Test

Orvosi vizsgálatok, amelyekre minden nőnek kötelező lenne évente eljárnia

Szeretjük azt hinni, hogy komoly betegségek csak másokkal fordulhatnak elő, sokszor eszünkbe sem jut orvoshoz menni – mert végül is minek, ha nincsenek tüneteink? Vannak olyan betegségek, amelyek sokáig tünetmentesek, csak akkor észleljük, hogy baj van, amikor már súlyos a helyzet. Ne felejtsük el, a rendszeres szűrővizsgálatok életet menthetnek!
vous - 2022.12.19.
Orvosi vizsgálatok, amelyekre minden nőnek kötelező lenne évente eljárnia

December végéhez közeledünk, az év azon időszakához, amikor összegezzük a mögöttünk álló időszakot és új célokat, terveket fogalmazunk meg a következő esztendőre. Van, aki lefogyna, mások a dohányzást szeretnék abbahagyni, sokan új dolgot tanulnának, utaznának, a karrierjükben lépnének előre, vagy épp a családjukkal töltenének több időt. Hosszú oldalakon keresztül sorolhatnánk a tipikus újévi fogadalmakat, de mi most csak egy fontos üzenetet szeretnénk átadni. A legtöbb újévi fogadalom mit sem ér akkor, ha nem vagyunk egészségesek! Betegen a legegyszerűbb hétköznapi teendőinket sem tudjuk ellátni, nem hogy szórakozni, utazni, tanulni vagy több pénzt keresni…

Legyen idén az első és legfontosabb fogadalmunk, hogy jövőre több időt fordítunk az egészségünkre, amelynek első lépése, hogy rendszeresen kivizsgáltatjuk magunkat!

Összegyűjtöttük, melyek azok a szűrővizsgálatok, amikre egy évben legalább egyszer mindenképpen érdemes elmenni!

Laborvizsgálat

A vér- és vizeletvizsgálat gyors és minimális kellemetlenséggel jár, viszont nagy segítséget jelent az általános egészségi állapot felméréséhez és az esetleges rendellenességek időben történő kiszűréséhez. Bármilyen komolyabb bajra gyanakszik az orvosunk, valószínűleg ő is ide irányít majd először, de ha nincs semmilyen panaszunk, akkor is érdemes elvégeztetni egy nagylabort, hogy képet kapjunk szervezetünk működéséről. A Femcare Miniklinika budapesti és kecskeméti vérvételi pontjain széles vizsgálati palettával, gyorstesztekkel, szakértői segítséggel és gyors eredménykiadással várnak!

Fogorvos

A fogorvostól nagyon sokan félnek, pedig ha odafigyelünk a helyes szájápolásra és rendszeresen ellátogatunk szűrésre, nincs mitől tartanunk. A szakértők azt javasolják, hogy minimum évente, a legjobb, ha félévente megnézetjük, hogy minden rendben van-e a szánkban, mivel a beteg fog sokszor alattomos és nem fáj, csak amikor már nagy a baj. Szedjük össze minden bátorságunkat és essünk túl rajta!

Nőgyógyász

A fogorvos mellett a nőgyógyásszal való találkozást is sokan halogatják. Ahhoz, hogy sikeresen legyőzzük az esetleges félelmeinket, elengedhetetlen, hogy olyan szakembert találjunk, akiben maradéktalanul megbízunk. A túlságosan erős és fájdalmas menstruáció sok szempontból lehet intő jel, ugyanis utalhat endometriózisra, de miómára is. A ciklusok közti vérzést se vegyük félvállról, mert bár legtöbbször stressz váltja ki, jelenthet akár méhszájsebet és daganatot is. Gyakori probléma a hüvelyváladékozás, illetve a váladék szagának és színének megváltozása is. Ez lehet gombás és bakteriális fertőzés, de a méhnyakrák egyik jele is. A fájdalmas együttlét is olyan tünet, amellyel érdemes felkeresnünk az orvosunkat. Kiválthatja hüvelyszárazság, rendellenesség vagy fertőzés is. Akár van bajunk, akár nincs, mindenképp iktassunk be időközönként egy alapos nőgyógyászati vizsgálatot, amellyel sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért! Így a méhnyakrák és az egyéb, kisebb-nagyobb súlyú betegségek is időben kezelhetőek. A Femcare Miniklinikán az alap nőgyógyászati szűrővizsgálattól a méhnyakrákszűrésen keresztül a prémium HPV-szűrésig minden fontos vizsgálaton részt vehetsz.

Bőrgyógyász

Anyajegye mindenkinek van, kinek kevesebb, kinek több, de koránt sem mindegy, hogy milyen. Ha nem tapasztalunk rajtuk semmilyen elváltozást, és évente legalább egyszer ellenőriztetjük őket, akkor nincs okunk aggodalomra. A pigmentált anyajegyből kialakuló bőrrák keletkezhet újonnan, ám az esetek kisebb részében már meglévő anyajegyekből alakul ki, vagyis akinek több anyajegye van, annál a kockázat is nagyobb. De attól, hogy valakinek kevesebb van, ugyanúgy szükséges a rendszeres ellenőrzés.

Szóval tudjátok, jobb félni, mint megijedni – irány az orvos!

Ajánlott cikkek