Narancs és paradicsom
Óvatosnak kell lennetek, és nem szabad túl sokat fogyasztanotok az erősen savas gyümölcsökből. A megnövekedett savbevitel, tehát ha sok narancsot vagy paradicsomot esztek, refluxhoz is vezethet. Sőt, ha hosszú időn keresztül fogyasztotok belőlük sokat, akkor az Barrett-szindrómát okozhat, ami a nyelőcső nyálkahártyasejtjeiből kiinduló rákelőző állapot. Hogy elkerüljétek az esetleges problémákat, maximum két darabot fogyasszatok naponta narancsból és paradicsomból is – tanácsolja a Women’s Health.
Tonhalkonzerv
A legegyszerűbb, hiszen csak elővesszük a hűtőből, kinyitjuk, és már ehetjük is önmagában vagy salátába keverve. A tonhalkonzerv túlzott fogyasztása azért veszélyes, mert a tonhalban magasabb a higanyszint, mint a többi halfélében. A túlzott higanybevitel pedig látási problémákhoz, hallás- és beszédcsökkenéshez, illetve izomgyengeséghez vezethet. Jobban teszitek, ha hetente maximum 3-5 doboz tonhalat esztek, így még nem történhet baj. Ha nem tudjátok kihagyni a halat az étrendetekből, akkor fogyasszatok inkább lazacot, amiben kisebb mennyiségben található higany.
Víz
Szokták mondani, hogy naponta legalább egy-két liter vizet kell meginni. Világos, hiszen ez a kulcsa a jó egészségnek, de az ezen túlmenő vízfogyasztás vízmérgezéshez is vezethet. Ez akkor történik, amikor a rengeteg víz hígítani kezdi a szervezetünkben lévő nátriumot. Így a vér nátriumszintje abnormálisan alacsonnyá válik, ami az agy működésének csökkenéséhez vezet, és akár halált is okozhat. A túl sok vízfogyasztás leginkább a maratoni futóknak probléma, de azért ti is figyeljetek!
Spenót
Két lehetőség van: imádjuk vagy utáljuk. Gyerekként leginkább az utóbbi jellemző, hiszen nem nyújt túl szép látványt a fehér tányérban lapuló zöld trutyi. Felnőttként viszont a legtöbben megszeretik, ahogy én is. Nem csoda, hiszen tele van fehérjével, rosttal és különböző vitaminokkal, valamint ásványi anyagokkal. Magas benne a lutein és a karotinoid mennyisége, amely segít abban, hogy öregkorunkra ne romoljon túlzottan a szemünk. Bár az oxalát nevezetű vegyület is elég magas számban található a spenótban, és vesekőhöz vezethet. Úgyhogy csak módjával!