Lélek

Nem kell pánikolni! A mentőhívás hét lépése, amit ismernetek kell

Nem a ti felelősségetek ugyan eldönteni, hogy mekkora a baj, és annak terhe se a ti vállatokat nyomja, ha csupán részeg az illető – ezt úgy sem tudjátok megállapítani, hiszen egy rosszulléttel küzdő cukorbeteg hasonló tüneteket mutathat, mint az, aki jócskán felöntött a garatra. Ráadásul az is lehet rosszul, aki ivott vagy drogozott, de ha úgy látjátok, egy illető ellátásra szorul (mindegy, mi az ok), akkor:

vous - 2015.06.11.
Nem kell pánikolni! A mentőhívás hét lépése, amit ismernetek kell

  • Hívjátok a 104-es számot!
  • Köszönjetek, mutatkozzatok be érthetően és mondjátok el, hogy mentőt szeretnétek hívni. 
  • Adjátok meg a telefonszámotokat. 
  • Mondjátok el, hogy saját számról beszéltek e, vagy valaki máséról. Ez fontos lehet, ha plusz információért szeretnének visszahívni benneteket.
  • Tájékoztassátok az ügyeletes diszpécsert a bajban lévő ember állapotáról – legyetek konkrétak és próbáljátok meg összefoglalni azt, amit láttok.
  • Mondjátok el, hova érkezzen a mentő – ha ti sem tudjátok pontosan hol vagytok, akkor keressétek meg a legközelebbi tájékozódási pontot (utcanévtábla, vagy nagyon jellegzetes épület), esetleg kérjétek a diszpécsert, hogy mérjék be a telefont – a cellainformációk alapján ma már erre is van lehetőség.
  •  Ne pánikoljatok! A diszpécser a kötelező protokoll alapján a kérdéseivel segíteni fog, hogy pontos tájékoztatást adhassatok a mentőszolgálat munkatársainak.

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.