Miért szeretjük az ünnepeket? A meghitt hangulaton kívül azért a sok finomságért, amit ilyenkor magunkba tömünk. De ha nem vigyázunk, akkor az ünnepek végére meglehetősen kerekdeddé válhatunk. Most hoztam nektek néhány tippet, amivel ti is egészségesebbé varázsolhatjátok a süteményeket.
Cseréljétek ki a lisztet!
Ha a fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet használunk, akkor négyszeresen javíthatjuk a kekszek rosttartalmát, így egészségesebbé tehetjük őket. Ettől a süti egy kicsit sűrűbb lesz, és a dióhoz hasonló ízt is kap, aminek csak örülhetünk. Ha túl extrémnek érzitek, akkor fele-fele arányban is csinálhatjátok, a fele teljes kiőrlésű, míg a másik fele fehér liszt.
Extra tippünk: Sajnos a teljes kiőrlésű liszt nem minden süteménynek áll jól. Keressetek olyan recepteket, amelyeket már eleve egészségesebb lisztekkel álmodtak meg és próbáltak ki a cukrászok.
Reformereknek ajánljuk – akár karácsonyra is
Csak csínján a cukorral!
A legtöbb süteménnyel az a probléma, hogy elképesztően édesek, talán ezért nem tudunk belőlük olyan sokat enni. Használjatok a cukor egy része helyett mézet, vagy keressetek olyan recepteket, amelyeknél már az alapanyagok is édesek. Hagyjátok le a porcukrot a sütik tetejéről, helyette remek megoldás, ha fahéjat, szerecsendiót és más fűszereket tesztek a tésztájukba.
Le a zsírral!
Talán csodálkozni fogtok, de a vaj helyettesíthető olyan gyümölcs- vagy zöldségpürékkel, mint a körte, sütőtök, aszalt szilva, répa és cukkini, amik sűrűbbé és ropogósabbá teszik. A másik módszer lehet, ha a vaj helyett olajat használtok, például repce-, szója- vagy szőlőmagolajat. Bár így nem fognak a sütik annyira szétterülni a sütőben, ezért érdemes lelapítani őket.
Használjatok étcsokit!
Tudom, hogy nehéz lemondani a tejcsokiról, én is imádom, pedig egy csomó egészséges ételt vehettek egy tábla árából. Cseréljétek a tejcsokit étcsokira, akár darabolva vagy lereszelve, és sokkal intenzívebb csokoládéízt fogtok kapni a magas kakaótartalom miatt.