Egyéb kategória

Életmódváltás gyengéden? – Indul a Még idén! kampány

Tisztázzunk gyorsan egy nagyon fontos dolgot: az életmódváltás soha nem egyenlő a fogyókúrával. Szélesebb, komplexebb fogalom, amibe a fogyókúra, diéta, tisztítókúra, a mozgással kapcsolatos változások, továbbá egy sor életvezetési szokás megváltoztatása is belefér.

vous - 2015.09.10.
Életmódváltás gyengéden? – Indul a Még idén! kampány

Ilyen például a táplálkozási szokások átalakítása, a kávé-, az alkoholfogyasztás mérséklése, valamint a dohányzás elhagyása is.

Vagyis, ha életmódot váltunk, az számos terepen megtörténhet, sokszor egyszerre több terepet is érint, így magába foglalhatja a fogyókúrát is. Néha azonban már attól ledobunk néhány kilót, hogy kevesebb stresszt nyelünk le (kevesebbet eszünk a stressz miatt), vagy sétálunk reggel-este néhány kört a háztömb körül. Esetleg este nem a borospohár után nyúlunk (szénhidrátbomba, ugye, az alkohol), hanem zöld teával fejezzük be a napot.

A legtöbb életmóddal kapcsolatos változás, és a fogyókúra is rendszerint azon bukik el, hogy egyszerre túl sok mindenen akarunk, túl nagyot változtatni.

Óriási elhatározásokkal bilincseljük le magunkat, aztán vergődünk, mert se fizikailag, se lelkileg nem vagyunk a radikális változásokra felkészülve. Igaz ugyan, minden agyban dől el, tehát elég lehetne a döntés meghozása… mégis rendszerint kudarc kíséri a rapid törekvéseket.

Menet közben rájövünk, hogy nem is illik a munkarendünkbe a mindennapi kocogás, mert vagy túl korán kell ehhez ébrednünk, vagy rendszerint elkésünk majd a kocogás miatt a munkahelyünkről. Mindkettő kínos lehet, tehát pár nap után feladjuk a dolgot.

Forrás:
istock.com

Az se segít, ha három nap alatt szeretnénk kockás hasat varázsolni, és ezért napi száz felüléssel indítunk. Kizárt dolog, hogy hatékony lehet az önkínzásra épített edzésmódszer. Három nap alatt megbukik, és csak fájdalmas izomláz lesz a jutalom.

A cukorral csak óvatosan!

Máskor olyan dolgokról mondunk le azonnali hatállyal, mint a szénhidrát, holott a cukor mennyiségét csak fokozatosan, óvatosan szabad csökkenteni – nem véletlenül, hiszen a nagy mennyiségű cukor fogyasztása függést okoz.

Az arról való leszokás, akár a drognál, megfelelő idő alatt, csak óvatosan, lépésről lépésre történhet meg.

Mennyiség és arányok

Máskor a húst iktatjuk ki az étrendből, de tüstént, vagy a kenyérféléket, miközben nem a tökéletes szelektálás segíthet majd a helyes étrend kialakításában, hanem a megfelelő arányok megtalálása. A jó étrendben pedig helye lehet a húsnak, tejterméknek, gabonaféléknek, zöldségeknek, gyümölcsnek, tojásnak is, csak nem mindegy, hogy a tányérra milyen arányban kerülnek a felsorolt alapanyagok.

A gyengéd életmódváltás tehát elsősorban gondolkodást igényel, jelenlegi helyzetünk és jelenlegi életmódunk teljes feltérképezését. Majd erre alapozva szabad óvatosan, lépésről lépésre úgy átalakítani az életmódunkat mozgás-táplálkozás, valamit tevékenységek, akár időbeosztás területén is, hogy az ne a lemondás, hanem a megújulás élményét biztosítsa.

Tudjatok meg többet a Még idén! kampányról a kampány arcától, Takács Nórától!

A cikk megjelenését a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából a Széchenyi 2020 program támogatta.

Keresd a Még idén! kampány Facebook-oldalán a részleteket!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.