Egyéb kategória

“Ez a valami, ami működik bennem, rombol, megfojt, őt is, engem is” – De miért ilyen nehéz az elengedés?

"Micimackó! Mi van, ha egyszer elkövetkezik egy olyan nap, amikor el kell válnunk? – Ha együtt válhatunk el, akkor semmi kifogásom ellene." Ismerős ez az idézet? Talán az egyik legkedvesebb néhány sor az egyik legkedvesebb könyvből. S hogy miért ezt választottam? Elmesélem!

vous - 2016.01.18.
“Ez a valami, ami működik bennem, rombol, megfojt, őt is, engem is” – De miért ilyen nehéz az elengedés?

Elengedés? Nem ismertem

Igaz, én találtam ki e cikk témáját, mégis pont én vagyok az, akinek nehezen megy az elengedés. Bika jegyben születtem, aki az örök ragaszkodó és biztos van még jó néhány tényező, ami nehezíti a dolgomat.

Sosem értettem, és átérezni sem tudtam, mi az, amikor azt tanácsolják, hogy engedjem el a ragaszkodásomat. Valahogy úgy élt bennem, hogy a körülöttem lévő emberek, dolgok az enyémek, és úgy csapódott le bennem, hogy ha elengedem a ragaszkodásomat, akkor ezzel együtt jár, hogy elengedem mindazt, amit vagy akit szeretek. Ragaszkodásomat valójában fel sem fedeztem. Keserves események kellettek, amik ráébresztettek, mennyire fáj, ha valaki már nincs az életemben. A tárgyak másodlagosak, persze van imádott táskám és van kedvenc gyűrűm. Ezek legalább pótolhatók.

Csak szorítottam és szorítottam

Forrás:
Pexels

Szóval eljött az a pont, amikor elkezdtem magamat kívülről látni, és csak azt éreztem, hogy szorítani akarok valakit, mellette lenni, mert oly jó vele, mert olyan érzésekig emel, amik nélkül nem tudok élni. Ami jó nekem.

És vajon neki is jó volt ez? Ide írnék egy nevetős smiley-t, így a választ rögtön tudjátok. Ő elmenekült.

Ez az eset megmutatta, hogyan és milyen mértékben vagyok ragaszkodó, illetve tudok elengedni. Nagyon és semennyire. Az történt, hogy számomra lett fojtogató a helyzet, hiszen én voltam legtöbbet magammal, én éreztem ezeket és aztán csak menekültem a saját érzéseim elől.

Fel kellett fognom, ésszel meg kellett értenem, hogy ez a valami, ami működik bennem, rombol, megfojt, őt is, engem is – pedig úgy értelmeztem, szeretek. Szerettem is, de a ragaszkodás bekapcsolt, mert akartam őt.

Milyen súlyok ezek!

Szeretni és szeretve lenni, szabadon!

Forrás:
Pexels

Amikor elkezdtek ezek a láncok leesni rólam, már magam nem bírtam cipelni, annyira nehéz volt. Akkor felismertem, mit is jelent szeretni. Szeretni annyi, mint elengedni. Engedni a másikat, hogy létezhessen, hogy neki jó legyen – ne csak nekem, például az ölelni akarásommal.

Persze összefonódhatunk, de ha akarásból születik, nem fog jólesni – ha szeretetből születik, mindenki örömét leli majd benne.

Mert más az indíttatás. Szeretni annyi, mint figyelni a másik emberre, bízni és hinni benne. Tiszta szívvel, őszintén, nyitottan. Ha teret adok, lesz helye az ő érzéseinek is, vissza tud térni, le tud mellém ülni.

Na és hogy miért ragaszkodunk? Mert azt hisszük – azt hiszi az egónk –, hogy nélküle semmik vagyunk, csak vele vagyunk teljesek, vele érezzük azt a "valamit". Legyen szó emberről, tárgyról, érzésről, függőségről. Ez persze nem igaz. Önmagunkban, apró pislákoló lángokként is értékesek és szerethetőek vagyunk. Ezt lenne fontos végre megéreznünk mindannyiunknak.

Hiába, az élet a legnagyobb tanító, nekünk csak figyelmes és éber diákoknak kell lennünk.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.