Egyéb kategória

Mi tilos és mit szabad? Így lehet szép az élet gluténmentesen

A gluténérzékenység vagy cöliákia egyre többeket érint, és elsőre szinte elképzelhetetlennek tűnik a lisztmentes, gluténmentes táplálkozás. Annyira életünk és ételünk középpontja a gabona és a belőle készülő kenyér, tészta, sütemény, hogy elsőre lehetetlen vállalkozásnak tűnhet ezek teljes kiiktatása az étrendünkből. Szerencsére egyre több új alapanyag kerül be a köztudatba és a boltokba, így egy kis tudással és néhány recept segítségével élvezetes lehet a táplálkozásunk.

vous - 2016.09.08.
Mi tilos és mit szabad? Így lehet szép az élet gluténmentesen

A gluténérzékenység többnyire örökletes autoimmun betegség: a betegek elsőfokú rokonainak mintegy tíz százaléka is lisztérzékeny. Kiváltója a kalászos gabonafélékben – vagyis a búzában, a rozsban, az árpában és a zabban – lévő glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amely a szervezetben immunreakciót vált ki a vékonybélben, aminek következtében a vékonybél nyálkahártyájának bélbolyhai először sérülnek, majd elpusztulnak. Ez okozza az emésztési zavart, vagyis a tápanyagok felszívódásának romlását. Korábban ezt a sokakat érintő felszívódási zavart táplálékérzékenységnek vagy ételallergiának tartották, de ma már a szakemberek az autoimmun betegségek körébe sorolják.

De hogyan vegyétek észre, ha ez titeket is érint, és akkor mit ehettek a jövőben? A cikk folytatásából kiderül!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.