Test

Élet a tej után: mi történik a testetekkel, ha elhagyjátok?

A tej örökké az emberiség nagy mumusa lesz, és két táborra osztja az embereket: akik szerint a tej káros, és akik szerint nem.
vous - 2022.10.19.
Élet a tej után: mi történik a testetekkel, ha elhagyjátok?

Már gyerekkorban elkezdődik a nagy tejkérdés. Tény, hogy megvan a tejnek és azzal együtt a tejtermékeknek a maguk pozitívumai, például nyugtató hatásúak, ugyanakkor egyre többen válnak laktózérzékennyé, és váltják le a tejet mandulatejre, kókusztejre vagy szójatejre.

Ettől függetlenül azonban gondoljuk át, mi történne akkor, ha úgy döntenétek, egyik napról a másikra kizárjátok a tejtermékeket az étrendetekből. Mi történne a szervezetetekben?

tej

Ezer helyről olvasni mindenfélét a tej jó és rossz hatásairól, de mik is a tények és hogyan is néz ki mindez? Kattintsd IDE az igazságért!

Lehet, hogy lefogytok

Bár nincs tudományosan megalapozott összefüggés a fogyás és a tejtermékek ignorálása között, több vizsgálat kimutatta már azt, hogy a vegán életmód velejárója a fogyás, ami ugye sokkal több annál, mint hogy lemondtok a kedvenc vajatokról.

De lehet, hogy híztok

A tejtermékek ugyanis fantasztikus természetes zsír- és fehérjeforrások, melyek miatt hosszabb ideig érzitek magatokat jóllakottnak, és később éheztek meg. Kiiktatásukkal könnyen megeshet, hogy rávetitek magatokat a szénhidrátokra, ami pedig súlygyarapodáshoz vezet. Hogy ezt elkerüljétek, pótoljátok a kiesett fehérjéket és zsírokat: egyetek diót, tojást.

A korrektorotok feleslegessé válhat

A tejtermékek gyakran tartalmaznak tesztoszteronszerű hormonokat, cukrokat és zsírokat, amik jócskán elősegítik a túlzott faggyútermelést, ezáltal pedig aknés, pattanásos arcbőrötök lesz. Ha viszont kiiktatjátok a tejtermékeket az életetekből, nem lesz többé ilyen problémátok!

Kevesebb papír zsebkendőre lesz szükségetek

A tejtermékek nagy része elősegíti az allergia kialakulását, ugyanis erősíti a nyálkatermelődést, ami pont nem hiányzik, ha kicsit is hajlamosak vagytok az allergiára. Olyan tüneteket idézhet elő, mint a krákogás, orrfolyás, légúti problémák.

Jobban működhet az emésztésetek

Lehetséges, hogy laktóz-intoleranciátok vagy tejallergiátok van, még ha nem is tudtok róla, hiszen ez különböző mértékű lehet. Előfordulhat, hogy több tejet isztok, mint ami a szervezetetek elbír, így, ha azt tapasztaljátok, hogy tejtermékek után kicsit puffadtok, kellemetlenebbül érzitek magatokat, akkor határozottan jobban fog szuperálni az emésztésetek, ha kiiktatjátok, vagy csökkentitek a tejes dolgokat az életetekből.

De rosszabbodhat is az emésztésetek

Ugyanis a bennük lévő probiotikumok támogatják a bélflórát. Kétségbeesni azért nem kell, mint ahogyan feladni sem a projektet. Egyszerűen csak iktassatok be helyette mást, mondjuk kimchit vagy misolevest.

Több parajt kell ennetek

A parajban, káposztában, fehér babban, zabpehelyben, narancsban, ugyanis megvannak azok a tápanyagok, amelyek egyébként jól jönnek a tejtermékekből: a kalcium. Ha ezekből többet visztek be, fedezitek a tejből elvesztett kalciummennyiséget, bár, ugye, erről van vita, hogy a tejtől erősödik-e a gyerek csontja.

Kattints az infografikára, és tudd meg az igazságot a tejről!

tej infografika

A tej régen élet, erő, egészség volt. De mi a helyzet most? Kattints IDE az igazságért!

Ajánlott cikkek