Egyéb kategória

Okok, amiért tényleg jó brokkolit enni – Még idén! kampány

Erőteljes illata és íze megosztja a közvéleményt. Nem szereti mindenki, de aki mégis, az meg egyenesen rajong a brokkoliért.
vous - 2015.10.10.
Okok, amiért tényleg jó brokkolit enni – Még idén! kampány

A Még idén! kampány üzenete szerint már egészen apró változtatásokkal is el lehet indulni az egészséges életmód felé vezető úton, és ennek legkézzelfoghatóbb területe a táplálkozás. Egy kis csavar itt, egy kis fűszer ott, és máris tettél valamit egészségedért.

A brokkoli étrendbe való beemelése természetesen csak akkor lehet célravezető, ha egyébként is kedveled ízét, vagy legalábbis nem idegenkedsz a zöld brokkolirózsáktól.

Alapvetés, hogy csak olyan forrásokból táplálkozzunk, amelyek nemcsak egészségesek, de örömünket is leljük bennük. Amiben nem, azzal ne kínozzuk magunkat (a családtagokat sem), enélkül is érezhetjük kihívásnak a változtatásokat, a konyha megreformálását.

Cikkünk elkészülését Henter Izabella dietetikus, a NEFI munkatársa segítette.

Miért jó a brokkoli?

Forrás:
iStock
  • A brokkoli rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, értékes vegyületekben és fontos növényi rostokban is bővelkedik.
  • Elsősorban tömör virágzatát fogyasztjuk, de szárában és zsenge, egészséges leveleiben is rengeteg hatékony összetevő lelhető.
  • Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, de találunk benne A-, B- és E-vitamint is. Továbbá akad benne magnézium, kálium, kalcium, cink és vas. Közismert immunerősítő hatása, ami a hűvösödő őszi hónapokban kiemelt jelentőségű zöldségfélévé teszi. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.
  • Komplex összetevői, valamint alacsony kalóriatartalma (34 kcal/100 g) miatt kiváló hatású táplálékforrás az életmódváltásra törekvők számára.
  • A daganatos betegségek esetén, az áttétképződések megakadályozásban is jelentős szerepet játszik. Különösen fontos lehet fogyasztása prosztata-, végbél-, hólyag-, valamint petefészekrák esetén.

Ha nem magatok termelitek, akkor vásárlásnál érdemes a tömörebb fejű példányokat választani, és olyat, amelyiknek egészséges sötétzöld színe van. Hűtőben, papírba csomagolva néhány napig friss marad. Mindenképp csomagoljátok be, mert „átveszi” a hűtő szagát, illetve erős illatát átveszi a hűtő is.

Elkészítésénél ügyeljetek arra, hogy ne főzzétek vagy pároljátok túl, öt-hat perc is elég ahhoz, hogy a brokkoli megpuhuljon, fogyaszthatóvá váljon. Készíthettek belőle fokhagymás brokkolikrémlevest, brokkolikrémet pirítósra, szendvicsre, vagy megsüthetitek csőben, zsírszegény füstölt sajttal gazdagítva.

A Még idén! kampányról tájékozódhatsz a kampány startvideójából, illetve Facebook-oldalán is találhattok további információkat vagy csemegézhettek életmódváltással kapcsolatos írásainkból, videóinkból.

A cikk megjelenését a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából a Széchenyi 2020 program támogatta.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Különleges szigetek Izland körül
Világ
Különleges szigetek Izland körül
vous - 2024.11.09.
Björk kétségtelenül Izland egyik ikonikus női alakja, aki világhírű énekesnőként és zeneszerzőként ismert. Az avantgárd popzene királynője nemcsak zenéjében, hanem megjelenésében és egész művészetében képviseli szülőföldje szellemiségét.

Otthon

Ragasztópisztollyal az otthoni javítás is egyszerűbb
Otthon
Ragasztópisztollyal az otthoni javítás is egyszerűbb
vous - 2025.01.16.
A barkácsolási, karbantartási feladatokat a hölgyek is meg tudják oldani, ez egyáltalán nem a férfiak privilégiuma. Függetlenül attól, hogy ki végzi el a javítást, mindenképpen szükség lesz minőségi szerszámokra, kiegészítőkre. A rögzítések és karbantartások egyik elengedhetetlen eszköze a ragasztópisztoly.