Ha létezik konyhaidegen emberi lény, az én vagyok. Egy gyenge pillanatomban mégis úgy döntöttem, összedobok valamit a VOUS-lányoknak. Még a megjelenés előtt belepillanthattunk a Mindörökké Gordon című szakácskönyvbe. Szóltam Engel Nórinak, hogy válasszon egy receptet. Mi lett belőle? Az öreg Gordonnak köszönhetően már nem csak annyit tudok a főzésről, hogy jól lehet vele csajozni.
Nóri fűszeres palacsintát rendelt
Ezeket a pikáns palacsintákat hagyományosan reggelire fogyasztják Indiában. Sokak számára egy ilyen étel túlságosan fűszeres lehet reggel, de ez a palacsinta rabul ejti az embert. Természetesen ehetjük ebédre vagy vacsorára is, némi sörrel vagy chai teával leöblítve.
Hozzávalók
6 db palacsintához:
A fűszeres burgonyatöltelékhez:
A tálaláshoz:
Bevallom, az elején kicsit megijedtem, mert a szükséges fűszerek feléről még csak nem is hallottam. Kellemes meglepetés volt, hogy a legnépszerűbb üzletlánc fűszerespolcán mind ott sorakoztak. Ez nem az a recept, amihez beszerezhetetlen, aranyárban mért összetevők kellenek.
Elkészítés
1. lépés:
A köményt csipetnyi sóval együtt száraz, közepesen forró serpenyőben pirítjuk 1 percig, míg illatozni kezd. Hozzáöntünk egy kevés olajat, rádobjuk a chilit, a fokhagymát és a gyömbért, és még 2 percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről.
Éppen csak elkezdtem garázdálkodni az alagsori konyhában, máris beborította a fokhagyma és a kömény illata az egész házat. A harmadikon is ki kellett nyitni az ablakot. Nem akarom tudni, hová kívántak ezekben a percekben.
2. lépés:
A fűszeres fokhagymát tálba tesszük. Beleszitáljuk a lisztet, sózzuk-borsozzuk, majd a közepébe mélyedést vájunk, és beleöntjük a tojást és a tej felét. A lisztet fokozatosan a tejhez keverjük, míg a tészta összeáll, majd hozzákeverjük a maradék tejet is. Addig keverjük, míg teljesen sima lesz, és sűrű tejszín állagot kapunk. Belekeverünk 1 kiskanálnyi olajat, majd megkóstoljuk, és ha szükséges, ízesítjük. A tésztát ezután 10 percig pihentetjük.
Az első lépésnél azonnal elfelejtettem megpirítani a chilit. Csaltam, a bekevert tésztához adtam hozzá utólag. Mindeközben fotósunk, Anna megtanított, hogyan kell szemre mérlegelni a lisztet, ugyanis elfelejtettem mérleget hozni…
3. lépés:
Közben elkészítjük a fűszeres burgonyatölteléket. Széles serpenyőben olajat hevítünk, beleszórjuk a mustármagot, és 1-2 percig pirítjuk, míg a magok pattogni kezdenek. Rádobjuk a hagymát, és kb. 5 percig pirítjuk, míg puha és aranyszínű lesz. Belekeverjük a kurkumát és a főtt burgonyát, sózzuk-borsozzuk, és ha szükséges, még egy kevés olajat öntünk hozzá. Közepes lángon pirítjuk 3-4 percig, míg a burgonya átforrósodik. Félretesszük, és elkészítjük a palacsintákat.
A mustármagot az ördög küldte a földre, hogy a mi életünket megkeserítse vele. Miután zenmestereket megszégyenítő óvatossággal a serpenyőbe tettem őket, nehogy szétguruljanak a konyhában, elkezdtek pattogni. Mindenfelé repültek. Ha rám hallgattok, itt fedőt használtok.
4. lépés:
Széles serpenyőben olajat hevítünk. Ha a palacsintatészta túlságosan besűrűsödik, 1-2 evőkanálnyi tejjel fellazítjuk. Merőkanálnyi tésztát öntünk az olajra, és a serpenyőt megforgatjuk, hogy a tészta szétterüljön. Körülbelül 1 percig sütjük, míg ropogós, aranyszínű lesz, majd megfordítjuk, és még egy percig sütjük. Melegen tartjuk, amíg elkészítjük a többi palacsintát is.
Az első palacsintánál kezdett összeállni a kép, megláttam a fényt az alagút végén. Anna még arra is rávett, hogy dobjam fel őket, mint a Michelin-csillagos szakácsok. A legdurvább, hogy sikerült. Nagyon elhittem.
5. lépés:
A joghurtot összekeverjük a korianderrel, és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. A palacsinta közepére nagy kanálnyi tölteléket teszünk, joghurtot kanalazunk rá, és feltekerjük.
Mindenki tapsol, mindenki ujjong, elkészítettem életem első komoly ételét. Nagyjából 2 órát vett igénybe a művelet úgy, hogy nem tudtam, merre vagyok arccal. Egy rutinos kuktának ennél sokkal kevesebb is elég lenne. A VOUS-lányoknak ízlett, és még mindannyian életben vannak.
Voilà! A kész palacsinta.
Határozottan megérte bemenni a konyhába. Ha nekem sikerült, nektek is fog. Jó étvágyat!