A most divatosnak számító diétákkal szemben a MIND diétát a chicagói Rush University orvosai állították össze annak érdekében, hogy védje az emberi szervezetet a demencia tüneteitől, a szívinfarktustól vagy az agyvérzéstől. Az étrendbe napi egy pohár bor, leveles zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék, baromfik, bogyós gyümölcsök és hal tartoznak.
A vörös húst, az édességeket és a gyorséttermi kajákat – ahogy az várható volt – szigorúan kizárja.
Kezdetleges vizsgálatok azt mutatják, hogy azoknál, akik ezt a diétát tényleg szigorúan betartják és követik, az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata 53%-kal csökkent. Ha valaki pedig mérsékelten tartja be a diétát, ez a szám 35%-ra csökken.
Martha Clare Morris epidemiológus, a MIND diéta kitalálója is megerősítette, hogy a fogyókúrának ez a fajtája bizonyítottan csökkenti az Alzheimer kockázatát. Ehhez pedig már a diéta mérsékelt betartása is elegendő lehet.
„Még mindig rengeteg dolgot kell megvizsgálnunk ezen a területen, és arra számítok, hogy a továbbiakban is tudunk majd előrelépést produkálni az egészséges táplálkozás terén.”