Lélek

6 vitathatatlan dolog, amivel a feminizmus a férfiakat is segíti

A feminizmus a közhiedelemmel ellentétben nem nőuralmat jelent, hanem azt, hogy a férfi és a nő egyenlő jogokkal rendelkezik. Nos, mióta a nők is szavazhatnak és akár vadászpilóták is lehetnek, ez már a mi kontinensünkön adott, nem? Igen, a legtöbb kérdésben valóban így áll a helyzet, de a lehetőségek birodalma már más lapra tartozik.

vous - 2016.03.17.
6 vitathatatlan dolog, amivel a feminizmus a férfiakat is segíti

A nők számos területen erősen alulreprezentáltak, háromszor annyi időt töltenek házimunkával, mint a férfiak, és bérük csupán a férfibérek háromnegyedét teszik ki Európa-szerte. Van még tehát min dolgoznunk a fejlett világban is.

Oké, de miért is jó mindez a férfiaknak?

6. Csökkennek a férfiakat sújtó elvárások

A 20. század pszichológiai iskoláira jellemző princípium központú gondolkozás lassan háttérbe szorul, a szakemberek egyre szélesebb tömege látja be, hogy fölösleges a nemi szervek és a hormonok alapján kategorizálni embereket: sokféle nő és sokféle férfi létezik.

Nincs azzal semmi baj, ha egy kisfiú „csibészkedés” helyett csendben olvas, ha a srácnak hosszú a haja, szereti a gyerekeket, netán néha utat enged az érzelmeinek és sír: ezek emberi dolgok.

Nem kell mindig erősnek, agresszívnek és kompetensnek tűnni, a feminizmus megengedi, hogy mindenki önmaga legyen, hiszen nem csak egyféle nő- vagy férfieszmény létezik, az egyéni karakterünk jobban meghatározza reakcióinkat, mint a nemünk. (És akkor még nem is beszéltünk a neveltetésről!)

Férfimunka, női munka?

A régi gondolkozás jegyében azt hihetjük, hogy divattal, frizurával és főzéssel foglalatoskodni tipikus női dolog. Ehhez képest a híres divattervezők, stylistok, sztárfodrászok és ismert szuperszakácsok 90 százaléka férfi. Mi ennek az oka? Természetesen az, hogy nincs olyan, hogy „női” vagy „férfi”munka, csak éppen egy férfinak nagyobb esélye van vezetői státuszt elérni a szakmájában a jelenlegi keretek között, hiszen jobban megfizetik, és a családon belül is kevesebb feladat hárul rá, tehát több időt tud fordítani a szakmai előmenetelére.

5. Nem kell mindent a férfiaknak fizetniük

Az a „lovagias gesztus”, hogy már az első randitól kezdve a férfi fizet mindent a mozitól a vacsoráig, arra a régi paradigmára épül, hogy a nőnek nincs önálló keresete, és gyengébb nemként eleve bátorításra, segítségre szorul. A kedvességet, a szeretetteljes megnyilvánulást természetesen továbbra is értékeljük, de többé nem elvárás, hogy a férfi legyen a pénzautomata, a nő pedig cserébe a szextárgy vagy éppen – később – a háztartási robotgép szerepébe helyezkedjen.

Emlékeztek még Teczár Szilárdra, aki 2013-ban feljelentette az egyik budapesti szórakozóhelyet az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, mert amíg neki több ezer forintot kellett fizetnie a belépőért, addig a nők ingyen mehettek be? Ő volt az, aki kijárta azt, hogy a nőket ne engedjék be ingyen azokra a szórakozóhelyekre, ahol a férfiaknak belépőt kell fizetniük: a feminizmus akkor is egyenlő jogokért küzd, ha látszólag nem a nőknek kedvez egy-egy intézkedés rövidtávon. Ez az egyenlőség záloga.

Tanár néni, tanár bácsi

Sokan hajlamosak azt hinni, hogy kisgyerekekkel foglalkozni megint csak női munka – közben viszont Gárdonyi Géza idejében, amikor tanárnak lenni anyagilag és társadalmilag is megbecsült dolog volt, a 6–10 éves csemetéket is kizárólag férfiak tanították. Ma, amikor egy pedagógus közismerten keveset keres, a pálya elnőiesedett, pedig maga a munka nem lett más, csak a kontextus.

4. Több és jobb a szex (igen, igen!)

Az egyenlőség nem jelent egyformaságot, természetesen továbbra is az szül és szoptat, akinek a teste ezt lehetővé teszi, és ez így van jól. Ezen kívül azonban az összes többi gyerek körüli és háztartási feladat ellátására a férfi is képes, és jó, ha nemcsak „segít”, hanem kiveszi a részét a feladatokból. Így hamarabb végez a pár a tennivalókkal, és több idő marad a szexre. Ami nyilván sokkal klasszabb, ha nem egy fáradt, morcos házisárkány benne a partner, hanem egy tettrekész, életerős, dögös nő.

(Ja, és ha már szexualitás, egy fontos kérdés: az FBI kimondottan feminista szervezetek nyomására változtatott az erőszakos közösülés hivatalos definícióján, kimondva, hogy nő is követhet, és sajnos követ is el erőszakot férfi ellen, még ha ezt korábban sokan nem is tudták elképzelni. Újabb példa arra, hogy a feminizmus a férfiáldozatokat is védi, nem csak a nőket.)

3. A pénzkeresés, családfenntartás nem kizárólag a férfi felelőssége

Forrás:
iStock

A gyerekvállalást követő viszonylag rövid időszakot leszámítva a feminizmus lehetővé teszi, hogy a férfinak ne kelljen egyedül eltartania az egész családot, hanem a párja is dolgozhasson, méghozzá tisztességes bérért. Ez természetesen az előző pontban foglaltak – vagyis az egyenlő otthoni munkamegosztás – mellett működik igazán.

A háború után felcseperedő generáció épp azért gyűlölte meg a feminizmust, mert az asszonypajtás kénytelen volt nyolc órán át építeni a szocializmust a gyárban, majd még a családot is neki kellett otthon kiszolgálnia egyedül, további négy órában. Nem csoda, hogy örült volna, ha elég otthon dolgozni…

A lényeg itt azonban a közös döntés és a feladatok közös, észszerű megosztása minden területen, a pár egyéni preferenciáinak és szükségleteinek megfelelően.

Nem kötelező karrieristának sem lenni!

A feminizmus természetesen nem jelenti azt, hogy annak a nőnek is dolgoznia kell, akinek a párja el tudja tartani az egész családot, és aki maga is szívesen marad otthon. A lényeg a választási lehetőség: az, hogy a nő egyenlő bérért és lehetőségek mellett munkát vállalhasson, ha ez a célja. Ugyanígy az is fontos, hogy a megfelelő intézmények biztosítása mellett erre egy férfinak is lehetősége legyen akár.

2. Egészségesebb, boldogabb gyerekek nőnek fel

Ha a két szülőt nemcsak azonos jogok, de hasonló lehetőségek is illetik, mindkét félnek esélye van kielégítő szakmai munkát végezni és anyagilag gyarapodni, miközben senki nem omlik össze a gyereknevelés, a háztartás vagy éppen a magányos pénzkeresés súlya alatt. A gyerek így két nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb szülőt kap, akiknek egymásra is több idejük marad.

Aki úgy nő fel a kezdetektől, hogy mindkét szülője aktívan jelen volt az életében, és apu is képes volt ellátni a legtöbb feladatot, amit anyu, az nagyobb biztonságban érzi magát egész életében. Mindezt az apaszabadság és apagyed intézménye is garantálja már egyre több országban, Svédország és Anglia élen járnak ebben. Könnyebbség, hogy válás esetén már adott a közös felügyeleti jog: a gyerek mindkét szülővel azonos időt tölt, és senki sem fizet gyerektartást senkinek, a felmerülő költségeket a szülőpár felezi.

1. Több a szakember, bőségesebb a szellemi tőke, a gazdaság fejlődik

Nem kell hozzá nagy matektudás: több felfedezés születik a tudomány és a technika számos területén, ha egyszerűen több szakember adott, akik magas szinten képesek foglalkozni egy-egy problémával. Nem vesznek fel kevesebb nőt természettudományi karra vagy éppen politológiára, mint férfit, csak éppen a többségük az első gyerek születése táján eltűnik, esetleg csupán háttérszereplőként, kiszolgáló személyzetként vesz részt a nagyobb horderejű munkákban.

Ha több lehetőséget kapnak a nők minden területen, a fejlődés is rohamosabb, és ez minden embernek – így a férfiaknak is – kedvez.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!