Egyéb kategória

Kajamisztérium – A tej jót tesz a gyereknek, vagy nem?

„Egyél spenótot, mert erős leszel, mint Popey!” Ugye ismerős ez a mondat? Gyerekkorunkban kötelező volt megenni a kenyér héját, az almát, nem hagyhattunk ott semmit az asztalon, mert csak. Azóta persze fordult a gasztronómiai ítélkezés jobbra is meg balra is.
vous - 2015.12.12.
Kajamisztérium – A tej jót tesz a gyereknek, vagy nem?

Gyerekként készpénznek vettük, hogy az van, amit anya és apa mond, mondjuk akkor a „csak” is egy jó indok volt, mi meg akkoriban még nem tudtunk guglizni tanulmányok után, hogy rácáfoljunk a szülői gondolatmenetre. Mára azért ez már nem jelent akadályt, igaz, jelentősége sincs már annyira, sok ételt azóta megszerettünk. De lássuk csak, mely ételeket magasztalták fel előttünk vagy tiltottak nekünk kisgyermekként.

Csoki

Szigorúan limitált mennyiségben juthattunk hozzá, különleges alkalmakkor, mert csokit enni egyenlő volt a bűnözéssel: elhízáshoz vezet, tönkreteszi a fogakat, és egészségtelen. Szó se róla, van némi igazságalapja, de azóta tudományosan is bizonyították, hogy az étcsoki kifejezetten egészséges, számos jótékony hatása van. Jót tesz a szívnek, a keringésnek, megakadályozza az artéria eldugulását, 17%-kal csökkenti a stroke kockázatát! Boldoggá tesz, ugyanis egy kocka csoki elszopogatása hasonló érzéseket kelt bennetek, mint amikor szerelmesek vagytok. Csökkenti a koleszterint, és tele van olyan ásványi elemekkel, mint cink, szelén, vas. Szinte szürreális, de étkezés előtt egy kocka étcsoki csökkenti az étvágyat, ezáltal a fogyásban is segít. A cukorbetegség kialakulását is késlelteti, ugyanis csökkenti az inzulinérzékenységet. Mi ez, ha nem elég érv a csoki mellett?

Spenót

Forrás:
pixabay

Folyton Popeyt hozták fel példának, ha azt próbálták megértetni velünk a szülők, hogy a spenótot nem illik a falra kanalazni, és hiába eszitek ki csak a tojást meg a virslit, a zöld trutyit akkor is meg kell enni. Mert vas van benne. Nos, igazán, és mennyi?

Ugyanis 100 g spenótban 4 mg vas található, míg a vargányában 90 mg vas van. Azért egy jó kis vargányát előbb megettünk volna, vagy simán kibékültünk volna a vörös húsokkal, amikben szintén ugyanannyi vas van, mint a spenótban.

Tej

Örök vita, hogy a tej kell vagy nem kell a gyereknek. Egyesek szerint az ember képtelen megemészteni a tejet, sokan érzékenyek a laktózra, kellemetlen tüneteket okoz az embereknek, mások szerint a tej elengedhetetlen feltétele, hogy erős csontozatú legyen a gyerek. Nos, van benne igazság, tény, hogy a tejben van fehérje és kalcium, ami a csontokat erősíti, ám számos kutatás bizonyította már, hogy nem ennyire erős az összefüggés.

Tény, vannak előnyei a tejnek, a benne lévő tápanyagok táplálják az izomzatot, az idegeket is, de ezeket más forrásból is magunkhoz tudjuk venni: a D-vitamint a tojássárgájából, a fehérjét a húsokból, másokat babból, zöldségekből. A tej jó megoldás lehet, ha válogatós a gyerek, és a megfelelő kalóriát és tápanyagot szeretnénk pótolni, ám a túl sok tejfogyasztás akadályozza a vas felszívódását is, ami vérszegénységhez vezethet. Nem utolsósorban pedig magas a cukortartalma, ami elhízáshoz vezet.

Mint mindenben, ebben is a mértékletesség a fontos. S hogy mitől erősödjön a gyerek csontozata? Amy Lanou, az Észak-Karolinai Egyetem professzora szerint:

Egyszerűen csak engedd játszani.

Ajánlott cikkek