Intim

„Dédó mutogatta, meddig tolta le a gatyáját a csősz, mekkorát esett, és hogy kilátszott a csúnyája”

Sokáig nem beszéltek, nem beszélhettek róla. Csak nevetős ráncaik, szeplős kis kezük, a huncut csillogás a szemükben árulkodik arról, hogy voltak ők is fiatalok. A nagymamák, a dédik, a matrónák…
vous - 2015.07.13.
„Dédó mutogatta, meddig tolta le a gatyáját a csősz, mekkorát esett, és hogy kilátszott a csúnyája”

Gyerekeim dédikéje nyolcvan is elmúlt már, mire megnyílt előttem. Addig egy szót se mesélt életének pikáns területéről. Egy szót se. Sőt, ha mi fiatalok szóba hoztuk a témát, elpirult. Szája elé kapta a kezét, sose tudtam, szégyenét vagy nevetését leplezi-e vele. De azért valahogy sejtettem, huncut ő nagyon.
Aztán egyszer egy téli délután csak ketten voltunk a szobában, és belőle váratlanul dőlni kezdett a szó. Ámulva hallgattam, hiszen kérdezni sose mertem, akkor mégis ő nyitott. Azért okos volt. Nem vele történtek meg a dolgok, mindig mással: a barátnőjével, az ángyával, a szomszédasszonnyal. 

Falusi néni volt a dédi, fantasztikus falusi történetek áradtak belőle. 

A kedvencem a csőszről szólt, aki nagy szoknyapecér volt, és időről időre zsákmányul ejtette a faluban élő nők legszebbjeit. Zsarolta őket. Volt mivel, mert nagy szegénységben éltek a családok, olykor a község terményeit is megdézsmálták. Egyszer Dédó legkedvesebb lánybarátnőjét is rajtakapta – szoknyájában egy káposztával. Válaszút elé állította a lányt, vagy a kedvére tesz, vagy beárulja a falu elöljárói előtt. Túl nagy lett volna a büntetés egy káposztafejért, a lány ráállt inkább a dologra. Persze igazságtalannak érezte ő is ezt az erőszakos széptevést, a társait is bántotta a durva zsarolás. 

Este a patakparton kellett volna állnia a szavát. A történet szerint hanyatt is dőlt szépen a meredek patakparton, ahol letolt nadrággal hajolt fölé a csősz, akcióra készen. A lány azonban ahelyett, hogy békén várta volna a dolgok folyását, hirtelen egy nagyot rúgott a kéjsóvár csőszbe, aki letolt nadrággal, hanyatt repült a patak vizébe. Mindenki nagy örömére, mert addigra az összes lány és asszony előbújt a bokrok mögül, és kíméletlenül mulattak a pórul járt férfin.

Dédó mesélés közben is nevette és mutogatta, meddig tolta le a gatyáját a csősz, mekkorát esett, és hogy kilátszott a csúnyája. Szőrös volt nagyon.

Jöjjön a gyors lakodalom

Áradtak a történetek, ki kivel, a melles lány a kocsmárosné fiával, akitől tiltották, nehogy részeges legyen a lány is. Hát titokban találkoztak, a nagyboglyánál. Mindenki tudta, csak a lány szülei nem, a kazal is őrizte a titkot. Ott is fogant az első gyerek, nem lehetett utána már tiltani, minek. Jött a gyors lakodalom, mielőtt hordóhasat vett volna a menyasszony. 

Meg voltak azok a férfiak, akik nem bántak jól a párjukkal, követelték a jussukat akkor is, ha betegség kínozta az asszonyt, vagy szülés után, a tisztulást se várták meg. Na, azokat utálták, megvetették nagyon. Állatok – mondta Dédó rájuk, és ez nagyon erős szitokszó volt az ő szájából, aki sose beszélt csúnyán. 

Forrás:
iStock

Kétszer ment férjhez Dédó, nem, csak egyszer, mert az első, az igazi nagy szerelem, akitől három gyerek is született, nem vehette feleségül. Nem a szeretet, nem a szándék hiányzott, hivatalos papírok vesztek oda a háborúban, nem tudta igazolni hitelesen soha létezését a fiú, hát nem is nősülhetett. Jött azért szépen sorban a három gyerek. Szerették egymást nagyon Dédóval. De azért csak sötétben ment a szerelem, Dédó se előtte, se utána nem vetkőzött meztelenre. Előttünk nők előtt is szégyellte meztelenségét. Amikor nagyműtétre vitték – nőgyógyászati problémája volt –, azon aggódott, meglátják idegenek.

Mire emlékszik az első éjszakából? A kezére, és hogy csiklandós volt a bajusza a kedvesének. Meg a nevetésére, hogy közben is mulattatta, így oldotta zavarát a fiatal lánynak. Tudta a módját, na – mondta Dédó, és felragyogott a szeme, ahányszor szóba került a dolog. De mondom, ez már csak nyolcvan fölött jött ki belőle, addig hallgatott.

A második párjával, aki a nagy szerelem halála után került a házba, nem volt szerelem. Ahogy hallottam, szex se nagyon. Inkább a közös munka, a közös igyekezet tartotta össze őket, nem az erotika.

Sós Ágnes dokumentumfilmje, azt gondolom, sokunknak örök kedvence marad: ez a Szerelempatak. A filmben idős emberek vallanak arról, mit éltek meg, mit soha a szexben és mit irigyelnek tőlünk, fiataloktól, akiknek már mindent szabad. Csók nélkül is szabad szeretni. Meg csak megy az a nagy lökdösés… de hol marad a simogatás?
Öreg néni vall arról, hogy ő bizony a gyönyört 64 évesen élte át először. Akkor se férfival, mosakodás közben érte utol a kéj, azt se tudta, mi ez a nagy vértolulás. Haj… ha most akadna egy férfi, sírja el bánatát a vásznon, de már nem kellek senkinek!
Kicsit később szóba kerül az avas vaj szaga (értsük, ahogy akarjuk), és ráncos néni biztatja a vénséges nénikét, hogy legyen bátrabb, menjen haza és vegye elő a zsírt. Nem baj, ha foltos lesz a ruha. A fene se bánja… 

Tanulhatunk tőlük életszeretetet és bátorságot, úgy hiszem.

Ajánlott cikkek