Világ

Vajon a kávé helyettesíthető matcha teával?

A kávét koffeintartalma miatt fogyasztjuk elsősorban, bár sokan az íze kedvéért is felhörpintenek naponta több csészével. A kávéban lévő koffein szervezetünkben a véráramba jutva összehúzza az ereket, melyet energiaként érzékel az agyunk.
vous - 2023.01.17.
Vajon a kávé helyettesíthető matcha teával?

A koffeint 1819-ben Friedlieb Ferdinand Runge fiatal német tudós különítette el a kávébabból, bár felfedezése korszakalkotó volt, mégsem ő kapott érte Nobel-díjat, hanem Emil Fischer kémikus 1902-ben. De nézzük, hogy valóban helyettesíthető-e a kávé matcha teával?

Kávé vagy tea?

Nem a kávé az egyedüli növény, melyben a koffein megtalálható. A tealevelekben, a kakaóbabokban, a kóla diókban és még egyéb más növényekben is fellelhető.

Az M Matcha szakértői összefoglalták, hogy miért érdemes a matcha zöld teával helyettesíteni a kávét. Ennek alapja, hogy a tea zsenge levelei száraz formában több koffeint tartalmaznak, mint a kávé. Azonban a tea főzött formájáról ez már nem mondható el. Akkor miért is helyettesítheti a zöld tea a kávét?

Bár a matcha zöld teában kevesebb koffein található, azonban a benne lévő antioxidánsok hatására szervezetünk lassítja a koffein felszívódását, így annak hatása tovább érződik. A tea L-theanine-t is tartalmaz – ellentétben más növényekkel -, mely olyan aminosav, ami nyugtatólag hat ránk, és ellensúlyozza a koffein gyors, robbanásszerű hatását.

A teanövény koffeintartalmáról

A teacserje levelei tartalmaznak koffeint, emellett pedig theine gyűjtőnévvel jelölt koffeinvegyületet is, mely a kávéban nem található meg. A zöld tea – eltérően a fekete teától – nem fermentált, így több koffein és cserzőanyag található meg benne, több, mint a fekete teában. A különböző teacserjék eltérő módon kerülnek felhasználásra, például a zöld tea a friss levelek szárításával készül.

A koffeintartalom a teák esetében eltérő lehet attól függően, hogy a növény milyen magas, régi vagy új növekedésű, és mi a származási helye. Nem mindegy, hogy mennyire árnyékos helyen növekszik a tea. Miután a növény koffeintartalmának mennyiségét számtalan összetevő befolyásolja, így nem tudjuk egyértelműen megmondani, melyikben van a legtöbb vagy a legkevesebb koffein. Egy azonban bizonyos, hogy a matcha tea koffeintartalma viszonylag magas.

A matcha tea hatása

Attól függően, hogy mennyi matcha teából készítjük italunkat, változik a koffeintartalom. Alapvetően elmondható, hogy egy csésze matcha zöld tea, mely 1 gramm porból készült, az átlagos kávéhoz képest kevesebb, 95 mg helyett csak 35 mg koffeint tartalmaz.

Mint azt fentebb kihangsúlyoztuk, nem feltétlenül a koffeintartalom miatt érdemes a matcha teát fogyasztani, hanem azért is, mert hatása hasonló, mint a kávéé, csak nem a koffein miatt, hanem az L-theanine aminosav tartalom miatt. A koffein és az L-theanine összhatása nyugtató, és akár 6-8 órán keresztül energikusak maradunk, ha a matcha teát fogyasztjuk, és nem csak egyszeri löketet kapunk. Emellett segít az anyagcsere fokozásában és a vércukorszint szabályozásában.

Ajánlott cikkek