Gondolnátok, hogy mindannyian egy patikában éltek? Pontosan. Induljunk ki abból, hogy mindenki konyhájában vagy spájzában biztosan található fokhagyma, vöröshagyma, petrezselyem. A háziasszonyoknál pedig még pluszban fellelhető oregánó, esetleg kömény. Nos, tényleg mind igazi fűszer. Vagy mégsem? Ám el kell áruljam, ezek mind gyógynövények is egyben!
Vöröshagyma
Mire használtátok eddig? Ehetitek nyersen, hozzáadhatjátok a rántottátokhoz, készíthettek belőle akár levest is.
Mire használjátok még? Hívjátok segítségül, ha felső légúti megbetegedésben szenvedtek. Gyógyítja a sebeket, és a hasgörcsöt is oldja.
Fokhagyma
Mire használtátok eddig? A húspácoknál már szinte nélkülözhetetlen összetevő, és szerves része a currynek is. A lángos pedig nem az igazi nélküle.
Mire használjátok még? Ha magas a vérnyomásotok, helyreállítja, csökkenti a koleszterinszinteteket, de akár a fejfájásotokat is, emellett megszünteti a haspuffadást.
Petrezselyem
Mire használtátok eddig? A levele frissen és szárítva is kiváló főzésnél és sütésnél, akár előételről, akár főételről van szó.
Mire használjátok még? Vizelethajtóként funkcionál a gyökere és a termése. Fokozza a hajszálerek áteresztőképességét, és a gyulladásokat is csökkenti.
Kömény
Mire használtátok eddig? Rászórhatjátok egy mennyei körözöttes kenyérre, belefőzhetitek a karácsonyi töltött káposztába, vagy rásüthetitek a sajtos pogácsára.
Mire használjátok még? Ha nehezen emészti meg a szervezetetek az ételeket, az ebből adódó fájdalmakat briliánsan orvosolja. De jó a baktériumok és a gombák ellen is.
Oregánó
Mire használtátok eddig? A mennyei olasz tészták és pizzák elképzelhetetlenek nélküle. De passzol még a grillezett húsokhoz és sült zöldségekhez is.
Mire használjátok még? Szokás a „természet antibiotikumaként” is emlegetni, baktériumölő hatása miatt. Az influenzát, a köhögést csillapítja, az idegeket pedig nyugtatja.
Nektek melyik vált be?