Világ

Vajon a kávé helyettesíthető matcha teával?

A kávét koffeintartalma miatt fogyasztjuk elsősorban, bár sokan az íze kedvéért is felhörpintenek naponta több csészével. A kávéban lévő koffein szervezetünkben a véráramba jutva összehúzza az ereket, melyet energiaként érzékel az agyunk.
vous - 2023.01.17.
Vajon a kávé helyettesíthető matcha teával?

A koffeint 1819-ben Friedlieb Ferdinand Runge fiatal német tudós különítette el a kávébabból, bár felfedezése korszakalkotó volt, mégsem ő kapott érte Nobel-díjat, hanem Emil Fischer kémikus 1902-ben. De nézzük, hogy valóban helyettesíthető-e a kávé matcha teával?

Kávé vagy tea?

Nem a kávé az egyedüli növény, melyben a koffein megtalálható. A tealevelekben, a kakaóbabokban, a kóla diókban és még egyéb más növényekben is fellelhető.

Az M Matcha szakértői összefoglalták, hogy miért érdemes a matcha zöld teával helyettesíteni a kávét. Ennek alapja, hogy a tea zsenge levelei száraz formában több koffeint tartalmaznak, mint a kávé. Azonban a tea főzött formájáról ez már nem mondható el. Akkor miért is helyettesítheti a zöld tea a kávét?

Bár a matcha zöld teában kevesebb koffein található, azonban a benne lévő antioxidánsok hatására szervezetünk lassítja a koffein felszívódását, így annak hatása tovább érződik. A tea L-theanine-t is tartalmaz – ellentétben más növényekkel -, mely olyan aminosav, ami nyugtatólag hat ránk, és ellensúlyozza a koffein gyors, robbanásszerű hatását.

A teanövény koffeintartalmáról

A teacserje levelei tartalmaznak koffeint, emellett pedig theine gyűjtőnévvel jelölt koffeinvegyületet is, mely a kávéban nem található meg. A zöld tea – eltérően a fekete teától – nem fermentált, így több koffein és cserzőanyag található meg benne, több, mint a fekete teában. A különböző teacserjék eltérő módon kerülnek felhasználásra, például a zöld tea a friss levelek szárításával készül.

A koffeintartalom a teák esetében eltérő lehet attól függően, hogy a növény milyen magas, régi vagy új növekedésű, és mi a származási helye. Nem mindegy, hogy mennyire árnyékos helyen növekszik a tea. Miután a növény koffeintartalmának mennyiségét számtalan összetevő befolyásolja, így nem tudjuk egyértelműen megmondani, melyikben van a legtöbb vagy a legkevesebb koffein. Egy azonban bizonyos, hogy a matcha tea koffeintartalma viszonylag magas.

A matcha tea hatása

Attól függően, hogy mennyi matcha teából készítjük italunkat, változik a koffeintartalom. Alapvetően elmondható, hogy egy csésze matcha zöld tea, mely 1 gramm porból készült, az átlagos kávéhoz képest kevesebb, 95 mg helyett csak 35 mg koffeint tartalmaz.

Mint azt fentebb kihangsúlyoztuk, nem feltétlenül a koffeintartalom miatt érdemes a matcha teát fogyasztani, hanem azért is, mert hatása hasonló, mint a kávéé, csak nem a koffein miatt, hanem az L-theanine aminosav tartalom miatt. A koffein és az L-theanine összhatása nyugtató, és akár 6-8 órán keresztül energikusak maradunk, ha a matcha teát fogyasztjuk, és nem csak egyszeri löketet kapunk. Emellett segít az anyagcsere fokozásában és a vércukorszint szabályozásában.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.