Segít a cukorbetegség, a szívbetegség és a rák megelőzésében is
A kutatók 25 gyakran fogyasztott gyümölcsöt elemeztek Amerikában, melyből kiderült, hogy a gránátalmának és az áfonyának van a legmagasabb antioxidáns-tartalma. Az antioxidánsoknak köszönhetően előzi meg testünk az oxidatív stresszt, amely súlyos sejtkárosodást okozhat, valamint nagy szerepet játszik a fejlődő rák, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában is – olvasható a mindbodygreen.com-on.
Az áfonya vissza tudja forgatni a biológiai órádat
Az oxidatív stressz nagy mértékben hozzájárul a ráncok kialakulásához. Egy vizsgálat során 168 embert figyeltek meg, melyből kiderült, hogy az antioxidánsokban gazdag áfonya 20%-kal csökkenti a az oxidatív stressz miatti DNS károsodást, ami gyakorlatilag visszafordította a résztvevők biológiai óráját.
Csökkenti a vérnyomást
Túl magas a vérnyomásod? Fogyassz el 2 dkg áfonyát minden nap! Egy tanulmány bizonyítja, hogy ha beiktatod a mindennapi étrendedbe, akár 6%-kal is csökkentheted a vérnyomásod!
Késlelteti az öregedést
Mindannyian szeretnénk, hogy a memóriánk még öregkorunkban is jól működjön, ugye? Az áfonya rendszeres fogyasztása képes késleltetni az öregedést, akár több évvel is. A kutatók ugyanis rájöttek, hogy a gyümölcs fogyasztása növelheti a toxikus fehérjéket az agyban, ami segít a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór megelőzésében is.
Jótékony hatása van a bélrendszerre
Évszázadokkal ezelőtt az áfonya volt a legnépszerűbb orvosság a székrekedés kezelésében, mivel rengeteg rostot tartalmaz, valamint C-, K- és E-vitamin is található benne.
Fogyasszátok az áfonyát önmagában, gyümölcssalátában, joghurtban, turmixban vagy akár sütiben, a lényeg, hogy egyetek belőle rendszeresen, és előbb vagy utóbb kívül-belül érezni fogjátok a változást!