Test

Ezeket érdemes fogyasztani, hogy csökkenjen a mindennapi stressz

Nem ajánlott, hogy a fokozottan stresszes helyzetekben az ember az alkoholhoz vagy más káros feszültségoldó szerekhez és módszerekhez folyamodjon. Pedig a stresszt valahogy érdemes kezelni - de lehet ezt úgy is, hogy tápláljuk vele a szervezetet.
vous - 2023.11.24.
Ezeket érdemes fogyasztani, hogy csökkenjen a mindennapi stressz

Bár egy darabig hasznos, a túlzott stressz rombolja az egészségünket. Ne hagyjuk neki, ne várjuk meg, míg fizikai és szellemi tünetek is jelentkeznek. Megoldást jelenthet például az Biobarátnál is beszerezhető Ashwagandha por, és a hozzá hasonló, természetes megoldások, készítmények. 

Mi okozhat stresszt?

Mindenkinek más és más éri el azt az ingerküszöböt, ami fokozottabb feszültséget vált ki belőle, hiszen különböző sikeres megküzdési stratégiáink vannak. Stresszt okozhatnak a munkahelyi nehézségek, a pénzügyi gondok, párkapcsolati és családi problémák, betegségek is. 

De fogékonyabb a terhelésre, aki nem alszik jól és eleget, akinek kiegyensúlyozatlan az életmódja, illetve akinek az elmúlt időszakban sok bizonytalanság és hirtelen negatív esemény történt az életében. Nem ritka, hogy valaki társadalmi és globális tényezők miatt szorong, a háborúk, politikai feszültségek, természeti katasztrófák miatti stressz egyáltalán nem ritka manapság.

Miért fontos a stresszcsökkentés?

A konstans stressz negatívan hat a szervezetre. Hosszú távon megterhelheti a szívet és az érrendszert, növelheti a vérnyomást, hajlamosabbak leszünk az emésztési zavarokra és az alvásproblémákra. Továbbá a mentális egészséget is próbára teszi, hozzájárulhat a szorongásos zavarok, a depresszió, a memóriazavarok kialakulásához. 

A viselkedésünkben is bekövetkezhetnek változások a túl sok tehernek “hála”, például szétszórtabbak, alapvetően ingerlékenyebbek leszünk. Megváltozhatnak evési szokásaink – egyeseknél ez túlzott evésben, másoknál étvágycsökkenésben nyilvánul meg – , megnő az alkohol- és drogfogyasztásra való hajlam is. 

A legjobb természetes stresszcsökkentők

Ha úgy érezzük, hogy túlzottan eluralkodott rajtunk a stressz, az alábbiakat érdemes beépíteni az étrendbe, mert összetevőiknél fogva segíthetnek azt mérsékelni:

  • Ashwagandha – az Indiából származó gyógynövény olyan adaptogén, mely fokozza szervezetünk ellenállóképességét. Por, kapszula formájában is megtalálható az étrend-kiegészítőket forgalmazó boltok és webáruházak kínálatában.
  • Rózsagyökér – a krónikus fáradtság elűzője, valamint serkentőszer is.
  • Baktövis gyökér – az általános legyengültség ellen érdemes bevetni.
  • Ázsiai ginzeng – fokozza a szellemi, fizikai teljesítőképességet, mérsékli a stresszt.
  • Hasonlóan fontos még a folsav (B9-vitamin), vas és a magnézium bevitelére való odafigyelés.

Ezek mellett fontos még a napi szintű mozgás, a kiegyensúlyozott étrend és az, hogy időről időre szakítsunk időt magunkra, hobbijainkra, pihenésre.

Ajánlott cikkek