Egyéb kategória

Volt/nincs diabetikus jelző – minden, amit a változásról tudni kell

Pár napon át a csapból is az folyt, hogy megszűnik Magyarországon a diabetikus termékmegjelölés. Többen nem tetszésüket fejezték ki a hír kapcsán, ami ráadásul nem is egy-két nap alatt derült ki, ugyanis már 2013 óta lehetett rá készülni. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a világon sehol máshol nincs ilyen kifejezés, és mégis tudnak magukról gondoskodni a cukorbetegek. Hiszen ők a legérdekeltebbek a bejelentés kapcsán.
vous - 2016.05.09.
Volt/nincs diabetikus jelző – minden, amit a változásról tudni kell

Néhány napja robbant – újból – a bomba az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, miszerint ez év júliusától már csak emlék lesz a diabetikus termékmegjelölés Magyarországon. Újból, hiszen az erről szóló európai uniós rendelet már közel három éve napvilágot látott. Sőt, amennyiben eddig nem a tízbetűs, magyar eredetű és a csak hazánkban használt szót figyeltétek az árucikkeken, hanem a narancssárga pöttyöt is, rossz hír következik: az is veszni fog!

Július 20 után, ha gyengénlátók vagytok, mindenképp vigyétek magatokkal a szemüvegeteket, vagy „kölcsönözzetek” egy nagyítót az írószerosztályról, ugyanis jobban jártok az apró betűs rész átbogarászásával. Lehet, ez már nem lesz számotokra új keletű cselekvés, hiszen eddig sem elégedtetek meg a diabetikus szóval. A részletes tápértékjelölés mellett azonban találkozhattok majd a „cukormentes, az alacsony- vagy csökkentett cukortartalmú” jelzőkkel.

Erről dr. Pleva György, a NÉBIH élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója biztosított mindenkit az egyik kereskedelmi csatorna híradójában. Talán az a termék lesz a legjobb választás, amelyen a „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” jelző köszön vissza rátok. Kérdéses persze, hogy az áruházak továbbra is elkülönítik-e majd ezt a speciális kínálatot, vagy egyesével kell mindent megvizsgálnotok, hogy mégis mi kerülhet a kosaratokba.

Új jelzések

  • Alacsony cukortartalom: cukortartalom maximum 5 g / 100 g vagy 2,5 g / 100 ml.
  • Cukormentes: cukortartalom maximum 0,5 g / 100 g vagy 0,5 g / 100 ml.
  • Csökkentett cukortartalom: a normál élelmiszerekhez képest legalább 30%-kal kevesebb cukor.
  • Csökkentett energiatartalom: fontos a csökkentés mértéke és a gyártó módszere. Például jó a cukortartalom mérséklése, az édesítőszerrel való helyettesítés vagy a zsírtartalom csökkentése is (vigyázat, a cukortartalom itt megmarad!).
  • Hozzáadott cukrot nem tartalmaz: nincs benne egyszerű és kettős szénhidrát, vagy egyéb édesítő hatású élelmiszer (pl. méz), finomított cukor. Ettől függetlenül a termék természetes eredetű cukrot tartalmazhat (pl. gyümölcscukor)!

Főként akkor járjatok nyitott szemmel, ha cukorbetegek vagytok, vagy inzulinrezisztenciában szenvedtek!

Inzulinrezisztencia

A vérben lévő glükóz a vércukor. Az emésztés során a bevitt élelmiszer glükózzá bomlik, ami a véráramon át jut a sejtekhez. Nekik segít energiává alakítani a glükózt az inzulin hormon, melyet a hasnyálmirigy termel. Inzulinrezisztencia esetén az izom-, zsír- és májsejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, emiatt abból többre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy segítse a glükózt a sejtekbe jutni. A hasnyálmirigy igyekszik megfelelni ennek az elvárásnak, és nagyobb mennyiségű inzulint termel.

Ám e képessége véges, egyszercsak képtelen lesz a feladatra. Ilyenkor megnő az esély a cukorbetegségre, ugyanis a glükóz felhalmozódik a vérben. Az inzulinrezisztencia egy kezdeti folyamat, melynél fennáll a kettes típusú cukorbetegség és különféle szívbetegségek kialakulásának kockázata. Ha még időben felismeritek ezt az elváltozást, az életmódotok átalakításával tehettek a diabétesz ellen.

Cukorbetegség

Hazánkban a regisztrált cukorbetegek száma 750 ezer. Döntő többségüket a 2-es típusú cukorbetegek alkotják. Itt lecsökkent inzulinszintről beszélhetünk, jobb esetben még normalizálható az inzulinérzékenység, rosszabban azonban inzulinkezelésre van szükség. Ez történhet az elején antidiabetikus gyógyszerekkel, de ha már nagyobb a baj, akkor a bőr alá fecskendezett változattal.

Sajnos sokszor hosszú időbe telik, hogy kiderüljön a kór, és ezalatt a szervezet már javában károsodhat. A kisebb tábor, az 1-es típusúak, legtöbbször fiatalok, ők autoimmun betegek. Szervezetük elpusztítja a hasnyálmirigyben az inzulintermelő sejteket, inzulinhiányos állapotban vannak. Ennek pótlása számukra nélkülözhetetlen, életük végéig inzulinterápiára szorulnak.

Ám a fent már említett sajtóesemény legfontosabb bejelentése mégsem ez a változtatás volt, hanem… ha kíváncsiak vagytok, miről volt még szó, akkor katt a Cookta cikkére!

Ajánlott cikkek