Egyéb kategória

Életmódváltás gyengéden? – Indul a Még idén! kampány

Tisztázzunk gyorsan egy nagyon fontos dolgot: az életmódváltás soha nem egyenlő a fogyókúrával. Szélesebb, komplexebb fogalom, amibe a fogyókúra, diéta, tisztítókúra, a mozgással kapcsolatos változások, továbbá egy sor életvezetési szokás megváltoztatása is belefér.

vous - 2015.09.10.
Életmódváltás gyengéden? – Indul a Még idén! kampány

Ilyen például a táplálkozási szokások átalakítása, a kávé-, az alkoholfogyasztás mérséklése, valamint a dohányzás elhagyása is.

Vagyis, ha életmódot váltunk, az számos terepen megtörténhet, sokszor egyszerre több terepet is érint, így magába foglalhatja a fogyókúrát is. Néha azonban már attól ledobunk néhány kilót, hogy kevesebb stresszt nyelünk le (kevesebbet eszünk a stressz miatt), vagy sétálunk reggel-este néhány kört a háztömb körül. Esetleg este nem a borospohár után nyúlunk (szénhidrátbomba, ugye, az alkohol), hanem zöld teával fejezzük be a napot.

A legtöbb életmóddal kapcsolatos változás, és a fogyókúra is rendszerint azon bukik el, hogy egyszerre túl sok mindenen akarunk, túl nagyot változtatni.

Óriási elhatározásokkal bilincseljük le magunkat, aztán vergődünk, mert se fizikailag, se lelkileg nem vagyunk a radikális változásokra felkészülve. Igaz ugyan, minden agyban dől el, tehát elég lehetne a döntés meghozása… mégis rendszerint kudarc kíséri a rapid törekvéseket.

Menet közben rájövünk, hogy nem is illik a munkarendünkbe a mindennapi kocogás, mert vagy túl korán kell ehhez ébrednünk, vagy rendszerint elkésünk majd a kocogás miatt a munkahelyünkről. Mindkettő kínos lehet, tehát pár nap után feladjuk a dolgot.

Forrás:
istock.com

Az se segít, ha három nap alatt szeretnénk kockás hasat varázsolni, és ezért napi száz felüléssel indítunk. Kizárt dolog, hogy hatékony lehet az önkínzásra épített edzésmódszer. Három nap alatt megbukik, és csak fájdalmas izomláz lesz a jutalom.

A cukorral csak óvatosan!

Máskor olyan dolgokról mondunk le azonnali hatállyal, mint a szénhidrát, holott a cukor mennyiségét csak fokozatosan, óvatosan szabad csökkenteni – nem véletlenül, hiszen a nagy mennyiségű cukor fogyasztása függést okoz.

Az arról való leszokás, akár a drognál, megfelelő idő alatt, csak óvatosan, lépésről lépésre történhet meg.

Mennyiség és arányok

Máskor a húst iktatjuk ki az étrendből, de tüstént, vagy a kenyérféléket, miközben nem a tökéletes szelektálás segíthet majd a helyes étrend kialakításában, hanem a megfelelő arányok megtalálása. A jó étrendben pedig helye lehet a húsnak, tejterméknek, gabonaféléknek, zöldségeknek, gyümölcsnek, tojásnak is, csak nem mindegy, hogy a tányérra milyen arányban kerülnek a felsorolt alapanyagok.

A gyengéd életmódváltás tehát elsősorban gondolkodást igényel, jelenlegi helyzetünk és jelenlegi életmódunk teljes feltérképezését. Majd erre alapozva szabad óvatosan, lépésről lépésre úgy átalakítani az életmódunkat mozgás-táplálkozás, valamit tevékenységek, akár időbeosztás területén is, hogy az ne a lemondás, hanem a megújulás élményét biztosítsa.

Tudjatok meg többet a Még idén! kampányról a kampány arcától, Takács Nórától!

A cikk megjelenését a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából a Széchenyi 2020 program támogatta.

Keresd a Még idén! kampány Facebook-oldalán a részleteket!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
Otthon
Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
vous - 2024.07.25.
A Portfolio Property Awardson korábban „Az Év Koncepciója” díjat elnyerő Dürer Park projekt keretében elindult a lakóépületek értékesítése. A 207 lakás a Városliget közvetlen közelében kap helyet. A tervezés során a magas minőség és a jövőre is gondoló, energiahatékony épületek létrehozása volt a cél.