Egyéb kategória

Candida, a szervezet cukorral kényeztetett élősködője

Aligha van olyan ember, aki ne találkozott volna a Candidával, akár azért, mert maga is érintett, akár azért, mert valaki a családjából, baráti köréből szenved a gomba okozta panaszok miatt. Én magam is túlestem már egy erős „fertőzésen”, és kemény menet volt visszaállítani a megfelelő szintre a Candida jelenlétét a szervezetben.
vous - 2015.11.14.
Candida, a szervezet cukorral kényeztetett élősködője

Fontos tudni, hogy a Candida albicans alapvetően egy teljesen ártalmatlan, sőt hasznos gombafajta, hiszen az egészséges szervezetben jótékonyan közrejátszik az emésztési folyamatokban. A túlszaporodott gomba méreganyagai azonban káros folyamatokat indítanak be a szervezetben, és számos kellemetlen tünetet okozhatnak.

A Candida-fertőzés felismerése nem egyszerű, mert változatos tünetei miatt az egészségügy jellemzően máshol keresi a probléma forrását, és csak a komplex vizsgálatok után kezdenek gyanakodni az elszaporodására.

A leghamarabb talán akkor bukkannak rá jelenlétére, ha nőgyógyászati panaszokat (is) okoz, mert ilyenkor a hüvelyváladék rutinszerű vizsgálata segíthet a felismerésben. A váladékból könnyűszerrel kimutatható a túlszaporodott gomba. Más a helyzet azonban, ha például alvászavarokat vagy más idegrendszeri tüneteket okoz, például fáradékonyságot, koncentrációs zavarokat, ingerlékenységet, hiszen ezek hátterében ezer más ok is állhat.

Legyengül a szervezet

Nálam a nőgyógyászati vizsgálat mutatta ki a problémát, bár alapvetően egy kerékpározás közben szerzett, nehezen gyógyuló genitális sebbel kerestem fel a nőgyógyászomat. Hosszú napokon át nem gyógyult a horzsolás, nem értettem, miért. Kiderült, ezt is a Candida okozta, jelenlétében legyengül az immunrendszer, és nem tudja a megfelelő hatékonysággal felvenni a harcot a betolakodókkal szemben, valamint a regenerálódási folyamatok lelassulnak.

Ám nálam is akadtak egyéb tünetek, amelyeket a diagnózis előtt természetesen egészen más probléma számlájára írtam. A stressz például valódi bűnbak volt, tudjuk, hogy mindenért lehet a stresszt okolni, de aztán arra is fény derült, hogy ahogy csökkent a Candida száma a szervezetemben, úgy álltak helyre a szervezetem működési folyamatai. Pedig a stresszes helyzetek száma nem csökkent.

Milyen tünetekkel jelentkezett a Candida?

  • Idegrendszeri tünetekkel: A nőgyógyászati panaszok – nehezen gyógyuló horzsolás, viszkető érzés, csökkent libidó – mellett idegrendszeri tünetekkel. Alvászavarokkal, amiket én a viszketésre „fogtam”, biztosan emiatt ébredek fel többször. Fáradékonysággal, nyűgösséggel, és azzal, hogy sehogy se ment a munka, nem tudtam fókuszálni a feladataimra, nem voltak ötleteim. Akkor volt kicsit jobb, mindig egy rövid időre, ha szénhidrátot fogyasztottam. Ezt szerette a gomba… ma már tudom, cukron él. És harcol is érte, ha hirtelen megvonjuk tőle az „eleséget”.
  • Gyomorpanaszokkal: Alig ettem, mégis híztam, és gyakran kísérte puffadásérzés az étkezéseket. Nem tudhattam soha, hogy milyen lesz a reggeli rutin: székrekedés vagy hasmenés következik, teljesen kiszámíthatatlanná vált az anyagcsere.
  • Hajproblémákkal: Mindig problémás volt a hajam és a hajas fejbőr kezelése, de abban az időszakban borzalmassá vált. Folyton korpásodott a fejbőr, és hullani kezdett a hajam is, ami számomra ijesztő volt, hiszen egyébként is vékony szálú a hajam, nincs tömege, a kevésből hajszálakat veszíteni túl rémületes.

A Candida kezelése hosszú menet

A kezelése viszonylag egyszerű, de nagy önuralmat kíván és hosszú ideig tart. Sokszor a Candida a legerősebb motiváció az igazán jelentős életmódváltásoknál, hiszen elszaporodását egyébként is életmódbeli gondok okozhatják, igazi civilizációs betegség. Túl sok szénhidrát, túl sok méreganyag kerül be a szervezetbe, a mozgásszegény életmód pedig gátolja a szervezet természetes nagytakarítását.

Természetesen kaptam gyógyszert, krémeket a gomba ellen, de emellett alapvetően át kellett gondolnom a táplálkozást.

Eleinte úgy éreztem, MINDEN TILOS. Ez persze nem igaz, de sok lemondással járt a Candida-diéta. Mert elsősorban a szénhidrátmegvonásra épül.

Én meg édesszájú vagyok, imádom a csokit, a sütiket, a fagyit, a habokat, a krémes desszerteket, az édes gyümölcsöket. Szeretem az édes bort is. Na, ezek tényleg tilalom alá kerültek, a bor azért, mert tudjuk, az alkohol tömény cukor. A Candida meg cukorral él. A cukortól szaporodik.

Forrás:
iStock

Egyszer valahol azt olvastam, de ez lehet, hogy urbán legenda, hogy a Candida képes átvenni a szervezet feletti uralmat és befolyásolni agyunk működését. Úgy irányítja étvágyunkat, éhségünket, hogy a számára kedvező táplálék után nyúljunk. Minél több szénhidrátot. Amikor megvonjuk tőle, és a tünetek miatt hirtelen vonjuk meg a cukrot, akkor a gomba „éhezni kezd”, ilyenkor jön a „követelőző üzemmód”, szinte leküzdhetetlen falási rohamokat generál. Kicsit később, ahogy egyre több pusztul el, a halott gomba toxinjai szintén okoznak tüneteket. „Mérgezési tünetek” jöhetnek. Fejfájás, gyomorfájás, ingerlékenység.

Nálam olyan egy hónapig tartott ez a jellegű tisztulás. Éhségérzettel, nagyon erős fejfájással. Ilyenkor nehéz betartani a diétát, és nehéz elhinni, hogy később jobb lesz. Persze pozitív üzenet a szervezet anyagcseréjének helyreállása, és hogy az alvás is a megfelelő ritmusba kerül, helyrerázódik a libidó, és bónusz a szigorú diétával együtt járó fogyás is. De kell önfegyelem, és kell hinni abban, hogy mindezt az egészségünk érdekében tesszük. Mert a Candida képes kibillenteni a legerőteljesebb szervezetet is az egyensúlyából.

Azt, hogy a Candida-diéta alatt milyen hosszú ideig mit fogyaszthattok és mit nem, ne bízzátok a véletlenre, és ne alapozzatok a másod- vagy harmadkézből szerzett információkra!

Forduljatok szakemberhez, dietetikushoz, aki egészségi állapototoknak megfelelően akár három-hat hónapra is speciális és nagyon pontos étrendet állít majd össze.

Ajánlott cikkek