Egyéb kategória

Mi tilos és mit szabad? Így lehet szép az élet gluténmentesen

A gluténérzékenység vagy cöliákia egyre többeket érint, és elsőre szinte elképzelhetetlennek tűnik a lisztmentes, gluténmentes táplálkozás. Annyira életünk és ételünk középpontja a gabona és a belőle készülő kenyér, tészta, sütemény, hogy elsőre lehetetlen vállalkozásnak tűnhet ezek teljes kiiktatása az étrendünkből. Szerencsére egyre több új alapanyag kerül be a köztudatba és a boltokba, így egy kis tudással és néhány recept segítségével élvezetes lehet a táplálkozásunk.

vous - 2016.09.08.
Mi tilos és mit szabad? Így lehet szép az élet gluténmentesen

A gluténérzékenység többnyire örökletes autoimmun betegség: a betegek elsőfokú rokonainak mintegy tíz százaléka is lisztérzékeny. Kiváltója a kalászos gabonafélékben – vagyis a búzában, a rozsban, az árpában és a zabban – lévő glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amely a szervezetben immunreakciót vált ki a vékonybélben, aminek következtében a vékonybél nyálkahártyájának bélbolyhai először sérülnek, majd elpusztulnak. Ez okozza az emésztési zavart, vagyis a tápanyagok felszívódásának romlását. Korábban ezt a sokakat érintő felszívódási zavart táplálékérzékenységnek vagy ételallergiának tartották, de ma már a szakemberek az autoimmun betegségek körébe sorolják.

De hogyan vegyétek észre, ha ez titeket is érint, és akkor mit ehettek a jövőben? A cikk folytatásából kiderül!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek