Egyéb kategória

Így tehetitek ti is egészségesebbé az ünnepi sütiket!

Miért szeretjük az ünnepeket? A meghitt hangulaton kívül azért a sok finomságért, amit ilyenkor magunkba tömünk. De ha nem vigyázunk, akkor az ünnepek végére meglehetősen kerekdeddé válhatunk. Most hoztam nektek néhány tippet, amivel ti is egészségesebbé varázsolhatjátok a süteményeket.

vous - 2015.12.05.
Így tehetitek ti is egészségesebbé az ünnepi sütiket!

Cseréljétek ki a lisztet!

Ha a fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet használunk, akkor négyszeresen javíthatjuk a kekszek rosttartalmát, így egészségesebbé tehetjük őket. Ettől a süti egy kicsit sűrűbb lesz, és a dióhoz hasonló ízt is kap, aminek csak örülhetünk. Ha túl extrémnek érzitek, akkor fele-fele arányban is csinálhatjátok, a fele teljes kiőrlésű, míg a másik fele fehér liszt.

Extra tippünk: Sajnos a teljes kiőrlésű liszt nem minden süteménynek áll jól. Keressetek olyan recepteket, amelyeket már eleve egészségesebb lisztekkel álmodtak meg és próbáltak ki a cukrászok.

Reformereknek ajánljuk – akár karácsonyra is

Csak csínján a cukorral!

A legtöbb süteménnyel az a probléma, hogy elképesztően édesek, talán ezért nem tudunk belőlük olyan sokat enni. Használjatok a cukor egy része helyett mézet, vagy keressetek olyan recepteket, amelyeknél már az alapanyagok is édesek. Hagyjátok le a porcukrot a sütik tetejéről, helyette remek megoldás, ha fahéjat, szerecsendiót és más fűszereket tesztek a tésztájukba.

Forrás:
Pixabay

Le a zsírral!

Talán csodálkozni fogtok, de a vaj helyettesíthető olyan gyümölcs- vagy zöldségpürékkel, mint a körte, sütőtök, aszalt szilva, répa és cukkini, amik sűrűbbé és ropogósabbá teszik. A másik módszer lehet, ha a vaj helyett olajat használtok, például repce-, szója- vagy szőlőmagolajat. Bár így nem fognak a sütik annyira szétterülni a sütőben, ezért érdemes lelapítani őket.

Használjatok étcsokit!

Tudom, hogy nehéz lemondani a tejcsokiról, én is imádom, pedig egy csomó egészséges ételt vehettek egy tábla árából. Cseréljétek a tejcsokit étcsokira, akár darabolva vagy lereszelve, és sokkal intenzívebb csokoládéízt fogtok kapni a magas kakaótartalom miatt.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Közösen kutatja a Velencei-tó helyzetét és lehetőségeit a Kodolányi Egyetem és a HÖOK
Világ
Közösen kutatja a Velencei-tó helyzetét és lehetőségeit a Kodolányi Egyetem és a HÖOK
vous - 2025.06.12.
Tudományos együttműködést indított a Velencei-tóért a Kodolányi János Egyetem és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). A több kutatást és tudományos vizsgálatot is magába foglaló kezdeményezés célja, hogy átfogó turisztikai, szociológiai és demográfiai képet adjon a Velencei-tó térségének helyzetéről. A részleteket sajtótájékoztató keretében ismertette Domokos Tamás, a Kodolányi Egyetem elnöke és Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke Székesfehérváron, az felsőoktatási intézmény székhelyén.

Otthon

Zsálya szín és stílus: a természet inspirálta modern életérzés
Otthon
Zsálya szín és stílus: a természet inspirálta modern életérzés
vous - 2025.06.23.
Egy esős reggelen talán neked is feltűnt már, milyen különleges módon találkozik a nedves, zöld növényzet a borús eget beborító felhőkkel. Ez a hangulat és színspektrum ihlette meg napjaink egyik legdivatosabb árnyalatát: a zsálya zöldet. Ez a szürkével keveredő, finom és nyugtató hatású szín elegáns megjelenést kölcsönöz bármilyen környezetnek. De miért is van ekkora sikere, és hogyan használhatjuk ezt a természet ihlette színt a mindennapokban?