorúan mondom – szükség van. Ezekre jó félretenni minden hónapban egy kis pénzt, ráadásul a tervezgetés, az átélés és a visszaemlékezés tripla boldogság. A baj inkább azzal van, ha az egész átfordul abba, hogy sorra pipáljátok ki a listátokon szereplő pontokat. Amikor tervezgetésre megy el a legtöbb energiátok, de nem vagytok jelen fejben, amikor valami megtörténik. Vagy nem engeditek meg magatoknak a visszaemlékezést, mert szinte nem is emlékeztek, mi történt.

A legfontosabb pedig sokszor kimarad: nem az a lényeg, hogy mit, sokkal inkább, hogy kikkel élitek át a listán szereplő élményeket. Ha például saját magatokkal szeretnétek, akkor ne búsuljatok társ után, hanem legyetek abban a pillanatban a legfontosabbak önmagatok számára. Örüljetek annak, hogy ott vagytok, abban a pillanatban, ahol lenni szeretnétek.

Bakancslista Mikulástól karácsonyig – mit írnátok hozzá? Cséfalvay Fanny

Bakancslista Mikulástól karácsonyig – mit írnátok hozzá?

Az év vége gyakran a nagy összegzésekről és az új tervek megfogalmazásáról szól. Sokan tesznek újévi fogadalmakat, ám mi itt a szerkesztőségben úgy gondoltuk, nem ígéreteket teszünk magunknak, hanem megfogalmazzuk azokat az apró, vicces dolgokat, amik boldogságot hozhatnak a fagyos, hideg napokra. YOLO!

Grafikusunk, Fanny tavalyi bakancslistáját idén is szívesen olvasgatjuk. Tegyetek így ti is IDE kattintva!

Ajánlott cikkek