Egyéb kategória

Csajok, este mentek futni? Ne féljetek, készüljetek fel!

Van az a nap, ami nem úgy alakul, ahogy tervezzük. Ami kész katasztrófa a végére. Pedig eldöntjük, hogy felkelünk időben, mert akkor késés nélkül toppanhatunk be a munkahelyünkre, és mindennel időben végzünk. De aztán persze még a busz is késik, rohanni kell, ebédre is alig marad idő, és még túlórázunk is. Egy dolog mentheti meg a napot: az esti futás – ébredés óta ez az első dolog, amit igazán akarunk.

vous - 2016.04.18.
Csajok, este mentek futni? Ne féljetek, készüljetek fel!

A világ legkényelmesebb futócipője, a tökéletes futónadrág, amiben mindenkinek jó feneke van, a pihe-puha meleg pulcsi… Már csak a kedvenc lejátszási listát kell elindítani, és végre megszabadulhatunk mindentől. Jó este futni: az ember mosollyal az arcán szeli a kilométereket, minden ház, sarok, bokor és virág ismerős… A helyi járat a szokásos időpontban döcög szembe, mint mindig.

Azonban mi van akkor, ha valaki fél a sötétben? Ha furcsa neszeket hall, és egy-két próbálkozás után inkább otthon lehuppan a kedvenc pihenőszékébe? Tényleg lemondanánk az esti szellő érintéséről az arcunkon? Az estike édes illatáról, ami két utcával arrébb nyílik? Ne tegyük! Inkább elmondom, hogyan készíthetitek fel magatokat az esti futásra.

Először is higgyétek el, a legtöbb félelem csak a fejünkben létezik. Viszont nem lehetünk óvatlanok, mert egy borzalmas tragédia főszereplőivé sem akarunk válni. Muszáj tisztán látni: a baj nem a futással van! De mivel ez egy szabadtéri sport, vannak olyan pofonegyszerű íratlan szabályok, amiket be kell tartani. Könnyebb ezeket végigcsinálni, mint egy szorult helyzetből kimászni.

SZIGORÚAN TILOS

vaksötétben, hanyagul kivilágított, bokrokkal, fákkal takart utakon futni.

AMIT TEHETTEK:

1. Ne fussatok egyedül! Beszéljétek rá a barátnőiteket, hogy fussatok együtt. Ha még egy ismerős srácot is meggyőztök, hogy menjen veletek, az a legjobb!

2. Fussatok forgalmas, kivilágított, lakott területen!

3. A zene körül mindig nagy a vita. És itt nem arról van szó, hogy kifelé, a zenére figyeltek, vagy befelé, magatokra. Sokkal inkább arra, hogy nem halljátok, mi történik körülöttetek. Mi van, ha rosszkor léptek le a járdáról, de még csak a dudát sem halljátok? Ha minden kötél szakad, akkor kössetek kompromisszumot: csak a fülhallgató egyik felét hagyjátok a fületekben, így tudtok figyelni a környezetetekre is.

4. Jelöljétek ki a szokásos útvonalat, amelyet megmutattok néhány barátnak, rokonnak vagy ismerősnek. Ha megunjátok a környéket, gond nélkül alakíthattok ki új útvonalat, de azt is tessék körbeküldeni, mielőtt útnak indultok!

5. Ismeretlenekkel szemben legyetek határozottak és távolságtartók. Ismeretlen futóknak se szavazzatok bizalmat elsőre. Ha végképp nem tudjátok lerázni az illetőt, vegyétek hazafelé az irányt.

6. Ne szálljatok be idegen autóba, és az ablakon se hajoljatok be. Akkor se, ha csak útbaigazítást kérnek.

7. Legyen vészforgatókönyvetek! Fejben játsszátok le párszor, mit tennétek támadás esetén. Így van rá esély, hogy éles helyzetben jobb döntést hoztok.

+1 JÓ TANÁCS

Forrás:
iStock

A Margitsziget soha nem volt még olyan biztonságos, mint most. Pánikgombok, 70 darab térfigyelő kamera, 24 órás járőrszolgálat és direkt segélyhívó rendszer épült. Úgy tűnik, mindenki tanult a fiatal lány esetéből, emlékeztek? Futni ment, mint minden este, azonban az a nap különbözött a többitől, mert megtámadták. A lélekjelenlétének köszönhette, hogy ép bőrrel megúszta az esetet. Szerencsére ettől ma már nem kell tartani a Margitszigeten.

Margitsziget vs. Central Park

A Margitszigethez nem csak a budapestieknek kötődik valamilyen emléke, a Central Parkot pedig már tuti láttad egy katasztrófafilmben megsemmisülni, vagy szerelmes szívek egymásra találásának tökéletes helyszíneként egy hollywoodi filmben. De mi lenne akkor, ha a Central Park lenne Budapesten, a Margitsziget pedig New Yorkban? Panka grafikáját ne hagyjátok ki!

NÉHÁNY HOLMI, AMIVEL FELSZERELHETITEK MAGATOKAT

A szakértői vélemények többsége szerint ha megtámadnak, mi, csajok leblokkolunk. Még akkor sem vennénk észre a menekülés lehetőségét, ha lenne.

Egy ilyen helyzetben a legnagyobb meglepetést az okozza, ha szembe mertek szállni a támadótokkal, aki erre nagy valószínűség szerint nem számít. Egy-két önvédelmi fogás elsajátítása is tud önbizalmat adni. Például emlékeztek, amikor Nóri bokszolni volt? Biztos vagyok benne, hogy ha megtámadnák, legalább egy jobbegyenessel indítana. 🙂 De jobb, ha valódi önvédelmi tanfolyamon vesztek részt – ahogy egy korábbi alkalommal mi is tettük.

Gázspray vagy paprikaspray

Simán elfér a kulacsotok mellett. Viszont ne kerüljön a szemetekbe, és ne használjátok zárt térben sem!

Kulcscsomó

Végszükség esetén még mindig ott a kulcscsomó. Itt a magyarázat, hogy mi, csajok miért járunk akkora kulcscsomókkal. Tartsátok a kulcscsomót a markotokban úgy, hogy a legnagyobb kulcs az ujjaitok közül kiálljon, mert ezt bármikor bevethetitek, ha megtámadnak benneteket.

Taktikai toll

Ez egy 8 cm-es, hegyes végű toll, fémbetéttel. Védekezésre tökéletes, de gyakorlást igényel.

Síp

Akaszthatjátok a nyakatokba, lóghat a kulcstartón: a lényeg, hogy ha baj van, nagy levegő, és fújjátok, ahogy csak bírjátok!

Bármilyen eszközt is válasszatok, a gyakorlást nem szabad lespórolni. Ne egy támadás apropóján kelljen megismerkednetek az önvédelmi fogások vagy a paprikaspray használatával.

A futás remek sport, igazi kihívás, hogy felmérhessétek, mire vagytok képesek. Azonban nem lehetünk felelőtlenek. Ha gyanúsat láttok, menjetek a fény felé, emberek közé, és sípoljatok!

Ajánlott cikkek