Lélek

Miért lesz egy férfi nőgyógyász? Öt orvos elárulta

Vannak, akik „lányos” zavarukban szívesebben fordulnak női nőgyógyászhoz, de sokan esküsznek a férfiak gyengédségére és hozzáértésére. Tény, hogy Magyarországon sokkal több a férfi nőgyógyász, mint női, de mi vesz rá egy férfit arra, hogy ezt a hivatást válassza?
vous - 2015.06.11.
Miért lesz egy férfi nőgyógyász? Öt orvos elárulta

A New Yorker magazin több 30 és 70 éves kora közötti szakorvost is megkérdezett arról, miért döntöttek úgy, hogy életük nagy részében a nőkre koncentrálnak és nők között dolgoznak. Az ő őszinte válaszaik következnek.

A nők jobb páciensek

„Az egyik ügyelet alatt a rezidens éveimben éjjel háromkor láttam egy férfit a vizsgáló asztalon ülni. Odamentem és megkérdeztem tőle, mi a problémája. Így felelt: ‘Nincs semmi probléma. A feleségem szerint szívrohamom van, de nincs probléma.’  Bár végül én magam sosem derítettem ki, de valószínűleg tényleg szívrohama volt. A lényeg tehát, a nők jobb betegek, mint a férfiak. Ők nyugodt szívvel mesélik el, mi is a panaszuk, és ez által mi tehetjük a dolgunkat. A nőkkel ez olyan ‘mondd el a panaszod, és fogadd meg a tanácsom’ jellegű és ez a rendszer nagyszerűen működik. A végeredmény pedig eléggé kielégítő, ők elmondanak mindent, én pedig meggyógyítom őket.”

A halál ijesztő

„Valószínűleg furcsán hangzik, pont egy orvos szájából, de eléggé félek a haláltól és a betegségektől. Azáltal, hogy nőgyógyász lettem, az élet szép, kezdeti részéhez kerültem közel. Végzet és szomorúság helyett a rendelőm tele van reménnyel. Persze azért itt sem móka és kacagás minden nap. A női szaktársaim az egyetem alatt mindig azt mondogatták, hogy a nőket vizsgálni bizony néha ‘szaggal’ jár. De azt kell, hogy mondjam, hogy a nők megfelelően ápolják magukat és nagyszerű kiváltság egész nap wellnessről és egészségről beszélgetni velük. Szeretném azt gondolni, hogy ez nem egy faktor, de feltehetően homoszexualitásom miatt, a nők bizalommal és szívesen fordulnak hozzám.”

Jó hely az ismerkedésre

„Az egyetemi évek alatt biztos voltam benne, hogy az összes lehetőség közül egy biztos, hogy nem szeretnék lenni: nőgyógyász. Egészséges férfi lévén, nem akartam lerombolni a vaginákról felállított csodás összképemet. Most viszont, hogy már évek teltek el nőgyógyászként, kijelenthetem: sosem voltam még ennél profibb a betegekkel, mint most. A vaginákat most már annyira szakmai szemmel nézem, hogy alig veszem észre, hogy azok vannak előttem. De ha egy nő csinos, akkor bizony meg kell küzdenem az agyam egy részével. Hazudnék, ha ezt nem ismerném el. Előfordult viszont az is, hogy maga a beteg próbálkozott be nálam – az egyik közvetlenül egy abortusz után, a másik egy medencevizsgálat után.”

A világ a peteérés és a hormonok körül forog

„A nőgyógyászat egy olyan hely, ahol úgy érzed, nagy hatással tudsz lenni a páciens és a családja életére. Remek terület az orvosláson belül, ahol gyógyíthatsz, műthetsz ráadásul legtöbbször kedvező végkifejlettel. Végezetül pedig hat lány testvér mellett nőttem fel, hozzá voltam szokva, hogy az élet az ösztrogén, a peteérés és a hormonok körül forog.”

Nagyszerű megtiszteltetés

„Erős nők neveltek fel és vettek körül gyermekkoromban, ráadásul feleségül vettem egy szintén nagyon erős nőt. Ezek által az élmények által fontos számomra, hogy a nőkkel éreztessük, hogy különlegesek. Imádtam a gondolatot, hogy ez által a munka által részese lehetek a nők életében egy fontos dolognak. Szeretek segítségükre lenni a szexuális életük egészségében, a termékenységben, a szülés utáni években, abortusz esetében, és olykor a rákkal való küzdelemkor is. Megtiszteltetés ezekkel foglalkozni.”

És a ti nőgyógyászotok vajon miért választotta ezt a hivatást férfi létére?
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.