Egyéb kategória

A bánatháj mondjon le! Létezik jobb örömforrás az evésnél

Az étkezés egy létfontosságú életjelenség, de jóval több mint testünk táplálása. Már a kisbaba számára sem csak éhségcsillapítás az evés, hanem a gondozottság, szeretettség szimbóluma is.

vous - 2015.11.28.
A bánatháj mondjon le! Létezik jobb örömforrás az evésnél

Aktuális hangulataitok, érzelmeitek, a társaság és szokásaitok mind hatnak az ételhez való viszonyotokra. Étkezési szokásaitokat öröklitek, ha nem is genetikai értelemben. Az, hogy mit, mikor, mennyit ettetek gyermekkorotokban, mit láttatok a szüleitektől, hogy neveltek titeket, nagyban meghatározza a táplálkozáshoz való felnőttkori hozzáállásotokat.

Az étkezési zavarokról ebben a cikkben olvashattok részletesebben.

Ahogy az étellel való kapcsolatotokat, úgy a megküzdési (coping) mechanizmusaitokat is elsősorban gyermekkorotokban tanuljátok meg. Ez alatt a kifejezés alatt mindazokat a viselkedési, gondolkodási módokat érti a pszichológia, amiket akkor használtok, amikor valami probléma kerül az utatokba.

Fókuszban a probléma?

Alapvetően két nagy csoportja van: a problémaközpontú megküzdés és az érzelemközpontú megküzdés. A problémaközpontú módszer a probléma megoldására irányul, például amikor otthagyjátok a stresszes munkahelyet, és újat kerestek, ahol jobban érzitek magatokat.

Van azonban, amikor nincsen lehetőségetek ilyen direkt cselekvésre, de csökkenteni akarjátok a probléma okozta stresszt, negatív érzéseket – ilyenkor az új munkahely keresése helyett benyomtok egy tábla csokit. Az érzelemközpontú megküzdésnek ez egy maladaptív módja, de ide tartozik az alkohol, a cigi vagy a droghasználat, és az érzelmi alapon történő evés is.

Ezek ugyan pillanatnyilag oldhatják a szorongást, a stresszt, de hosszú távon sokkal több hátrányuk van, és a valódi problémát sem oldják meg.

Ráadásul a komfortevés során ritkán rágcsál sárgarépát az ember, sokkal inkább az édes, sós, olajos ételeket veszi célba, amik a lehető legkárosabbak az egészségre. Az elhízás manapság népbetegség, az amerikai állampolgárok harmada szenved evészavarban. Fontos kiemelni: tévhit az, hogy az elhízás esztétikai probléma. Az elhízás elsősorban egy nagyon komoly egészségügyi probléma, a világon az első számú megelőzhető halálozási ok. Nasizni azért szabad, ha azt okosan és mértékletesen teszitek.

Forrás:
iStock

Az időszakos diéták, lelkes újévi és bikiniszezon előtti fogadalmak nem jelentenek megoldást. Életmódváltásra van szükség az ideális súly eléréséhez és megtartásához: nagyrészt tápláló és minőségi táplálék fogyasztására és rendszeres sportolásra. A cél pedig ne egy Victoria’s Secret-angyal álomteste legyen, hanem egy egészséges és hosszú távon is jól működő test.

Gondoljátok végig étkezési szokásaitokat, és vizsgáljátok felül őket: mi az, amit a szülői házból hoztatok, de káros?

Bánatháj – amikor a plusz kilók mögé bújik a lélek

Vegyétek észre, mikor, milyen gyakran döntötök az evésről érzelmi alapon a bánat, stressz miatt. Mi elől próbáltok elbújni a plusz kilók mögé? Szerencsére vannak adaptív megküzdési módok is: akár a csokitorta, a testmozgás is szorongásoldó hatású, de a tartalmas emberi kapcsolatok is jó támaszt nyújthatnak nehezebb idők esetén.

Vizsgáljátok meg, hogy a lelki oldalon mire gyúrtok rá. Az elhízás gyakran együtt jár nagyobb impulzivitással, gyors és meggondolatlan döntéshozatallal is, így az edzőtermen kívül az állhatatosságra érdemes ráerősíteni.

Az is fontos, hogy tanuljátok meg helyén kezelni az étkezést: elsősorban ne egy örömszerző, védekező cselekedet legyen, hanem az, ami: TÁPanyag, amivel TÁPláljátok a testeteket, hogy továbbra is és még jó sokáig képesek legyetek táncolni, szaladni, nevetni, olvasni, szerelmeskedni!

Ajánlott cikkek