A Még idén! kampány üzenete szerint már egészen apró változtatásokkal is el lehet indulni az egészséges életmód felé vezető úton, és ennek legkézzelfoghatóbb területe a táplálkozás. Egy kis csavar itt, egy kis fűszer ott, és máris tettél valamit egészségedért.
A brokkoli étrendbe való beemelése természetesen csak akkor lehet célravezető, ha egyébként is kedveled ízét, vagy legalábbis nem idegenkedsz a zöld brokkolirózsáktól.
Alapvetés, hogy csak olyan forrásokból táplálkozzunk, amelyek nemcsak egészségesek, de örömünket is leljük bennük. Amiben nem, azzal ne kínozzuk magunkat (a családtagokat sem), enélkül is érezhetjük kihívásnak a változtatásokat, a konyha megreformálását.
Cikkünk elkészülését Henter Izabella dietetikus, a NEFI munkatársa segítette.
Miért jó a brokkoli?
Ha nem magatok termelitek, akkor vásárlásnál érdemes a tömörebb fejű példányokat választani, és olyat, amelyiknek egészséges sötétzöld színe van. Hűtőben, papírba csomagolva néhány napig friss marad. Mindenképp csomagoljátok be, mert „átveszi” a hűtő szagát, illetve erős illatát átveszi a hűtő is.
Elkészítésénél ügyeljetek arra, hogy ne főzzétek vagy pároljátok túl, öt-hat perc is elég ahhoz, hogy a brokkoli megpuhuljon, fogyaszthatóvá váljon. Készíthettek belőle fokhagymás brokkolikrémlevest, brokkolikrémet pirítósra, szendvicsre, vagy megsüthetitek csőben, zsírszegény füstölt sajttal gazdagítva.
A Még idén! kampányról tájékozódhatsz a kampány startvideójából, illetve Facebook-oldalán is találhattok további információkat vagy csemegézhettek életmódváltással kapcsolatos írásainkból, videóinkból.
A cikk megjelenését a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából a Széchenyi 2020 program támogatta.