Egyéb kategória

Ne rejtegessétek a körömgombát, hanem orvosoljátok! – házilag

Nyáron a nappal együtt előbújnak a lábujjaink is, melyeket sokan inkább még ilyenkor is rejtegetnének, mert bizony körömgombájuk van. De a nemtörődömség kevésbé jó hozzáállás, hiszen néhány egyszerű otthoni módszerrel megszüntethetitek a problémát!

vous - 2016.06.07.
Ne rejtegessétek a körömgombát, hanem orvosoljátok! – házilag

Emlékeztek még arra a cikkre, melyben jeleztem előre, hogy a helytelen körömágyápolás jelentős problémákba torkollhat? Nem? Akkor itt pótolhatjátok. De én nemcsak figyelmeztetek, hanem igyekszem segíteni is, a hüvelygombán már túl vagyunk, most jöjjön a körömgomba.

A körömgomba a körmötök és az alatta található bőrötök közti betegség. Legtöbbször egy sérülés következtében üti fel a fejét, de sajnos ez egy emberről emberre terjedő kór, így akár meg is fertőződhettek. Biztosan sokadjára halljátok már, de: minden esetben viseljetek papucsot a nyilvános fürdőhelyeken, és más manikűrkészletét csak sterilizálva használjátok! A gomba kedveli a meleg, nyirkos környezetet, így egy rosszul megválasztott zokni és egy zárt cipő nemcsak lábizzadást, hanem gombás fertőzést is eredményezhet. A körömfertőzést megelőző egyik állapot a lábgomba, melyek az elhalt hámrétegekben szeretnek élősködni, és innen burjánzani.

Pannon-Literatúra Kiadó; Szalay Könyvkiadó

A betegség szemmel látható jelei

  • a köröm normál színe helyett sárgás, barnás, esetleg fehéres árnyalatot kap
  • a felszíne kevésbé egyenletes
  • nehéz vágni akár ollóval, akár csipesszel
  • súlyos esetben a gyulladás miatt pirosodás és gennyedzés is előfordulhat

A sarjadzó és a fonalas gomba a leggyakoribb körömfertőzés, a kettő közti legnagyobb különbség, hogy az előbbi a körömágy felől közelít, még az utóbbi a köröm végétől. Mindkettő váladékkal jár, és elszínezi a területet. Mindegyik eltávolítása sok időt és odafigyelést igényel, nem múlik el egyik napról a másikra. Még ezekkel a módszerekkel sem. Igyekezzetek minél többet „szabadlábon” – haha – lenni, és a lakkozást is mellőzzétek.

Házi praktikák

Teafaolaj

Az illóolaj használata előtt egy minimális bőrfelületen végezzetek vele egy tesztet, hogy allergiásak vagytok-e rá, illetve éreztek-e csípő, kellemetlen érzést. Amennyiben nem, akkor próbáljátok ki a 100 %-os verziót tisztán a gombánál, de ha kétségeitek támadtak, oldjátok fel hidegen sajtolt olajban mielőtt az érintett területre kerül.

Forrás:
www.pixabay.com

Grapefruit

A grapefruitmag-kivonat szintén hígítás nélkül alkalmazható, de aki ettől ódzkodik, keverje el ezt is egy bázisolajban. Ha naponta kétszer bekenitek vele a területet, igaz, lassan, de biztosan hat. Ha a körömágyatok már gyulladásos stádiumban jár, nyugodtan dörzsöljétek be oda is, az antibakteriális hatásának köszönhetően pozitív javulást érhettek el vele.

Forrás:
www.pixabay.com

Himalája-só

Akár belülről, akár kívülről használjátok, segíteni fog. A Himalája-só megállítja a gombák további szaporodását, és regenerálja a megviselt részt. Készítsetek egy lábfürdőt, és borítsatok bele a sóból pár kanállal. Ha nyílt seb van az áztatni kívánt területen, ezt a módszert felejtsétek el!

Forrás:
www.pixabay.com

Szódabikarbóna

Ha épp nincs az előző sóból nálatok, szódabikarbóna egészen biztosan lesz. Amennyiben mégsem, tegyetek meg magatokért, és az egészségetekért annyit, hogy leugrotok egy kisboltba, és jutányos áron beszereztek belőle. Ezután elő a legnagyobb fazékkal vagy a felmosó vödörrel, alapos tisztítás után mehet bele a meleg víz és a nátrium-hidrogénkarbonát. Na, meg a beteg testrész.

Forrás:
www.pixabay.com

Ecet / almaecet

Jöhet az ételecet, jöhet az almaecet, egyikkel sem tudtok mellényúlni. Savasságuknak köszönhetően vége a gombák terjedésének, vége az életüknek, a baktériumokkal együtt. A recept pedig, mint az előző kettőnél, edény, víz és ecet.

Forrás:
www.pixabay.com

Nektek melyik vált be?

Ajánlott cikkek