Egyéb kategória

4 pajzsmirigyprobléma, amit komolyan kell vennetek

Nagy örömmel kopogom le, hogy túl vagyok az anatómiavizsgáimon, már jó pár féléve, és minden elismerésem az orvosoknak, akik egészként látják az emberi testet. A pajzsmirigyre viszont, emlékszem, nagyon rácsodálkoztam. Nem is gondolnátok, hogy milyen sok galibát tud okozni, ha túl- vagy éppen alultermelődik benne a hormon.

vous - 2016.06.26.
4 pajzsmirigyprobléma, amit komolyan kell vennetek

Ez a mindössze 20–40 grammos, tüszőből álló szervecske az emberi szervezet legnagyobb belső elválasztású mirigye, működését a TSH hormon biztosítja. Két hormont termel: tiroxint és trijódtironint, melyek termelődéséhez a szervezetnek optimális jódbevitelre van szüksége. 

Mikor gyanakodhattok pajzsmirigybetegségre?

Alapvetően a pajzsmirigyproblémákat nehéz diagnosztizálni, mivel a tünetek szerteágazóak, a legtöbbször fáradtságot, rossz közérzetet, aluszékonyságot jeleznek az érintettek, ám ezt gyakran a stresszre, hajszolt életmódra fogják. Pedig a problémát jobb idejében felismerni, ugyanis könnyen elősegítheti a meddőséget, vetélést, magas koleszterinszint kialakulását, szívritmuszavarokat vagy a depressziót. Leggyakrabban az alábbi két esettel találkozhattok.

Pajzsmirigy-alulműködés

Ilyenkor a hormonokból túl keveset termel a mirigy, aminek következtében hízásnak indulhattok, a hajatok hullani kezdhet, ugyanígy a többi testszőrzetetek is eltűnhet. A bőrötök szárazzá válik, fizikailag, szellemileg lelassultok, erőt vehet rajtatok a depresszió. A jó hír vszont az, hogy a probléma felismerése után hormonpótlással helyrehozható a baj, hajatok dúsabbá válik, és minden visszazökken a régi kerékvágásba.

Forrás:
pexels

Pajzsmirigy-túlműködés

Ebben az esetben a mirigyen tapintható a változás, megnagyobbodik, a szemek dülledtebbek lesznek a szokottnál, itt is jelentkezik a hajhullás és -ritkulás, korai őszülés, a vérnyomásotok magasabb lehet a szokottnál, a szívműködésetek rendetlenkedhet, szaporább lehet, bőrötök és körmeitek hirtelen rosszabb állapotba kerülnek az indokoltnál, mindenféle ápolás mellett is. A hormon túltermelődését általában gyógyszeresen kezelik, ami gátolja azok termelődését, így a szervezetetek megkapja a szükséges segítséget.

Kevésbé ismertek, de léteznek: autoimmun pajzsmirigybetegségek

Ezek közé tartozik a Hashimoto thyreoiditis és a Basedow-kór. Az előbbi egy olyan autoimmun betegség, amely a pajzsmirigy krónikus és fájdalommentes gyulladásához és végeredményben pusztulásához vezet. A folyamat ma még gyógyíthatatlan, de kezelhető. A betegséget az immunrendszer hibás működése okozza, mivel a fehérvérsejtek a betegség során a pajzsmirigysejtekben található fehérjék ellen antitesteket termelnek, aminek következtében az immunrendszer a pajzsmirigysejteket idegennek fogja fel és elpusztítja.

A Basedow-kór esetén szintén a szervezet autoantitestjeinek támadása miatt gyulladás jön létre, ezért a pajzsmirigy a normális méretének 2-3-szorosára növekszik, és a gyulladás hatására feleslegben termel pajzsmirigyhormonokat, aminek következtében a szem kiguvad, súlyos esetben látásvesztéshez is vezet, az anyagcsere felgyorsul, gyakori a szapora pulzus, szívritmuszavarok, remegés, idegesség, szorongás, alvászavarok, az izmok sorvadása. Akárcsak a pajzsmirigy-túlműködés esetében, ez is gyógyszeresen kezelhető.

Még több információt a különféle a pajzsmirigybetegségekről a Mindbodygreen oldalán tudhattok meg.

Ajánlott cikkek