Test

Sokkolta a diagnózis, amikor kiderült, mi áll a fáradtság mögött

Az amerikai Ivy Adelle-t a szokásosnál gyakrabban fogta el fáradtság. A legrosszabb rémálmában sem számított arra, mi okozhatja a problémát.
vous - 2022.10.13.
Sokkolta a diagnózis, amikor kiderült, mi áll a fáradtság mögött

A 27 éves lány azt hitte, csak kamaszkori fáradtsággal küzd, és a tünetei idővel elmúlnak majd, így nem is fordult orvoshoz. A valóság azonban ennél sokkal rosszabb volt. A fáradtság tinédzserkorában kezdődött, sokszor érezte magát gyengének, gyakran puffadt fel. Annak ellenére sem kért segítséget, hogy a hányinger és a sötétbarna színű vizelet is visszatérő tünet volt nála – mesélte a Mirrornak idén tavasszal.

Ivy a legrosszabb rémálmában sem számított arra, mi okozhatja a problémát. (Forrás: Instagram / @iv_why)

Egyszer azonban több hónapig kihagyott a mensturációja, és amikor megjött, fekete színű volt a vére. Ez már elég volt, hogy rászánja magát a kivizsgálásra, de nem találtak semmi súlyosat, étkezési zavart állapítottak meg nála. 

Hat évvel később derült ki, hogy szisztémás lupus erythematosus nevű krónikus betegségben szenved, ami a belső szervek gyulladását és károsodását okozhatja. A szervei szép lassan leálltak, és ő ebből semmit nem vett észre. A betegségről korábban írtunk, emiatt vonult vissza egy időre a nyilvánosságtól Selene Gomez. 

Ha Ivy nem fordul időben orvoshoz, nem kap segítséget, bekövetkezhetett volna a legrosszabb. Története intő példa lehet mindenki számára, hogy figyeljünk oda testünk árulkodó jeleire! 

Kattints az infografikára, ha szeretnél többet megtudni a krónikus fáradtságról!

Az őszi fáradtság sokszor kihat a hangulatunkra is. Ingerültebbé válunk, szétszórtak leszünk, és nem értjük, mi történik velünk.

A krónikus fáradtság is tünete az immunrendszer működési zavarának? KATTINTS IDE, és tudj meg többet róla!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!