1. Bazsalikom
Mindannyian ismerjük ezt a fűszernövényt, ami amellett, hogy ízletes, jó hatással van az emésztésre, tele van flavonoidokkal, amik segítenek megőrizni a sejtek szerkezetét. Ráadásul magas a K-vitamin-tartalma, ami erősíti a csontokat. Fogyasztható fűszerként, de salátákban is.
2. Fahéj
Korábban már írtunk a fahéj felhasználásáról itt, de most egy kicsit másra gondolunk. Nem elég, hogy csökkenti a vércukorszintet, gyulladáscsökkentő, megöli a baktériumokat és a gombákat, még a koleszterinre is jó. Elsősorban édes ételekhez ajánlott, de mint egy korábbi cikkünkből kiderült, kávéhoz adva is kiváló!
3. Koriander
Hasonlóan a fahéjhoz, a koriander is jó hatással van a vércukorszintre és a koleszterinre, annyi különbséggel, hogy a szorongásra és a zsírok emésztésére is alkalmas. Húsételekhez őrölve mennyei!
4. Kömény
A keleti kultúra egyik közkedvelt fűszere segíti a hasnyálmirigy-enzimek termelését, a tápanyagfelvételt, és a kutatók úgy vélik, segít a rák elleni védekezésben. Gyulladásgátló hatásáról és magas antioxidáns-, vitamin- és ásványianyag-tartalmáról nem is beszélve. Fűszerként szinte mindenhez adható.
5. Gyömbér
Nyugtató hatással van az emésztőrendszerre, jó a hányinger megelőzésére és az ízületekre. Vizsgálatok kimutatták, hogy jó az izomfájdalomra, mozgásszervi megbetegedésekre, valamint csökkenti a tumor növekedését. Salátába, grillezett sültekhez adva, de ami a legjobb: a gyömbéres tea!
6. Levendula
Alvászavar, depresszió, szorongás, idegrendszeri problémák? Akkor levendula. Pár csepp illóolaj a párnára vagy egy finom levendulatea és máris az igazak álmát alusszátok. De húsételekhez is kiváló a szárított változata.
7. Petrezselyem
A húslevesek elengedhetetlen kellékét mostantól ne toljuk ki a tányér szélére, hiszen tele van C-vitaminnal, folsavval, vassal és persze gyulladásgátló hatású. Ami a legjobb: szinte minden ételben használható, legyen az krumpli, hús, tészta, és persze az elengedhetetlen húsleves.
8. Rozmaring
Szelíden nevezhetnénk májdetoxikáló növénynek. Stimulálja az immunrendszert, elősegíti az emésztést, jót tesz a bőrnek és a véráramlásnak. Különösen finom halételekben, de teaként is hatásos.
9. Kakukkfű
Hasonlóan a rozmaringhoz, a kakukkfűnek is magas az antioxidáns-tartalma, ami segíti az agyműködést és az immunrendszert. A szájvizek egyik fő alapanyaga fertőtlenítő hatása miatt. Ízletes levesekben, hús-, hal- és tojásételekben.
10. Búzafű
A búzafű a búza néhány napos hajtása, annak kivonata pedig a búzafűlé, ami immunerősítő, tele van tápanyagokkal és ásványi anyagokkal. Ráadásul bizonyított, hogy fiatalító és regeneráló hatása van. Elsősorban folyadékként ajánlott a fogyasztása a felszívódás miatt.