Egyéb kategória

Olyan jó főnökötök van, mint Gordon Ramsay? Csekkoljátok!

Sosem dolgoztam étteremben, és egyelőre nem is tervezem, hogy kitanuljam a szakácsmesterség titkait. Ám ha valaha szakmát váltanék és a vendéglátóipart választanám, alighanem csendben fohászkodnék, hogy ne egy Gordon Ramsay-hez hasonló, káromkodva kiabáló fazon utasításait kelljen nap mint nap követnem – egyesek azonban esküsznek rá, hogy a sztárséf kiváló vezető.
vous - 2016.04.09.
Olyan jó főnökötök van, mint Gordon Ramsay? Csekkoljátok!

Gordon Ramsay finoman szólva is megosztó figura. Eredményorientált, a legmagasabb minőséget követeli meg, nem tolerálja a hibákat és a magyarázkodást, nincs tekintettel a dolgozók érzelmeire – sokunknak a rémálombeli főnök prototípusát testesíti meg. Műsoraiban, A pokol konyhájában vagy A konyha ördögében visszatérő elemnek számít a kiabálás, a káromkodás és az alkalmazottak sértegetése.

Ebben Ramsay temperamentumos alaptermészetén túl természetesen benne van a szórakoztatás igénye is. A sikeres műsorok konfliktusokra, illetve azok feloldására fókuszálnak, és mivel szürke személyiségekkel nem lehet őket eladni, nyilván a kamerának is szól a verbális csapásokkal nem spóroló sztárszakács egy-egy dühkitörése.

A látszat ugyanakkor nem minden. Az agresszív, tekintélyelvű vezetési stílus mögött érdemes észrevenni azokat az elemeket, amelyek sikeressé tették a sztárséfet. Mi szól amellett, hogy Gordon Ramsay mégiscsak jó vezető?

1. Követhető vízióval rázza fel a csapatot

Forrás:
iStock

Legyen szó bármilyen étteremről, Ramsay a legjobb eredményeket, a legmagasabb szakmai színvonalat célozza, ahol nincs helye a középszerűségnek. A kiválóság alapja a szenvedély: nem elég mérsékelten motiváltnak lenni, az apátia és az unalom pedig egyenesen életveszélyes üzleti szempontból. Ramsay-nek határozott elképzelései vannak a változásokról, és olyan víziót tud kínálni az alkalmazottaknak, ami kellőképpen motiváló, ugyanakkor elérhető és reális. Képes inspirálni és felszítani a lelkesedés tüzét.

2. Nem finomkodik a problémákkal

Gordon Ramsay keresi a hibákat és kíméletlenül szóvá is teszi őket. Nem feltétlenül azért üvöltözik a dolgozókkal, mert indulatkezelési problémákkal küzdő méregzsák: egyszerűen nem akarja, hogy az emberek komfortosan érezzék magukat a szakmai kudarcaikban.

Rosszul működő éttermeket ráz fel, itt nincs helye az igazság szépítgetésének: ha valami bénán megy, nincs mese, felnyitja a szemeket – és nem húzza az időt udvariassági körökkel. Több nézőpontból azonosítja a nehézségeket.

A celebséfnek éles szeme van a részletekre, hisz évtizedes tapasztalattal rendelkezik a vendéglátóiparban. Az ételek minőségén túl a design éppúgy számít, mint a kínált fogások száma a menün, az, hogy miről panaszkodnak a vendégek, mit tartanak problematikusnak az alkalmazottak és mi aggasztja magát a tulajt. Bármilyen vállalkozás esetében döntő, hogy milyen minőségű és mennyiségű szolgáltatást kínál, mennyire vonzóak ezek, és hogyan értékelik az ügyfelek, illetve maguk a munkatársak.

3. Utat mutat a fejlődéshez, de nem dolgozik más helyett

A probléma felismerése csupán a kihívás első fele, a következő nagy kérdés, hogy miként lehet hosszú távú fejlődést elérni. Ramsay nem pusztán egy kritikus listát készít a gondokról, hanem a magas minőséget szem előtt tartva megmutatja a csapatnak, hogyan javítsák a folyamatokat – anélkül, hogy az egyes feladatokat helyettük végezné el.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.