Lélek

Motiváció

Talán észre sem vesszük, hogy napi szinten hányszor panaszkodunk és hogy mennyi negatív, lehúzó gondolatunk van. Akár mentegetőzhetünk is, hiszen az utóbbi időben legtöbbünknek volt rá oka, de felmerül a kérdés, hogy ez a fajta mentalitás vajon előre visz-e bennünket? Tény, hogy képtelenség motiváltnak lenni a nap minden percében, de mégis mi kell ahhoz, hogy motivációnkat huzamosabb ideig fenntartsuk? Mi lehet az a belső hajtóerő, amely cselekvésre ösztönöz minket a céljaink eléréshez? - Ezekre a kérdésekre ad választ Dr. Baucsek Katalin a H.E.P. megalkotója, felsővezetői tanácsadó és Baucsek Norbert akkreditált mentor, aerobik magyar bajnok és világkupa győztes.
vous - 2023.01.12.
Motiváció

Mi a motiváció?

A motiváció egy olyan összetett fogalom, amelyet érdemes több aspektusból is megvizsgálni. Többek között egy folyamat, ami elindítja, vezeti és fenntartja a célorientált viselkedést, tehát nevezhetjük az emberi cselekedetek mozgatórugójának is. Másfelől egy olyan, mindenkit egyedi, sajátos viselkedésre késztető, belső pszichológiai hajtóerő, amely kulcsfontosságú elem a célok kitűzésében és elérésében. Azonban mindenkit más és más motivál. Van akit a siker, van akit a pénz, vagy az elismerés. A fontos, hogy ezeket felismerjük és ennek megfelelő célokat tűzzünk ki akár magunk, akár mások számára (pl.: beosztottak, tanítványok, stb.)

Maslow piramis

A motivációkutatás talán egyik legismertebb modellje az 1943-as Maslow szükséglethierarchiája. Az elmélet azon a feltételezésen alapul, hogy egyénenként öt szükséglet hierarchiája létezik, amelyek egymásra épülő piramisként ábrázolhatók.
Maslow szerint a szükségletek az embereket eredendően arra késztetik, hogy jobbá váljanak és teljes potenciáljuk – önmegvalósításuk – felé haladjanak azáltal, hogy fokozatosan kielégítik az alapvető szükségleteik szintjeit. A magasabb szinten elhelyezkedő szükségletek kizárólag akkor kerülhetnek sorra, ha az alacsonyabb rendűek legalább részben kielégülnek.

Maradj motivált!

Íme pár hatásos stratégia, amelyeket körülményektől függetlenül segítenek elérni a személyes céljainkat.

MÉRD A FEJLŐDÉSEDET!

A sikerhez vezető út gyakran rögös és hosszú, így elégedetlenség alakulhat ki, ha a cél érdekében tett apró lépéseket nem mérjük. Amennyiben ezt a stratégiát alkalmazzuk biztos, hogy egyetlen pillanatban sem lesz hiányérzetünk az elért eredményekkel kapcsolatban, és ezáltal még az önbizalmunk is növekedhet.

TŰZZ KI SMART CÉLOKAT!

Célok meghatározása mindennapjaink állandó részét képzik, legyen szó a személyes vagy akár az üzleti életünkről. Ez a technika segít abban, hogy a célunk reális és elérhető legyen.
A S.M.A.R.T. célok jelentése:

Specific (specifikus)
Measurable (mérhető)
Achievable (elérhető)
Relevant (releváns)
Time-based (időhöz kötött)

INSPIRÁLÓDJ!

Az inspirációt a körülöttünk lévő forrásokból meríthetjük – például személyes hősökből, akik energiát adnak és inspirálnak bennünket az általuk elért sikerek szintje miatt. Próbáljuk meg olyan emberekkel körülvenni magunkat, akikkel állandó téma lesz az “építkezés”, a célkitűzések, és a sikeresség felé vezető út.

Katalin és Norbert egyedileg kifejlesztett, szabadalmaztatott módszerrel számos cégvezetőnek és élsportolónak segített már, hogy a SMART célok meghatározása és a motiváció jelentős szerepet játszon a mindennapjaikban.

https://higgadtero.hu

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Utazás Jordániába
Világ
Utazás Jordániába
vous - 2024.02.13.
Jordánia mesés világ, a legtöbbeknek olyan legendás helyek jutnak róla eszébe mint Petra, Wadi Rum vagy éppen a Holt-tenger.

Otthon

Hogyan maradjon száraz az ágy?
Otthon
Hogyan maradjon száraz az ágy?
vous - 2024.02.13.
A különböző inkontinenciabetegségek a statisztikák szerint a népesség 6-7%-át érintik. A súlyosabb esetekben sajnos a dolog csak kezelhető, illetve szinten tartható, de nem gyógyítható. A vizelettartási képesség romlása által okozott kellemetlenségek elkerülése érdekében fejlesztették ki a különböző vízhatlan lepedőket és matracvédőket.