Egyéb kategória

Pasi a konyhában – fűszeres palacsintát készítettem a VOUS-lányoknak

Ha létezik konyhaidegen emberi lény, az én vagyok. Egy gyenge pillanatomban mégis úgy döntöttem, összedobok valamit a VOUS-lányoknak. Még a megjelenés előtt belepillanthattunk a Mindörökké Gordon című szakácskönyvbe. Szóltam Engel Nórinak, hogy válasszon egy receptet. Mi lett belőle? Az öreg Gordonnak köszönhetően már nem csak annyit tudok a főzésről, hogy jól lehet vele csajozni.

vous - 2016.04.09.
Pasi a konyhában – fűszeres palacsintát készítettem a VOUS-lányoknak

Nóri fűszeres palacsintát rendelt

Ezeket a pikáns palacsintákat hagyományosan reggelire fogyasztják Indiában. Sokak számára egy ilyen étel túlságosan fűszeres lehet reggel, de ez a palacsinta rabul ejti az embert. Természetesen ehetjük ebédre vagy vacsorára is, némi sörrel vagy chai teával leöblítve.

Hozzávalók

6 db palacsintához:

  • 1 teáskanál római kömény
  • olívaolaj a sütéshez
  • ½-1 zöld chili, kimagozva és finomra aprítva, ízlés szerint (½ tk. őröltet használtam)
  • 2 gerezd fokhagyma, meghámozva és vékony szeletekre vágva
  • 3 cm-es friss gyömbérdarab, meghámozva és finomra aprítva vagy reszelve
  • 125 g sima liszt
  • 1 nagy tojás
  • 275 ml zsíros tej
  • 1-2 evőkanálnyi tengeri só és frissen őrölt fekete bors

A fűszeres burgonyatöltelékhez:

  • olívaolaj a sütéshez
  • 1 teáskanál mustármag
  • ½ fej hagyma meghámozva és vékony karikákra vágva
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 4-6 hideg, meghámozott főtt krumpli, nagyobb darabokra vágva

A tálaláshoz:

  • 6 evőkanál natúr joghurt
  • 2 evőkanál korianderlevél, apróra vágva

Bevallom, az elején kicsit megijedtem, mert a szükséges fűszerek feléről még csak nem is hallottam. Kellemes meglepetés volt, hogy a legnépszerűbb üzletlánc fűszerespolcán mind ott sorakoztak. Ez nem az a recept, amihez beszerezhetetlen, aranyárban mért összetevők kellenek.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Elkészítés

1. lépés:

A köményt csipetnyi sóval együtt száraz, közepesen forró serpenyőben pirítjuk 1 percig, míg illatozni kezd. Hozzáöntünk egy kevés olajat, rádobjuk a chilit, a fokhagymát és a gyömbért, és még 2 percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről.

Éppen csak elkezdtem garázdálkodni az alagsori konyhában, máris beborította a fokhagyma és a kömény illata az egész házat. A harmadikon is ki kellett nyitni az ablakot. Nem akarom tudni, hová kívántak ezekben a percekben.

Forrás:
Kerepeczki Anna

2. lépés:

A fűszeres fokhagymát tálba tesszük. Beleszitáljuk a lisztet, sózzuk-borsozzuk, majd a közepébe mélyedést vájunk, és beleöntjük a tojást és a tej felét. A lisztet fokozatosan a tejhez keverjük, míg a tészta összeáll, majd hozzákeverjük a maradék tejet is. Addig keverjük, míg teljesen sima lesz, és sűrű tejszín állagot kapunk. Belekeverünk 1 kiskanálnyi olajat, majd megkóstoljuk, és ha szükséges, ízesítjük. A tésztát ezután 10 percig pihentetjük.

Az első lépésnél azonnal elfelejtettem megpirítani a chilit. Csaltam, a bekevert tésztához adtam hozzá utólag. Mindeközben fotósunk, Anna megtanított, hogyan kell szemre mérlegelni a lisztet, ugyanis elfelejtettem mérleget hozni…

3. lépés:

Közben elkészítjük a fűszeres burgonyatölteléket. Széles serpenyőben olajat hevítünk, beleszórjuk a mustármagot, és 1-2 percig pirítjuk, míg a magok pattogni kezdenek. Rádobjuk a hagymát, és kb. 5 percig pirítjuk, míg puha és aranyszínű lesz. Belekeverjük a kurkumát és a főtt burgonyát, sózzuk-borsozzuk, és ha szükséges, még egy kevés olajat öntünk hozzá. Közepes lángon pirítjuk 3-4 percig, míg a burgonya átforrósodik. Félretesszük, és elkészítjük a palacsintákat.

A mustármagot az ördög küldte a földre, hogy a mi életünket megkeserítse vele. Miután zenmestereket megszégyenítő óvatossággal a serpenyőbe tettem őket, nehogy szétguruljanak a konyhában, elkezdtek pattogni. Mindenfelé repültek. Ha rám hallgattok, itt fedőt használtok.

Forrás:
Kerepeczki Anna

4. lépés:

Széles serpenyőben olajat hevítünk. Ha a palacsintatészta túlságosan besűrűsödik, 1-2 evőkanálnyi tejjel fellazítjuk. Merőkanálnyi tésztát öntünk az olajra, és a serpenyőt megforgatjuk, hogy a tészta szétterüljön. Körülbelül 1 percig sütjük, míg ropogós, aranyszínű lesz, majd megfordítjuk, és még egy percig sütjük. Melegen tartjuk, amíg elkészítjük a többi palacsintát is.

Az első palacsintánál kezdett összeállni a kép, megláttam a fényt az alagút végén. Anna még arra is rávett, hogy dobjam fel őket, mint a Michelin-csillagos szakácsok. A legdurvább, hogy sikerült. Nagyon elhittem.

Forrás:
Kerepeczki Anna

5. lépés:

A joghurtot összekeverjük a korianderrel, és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. A palacsinta közepére nagy kanálnyi tölteléket teszünk, joghurtot kanalazunk rá, és feltekerjük.

Mindenki tapsol, mindenki ujjong, elkészítettem életem első komoly ételét. Nagyjából 2 órát vett igénybe a művelet úgy, hogy nem tudtam, merre vagyok arccal. Egy rutinos kuktának ennél sokkal kevesebb is elég lenne. A VOUS-lányoknak ízlett, és még mindannyian életben vannak.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Voilà! A kész palacsinta.

Határozottan megérte bemenni a konyhába. Ha nekem sikerült, nektek is fog. Jó étvágyat!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.