Egyéb kategória

Édes étkek sütés nélkül – hűtéssel

Az édes száj adottság. Na nem a finom csókokra gondolok, inkább az édesség utáni vágyra mint szűnni nem tudó szenvedélyre. Nincs ez másként nyáron sem, teret adunk hát neki, csak ne kelljen a sütőt bekapcsolni. 

vous - 2015.07.29.
Édes étkek sütés nélkül – hűtéssel

Pár perces művelet

Némi energiabefektetés persze szükségeltetik, úgyhogy egy kis hőleadásra számítsatok a művelet során. Vegyetek figyelembe olyan szempontokat is, hogy mi az, ami friss, könnyed érzést ad a szervezeteteknek, mégis energiával lát el. A kényeztetés sem utolsó szempont, de mézzel vagy egyéb természetes édesítővel dolgozzatok.

Délutáni nasi

A lédús, édes, érett gyümölcsök csak úgy kínálják magukat a piacon, én mindig végigfogdosom őket, az eladók legnagyobb örömére. A puha barackok, a csodapiros dinnyék és a ropogós, kicsit savanykás nyári almák mind csábítóak. Szeretek belőlük turmixot készíteni, semmiképp sem tejjel, csak vízzel vagy kókusztejjel hígítva. Ami még kerül bele: vaníliakivonat vagy vaníliamag, mert anélkül nem élet az élet, fahéj, hogy égjen a zsír és pörögjön az anyagcsere, egy kanál méz, frissen facsart lime- vagy citromlé. Elkészítése mindössze pár percet vesz igénybe, közben pirul a szeletelt mandula, ami a tetejére kerül, majd a turmix megy a hűtőbe fél órára. A délutáni teát remek módon kiváltja. Sárgadinnyével is isteni!

Reform kókuszgolyó

A klasszikus változatban szereplő darált kekszet cseréljétek le zabpehelyre, kókuszreszelékre és darált dióra vagy mandulára. Olvasszatok cukormentes csokit gőz fölött, tehettek bele holland kakaóport is, így még adtok egy kicsit a csokisságnak. A vanília ide is jöhet, csak emeli az ízélményt! A reszelt édes alma fogja összetartani a masszát, a zabpehely felszívja az alma levét, valamint természetes cukortartalmánál fogva édesíti a golyócskákat. Ha nem szeretitek annyira a keserű csoki ízét, akkor mézzel alakítsátok ízlésetekre.

Forrás:
istock

A elkészítés menete: A zabpelyhet, a kókuszreszeléket és diót tegyétek egy tálba, tegyétek rá a reszelt almát, öntsétek rá az olvasztott csokit, a mézet, kevés kókuszolajat (a vaj helyett), és kis kacsótokkal keverjétek össze a masszát. Mehet a hűtőbe, ahol összeérnek az ízek, és könnyebben formálható lesz. Amikor szilárdnak érzitek, görgessetek belőlük golyókat, és hempergessétek kókuszreszelékbe. Szuper nyári csemege csajos estékre, filmnézéshez, tízóraira, és persze csak úgy.

Csokicsoda

Ha tortát készítenétek sütés nélkül, akkor az olvasztott csokoládé kiváló alapanyag. Gyors, könnyen lehet vele dolgozni és finom. A torta alapját adja a darált zabkeksz, amelyet olvasztott vajjal vagy kókuszolajjal keverjetek el, és egyengessetek a tortaforma aljába. Erre kerül a krém, amely a következő hozzávalókból áll: olvasztott csokoládé, felvert tejszín, méz, vanília, őrölt fahéj és gyömbér. Az olvasztott csokoládét kissé hagyjátok hűlni. A tejszínt hűtsétek le nagyon hidegre, akár a mélyhűtőbe is betehetitek, ekkor lesz szép kemény állagú.

 

Forgassátok keverőlapáttal a langyos csokihoz, amiben már elkevertétek a mézet, a fűszereket, és lényegében bármit, amit megkívántok.

Öntsétek a kekszalapra, és helyezzetek rá áfonyaszemeket. Bele fognak csúszni a masszába, és nagyon jó lesz, amikor a csoki és a fanyar áfonya íze találkozik a szátokban. Jó párosítás, kiegyenlítik egymást. Persze hűtőben kell pihennie ennek is, akár egy estét is, hogy a csoki és a tejszín megdermedjen. Intenzív ízű, elég egy kis szelet belőle. A csokiba a fűszerek helyett tehettek apróra vágott mentaleveleket is, ha szeretitek a csoki-menta kombót. 

Ajánlott cikkek