Test

Sokkolta a diagnózis, amikor kiderült, mi áll a fáradtság mögött

Az amerikai Ivy Adelle-t a szokásosnál gyakrabban fogta el fáradtság. A legrosszabb rémálmában sem számított arra, mi okozhatja a problémát.
vous - 2022.10.13.
Sokkolta a diagnózis, amikor kiderült, mi áll a fáradtság mögött

A 27 éves lány azt hitte, csak kamaszkori fáradtsággal küzd, és a tünetei idővel elmúlnak majd, így nem is fordult orvoshoz. A valóság azonban ennél sokkal rosszabb volt. A fáradtság tinédzserkorában kezdődött, sokszor érezte magát gyengének, gyakran puffadt fel. Annak ellenére sem kért segítséget, hogy a hányinger és a sötétbarna színű vizelet is visszatérő tünet volt nála – mesélte a Mirrornak idén tavasszal.

Ivy a legrosszabb rémálmában sem számított arra, mi okozhatja a problémát. (Forrás: Instagram / @iv_why)

Egyszer azonban több hónapig kihagyott a mensturációja, és amikor megjött, fekete színű volt a vére. Ez már elég volt, hogy rászánja magát a kivizsgálásra, de nem találtak semmi súlyosat, étkezési zavart állapítottak meg nála. 

Hat évvel később derült ki, hogy szisztémás lupus erythematosus nevű krónikus betegségben szenved, ami a belső szervek gyulladását és károsodását okozhatja. A szervei szép lassan leálltak, és ő ebből semmit nem vett észre. A betegségről korábban írtunk, emiatt vonult vissza egy időre a nyilvánosságtól Selene Gomez. 

Ha Ivy nem fordul időben orvoshoz, nem kap segítséget, bekövetkezhetett volna a legrosszabb. Története intő példa lehet mindenki számára, hogy figyeljünk oda testünk árulkodó jeleire! 

Kattints az infografikára, ha szeretnél többet megtudni a krónikus fáradtságról!

Az őszi fáradtság sokszor kihat a hangulatunkra is. Ingerültebbé válunk, szétszórtak leszünk, és nem értjük, mi történik velünk.

A krónikus fáradtság is tünete az immunrendszer működési zavarának? KATTINTS IDE, és tudj meg többet róla!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
Otthon
Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
vous - 2022.11.16.
A felnőtteknél talán csak a gyerkőcök várják jobban az ünnepi időszakot. Ilyenkor tehát nemcsak a nappalit és a konyhát érdemes karácsonyi díszbe öltöztetni, hiszen az ő szobájukban is nyugodtan helyezzünk el dekorációkat. Az advent kezdetétől tehát már bátran tehetsz be nekik színes díszeket, készíthettek közösen az ablakra valami apróságot, így már idejében elkezdődik és tovább is tart az ünnepi hangulat.