Egyéb kategória

Nem is a cukor miatt érezzük édesnek az ételeket?

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az édes dolgokat a cukortartalom miatt érezzük olyan édesnek, mint amilyenek. Pedig nem teljesen!
vous - 2015.06.22.
Nem is a cukor miatt érezzük édesnek az ételeket?

Érdekes hírre kaptuk fel a fejünket ma reggel: a bbc.com-on arról olvastunk, nem teljesen igaz, hogy a gyümölcsöket a gyümölcscukor-tartalmuk miatt érezzük édesnek. Egy floridai „íztudós” (bizony, már ilyen is létezik!) szerint ezeknél az ételeknél az orrunk fontosabb szerepet játszik az érzékelésben, mint a nyelvünk.

Kíváncsiak voltunk, mennyire igaz ugyanez az elgondolás az édességeknél. Azokat is csak az illatuk miatt érezzük édesnek? Kipróbáltuk!

Túró Rudi, keksz, nápolyi és kockacukor – egyesével végigízleltük az összeset, miközben befogtuk az orrunkat. Az eredmény minket is meglepett. Nehéz elhinni, de tényleg egy picivel tompábban éreztük az ízüket. Kivéve a kockacukornál: tömény cukor, tömény élvezet, ott bizony az orrbefogás sem tudta elnyomni az édes ízt. A többinél viszont szent meggyőződésünk, hogy kevésbé éreztük édesnek őket. Hogy mindez azért, mert befogott orral nem is olyan könnyű enni, és levegő után kapkodtunk teszt közben, így csak elhittük, hogy megváltoztak az ízek; vagy mert tényleg így van, ezt döntsétek el ti és osszátok meg velük!
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.