Test

Legfontosabb vizsgálatok a várandósság alatt – Az első trimeszter

Egy olyan nő életében, aki szeretne édesanyává válni, talán nincs fontosabb pillanat, mint amikor életet ad a gyermekének. Ezt a csodálatos találkozást kilenc hónapig tartó várakozás előzi meg, amely alatt vizsgálatok sora vár a leendő anyukára és fejlődő magzatára. A Femcare Miniklinika szakmai támogatásával született cikksorozatunkban összefoglaljuk ennek az útnak a legfontosabb állomásait.
vous - 2022.10.28.
Legfontosabb vizsgálatok a várandósság alatt – Az első trimeszter

A várandósgondozás a várandósság megállapításától a szülésig terjedő időszakban történő szakmai felügyeletet jelenti, amit Magyarországon minden leendő édesanyának biztosítania kell saját maga és a születendő gyermeke egészsége érdekében. A szükséges vizsgálatok és tanácsadás történhet államilag finanszírozott helyszínen vagy magánorvosnál. Az orvosi felügyelet mellett a várandósnak a védőnővel is találkoznia kell a szülésig legalább három alkalommal valamint a szülést követően is.

Válaszd a Femcare Miniklinikát, hogy a terhesség minden pillanata biztonságos és örömteli lehessen!

Nézzük, milyen vizsgálatok várnak a kismamára az első trimeszterben!

Amikor felocsúdunk a pozitív terhességi teszt utáni örömmámorból, felmerülhet bennünk a kérdés: mikor kell elmenni az első nőgyógyászati vizsgálatra? Az elmaradt menstruációt követő 6-7. héten érdemes felkeresni orvosunkat. Ilyenkor már egyértelműen megállapítható a várandósság ténye, sőt, hallhatjuk a magzat szívhangját is.

6-7. hét

A várandósság megállapítása után szükséges egy laboratóriumi vérvizsgálatot végezni, ami az akut fertőzések fennállását, valamint bizonyos megbetegedésekkel szembeni védettséget vizsgálja.

Mivel a terhesség idején gyakori a szervezet ásványianyag-ellátottságának csökkenése a magzat fejlődése miatt, ezért nélkülözhetetlen a fogak állapotának felmérése, a szükséges megelőző és kezelő orvosi beavatkozások legalább egy alkalommal a várandósság alatt. Mivel a kismama szervezete fokozottan igénybe van véve, érdemes minden trimeszterben egyszer elmenni kontrollra.

Forrás: Canva

11-13. hét

A 11-­13. terhességi hét között került sor a genetikai ultrahangra, amelynek nagy szerepe van a magzat fejlődési rendellenességeinek kiszűrésében. 37 éves kor felett kötelező genetikai tanácsadáson részt venni. Ha felmerül a genetikai rendellenesség alapos gyanúja, akkor méhlepény és magzatvíz vizsgálattal igyekeznek kiszűrni a betegséget. Mivel ezek a vizsgálatok kockázatokat jelentenek, választhatók speciális vérvizsgálatok is (kombinált vagy integrált teszt) ám ezek államilag nem finanszírozott vizsgálatok. Orvosunk a megfelelő időben részletes tájékoztatást ad ezekről a vizsgálatokról.

A kötelező genetikai ultrahang vizsgálatot követően be kell jelentkezni a védőnőhöz, aki átadja a terhesgondozási kiskönyvet, amiben rögzítésre kerülnek majd az orvosi szűrések eredményei. Fontos tudni, hogy nem a bejelentett lakcímünk, hanem a tartózkodási helyünk alapján kell felkeresni a területileg illetékes védőnőt! Így mindig elérhető távolságra lesz, ha segítségre van szükségünk akár a terhesség alatt, akár a kisbabánk gondozása során.

Az első trimeszterben még vár ránk egy háziorvos által végzett belgyógyászati szűrés is, attól függetlenül, hogy voltak-e ilyen jellegű panaszaink, az egyszerű fizikális vizsgálat mindenki számára egy alkalommal kötelező. Ennek során ellenőrzik a vérnyomást és végeznek egy EKG-vizsgálatot is. 

A kötelező és választható vizsgálatok tetszőleges kombinálásával részletes képet kaphatunk kisbabánk és saját magunk egészségéről. Ha a Femcare Miniklinika várandósgondozási csomagját választjuk, minden kötelező vizsgálatot egyszerűen és kényelmesen végeztethetünk el, saját várandósgondozó orvosunk szakmai felügyeletével.

Cikksorozatunk következő részében a második trimeszterben esedékes vizsgálatokat vesszük sorra. Kövesd a Vous.hu és a Femcare Miniklinika Facebook-oldalát, hogy elsőként értesülj tartalmainkról!

Válaszd a Femcare Miniklinikát, hogy a terhesség minden pillanata biztonságos és örömteli lehessen!

Ajánlott cikkek