Egyéb kategória

A nagy vaskvíz – Teszteljétek tudásotokat, és előzzétek meg a vashiány kialakulását!

A vashiány egyrészt nagyon sokakat, a magyar lakosság 60-80 százalékát érinti, másrészt a nők szervezetének – a serdülőkortól – körülbelül kétszer annyi vasra van szüksége, mint a férfiakénak. Érdemes is komolyan vennetek a vasbevitelt, mert súlyos szövődménye lehet a vérszegénység, és nyelv- és bőrszárazságot is okozhat.

vous - 2016.07.31.
A nagy vaskvíz – Teszteljétek tudásotokat, és előzzétek meg a vashiány kialakulását!

Arra gondoltunk, a következő teszt segít nektek abban, hogy könnyebben felismerjétek a vashiány tüneteit, okosabban kezeljétek vagy akadályozzátok meg azt. Nézzétek meg, mennyit tudtok most, aztán jöjjön néhány érdekesség, amelyet nőként mindenképpen tudnotok kell.

Forrás:
Karácsonyi Anna
Objektum doboz

Akkor most egy kicsit bővebben is…

A vashiánynak számtalan tünete van, amelyek közül nem feltétlenül jelentkezik az összes egyszerre, de ha többet is észleltek közülük hosszabb ideig, akkor érdemes elugrani a háziorvosotokhoz – ahogy korábban szerzőnk, Andi is tette. A sok-sok tünet közé nem tartozik viszont a hasmenés és a hányinger, ilyenkor valószínűleg valami más van a dologban. Ha a vérvétel után vashiányt állapítanak meg, akkor nem fogyasztottatok elég vasat. Ez a mennyiség nőknél (a serdülőkortól kezdve) 14,5-15 mg.

Ahogy korábban Andi is írta, nem elég, hogy elkezditek magatokat magas vastartalmú ételekkel, vaskészítményekkel, táplálékkiegészítőkkel tömni, mivel a vas felszívódását a C-vitamin és az A-vitamin elővitaminja, a béta-karotin segítik. Ha tehát ezekből nincs elég a szervezetetekben, akkor ehettek bármennyi barna rizst, hüvelyest, brokkolit, céklát, sóskát, spenótot, semmire sem mentek vele. Apropó, cékla, sóska és spenót. Bár ezek a zöldségek köztudottan magas vastartalmúak, ennek állítólag csak egy részét tudja hasznosítani a szervezet – az említett zöldségek esetében például a bennük található oxálsav a bélben megköti a vasat, és nem engedi felszívódni. A legújabb kutatások szerint már ez sem ennyire egyértelmű.

Lehet, hogy Popeye-nek végig igaza volt?

Biztos, ami biztos, a következő párosításokkal nem lőhettek mellé:

  • reggelizzetek gabonakását áfonyával, szederrel vagy/és málnával;
  • reggelire készítsetek házi granolát kivivel;
  • igyatok a kásátokhoz egy pohár frissen facsart narancslét;
  • a salátából ne hagyjátok ki a paprikát sem;
  • a cékla mellé egyetek almát, egy jó cékla-alma saláta lenmaggal az egyik legjobb éhségűző.
zöld turmix ital egészség

Szuperturmixokkal a vashiány ellen

Nemcsak ételek, hanem isteni smoothie-k formájában is felturbózhatjátok a szervezetetek vastartalmát. Csak keverjétek össze a hozzávalókat, és már ihatjátok is! A következő három turmix – amellett, hogy rengeteg vasat tartalmaz – igazi vitaminbomba a szervezeteteknek.

A recepteket ide kattintva olvashatjátok.

A cikk megjelenését a Hübner IRON VITAL F Vaskészítmény támogatta.

Ajánlott cikkek