Egyéb kategória

Milyen hatással lesz Budapestre a Lánchíd lezárása, ha Karácsony beváltja az ígéretét?

Folytatódnak a tárgyalások Budapest közlekedési reformjával kapcsolatban. A jelek szerint a főpolgármester beváltja a választáskor tett ígéretét, és Budapestet környezettudatosabb várossá faragja. De vajon mi következik a Lánchíd lezárása után, és ez milyen hatással lesz a főváros lakóira?

vous - 2022.05.22.
Milyen hatással lesz Budapestre a Lánchíd lezárása, ha Karácsony beváltja az ígéretét?

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere elárulta, hogy fontolgatják a Lánchíd lezárását. Ez a módosítás egyelőre csak a személyautókat érintené, a buszok és kerékpárok továbbra is szabadon közlekedhetnének a jelenleg felújítás alatt álló hídon.

A javaslataira érkező támadásokat Karácsony azonnal kivédte, hiszen a főváros közlekedési reformja már a választási programjában is szerepelt.

“Annyira nem kellene meglepődni, ha egy megválasztott zöld polgármester zöld programot valósít meg.”

Jelenleg azon van, hogy ez az ígéretét mielőbb teljesíteni tudja. Ehhez azonban fontos egyeztetéseket kell tenni az érintett kerületekkel, pontosabban a Várnegyeddel és a Belváros-Lipótvárossal. Mindennemű javaslatát a zöld, civil szervezetek nézetei alapján hozta meg.

Az a meglátása, hogy jelenleg a főváros olyan, mint egy közlekedési folyosó. 

„Durva nacionalizmussal én talán nem vagyok vádolható, de akármikor hazajövök Barcelonából, Berlinből vagy Párizsból, mindig azt érzem, hogy jó helyek azok, de Budapestnek nyomába nem érnek. Márpedig most a világ legszebb helye autópályaként működik. Az a Duna-part, amellyel a Teremtő megajándékozta Budapestet, többet ér ennél.”

Gyakorlati szempontként azt is megemlítette, hogy a Lánchíd a legminimálisabb forgalmú híd a többihez képest.  

Joggal tevődik fel a kérdés a további korlátozásokat illetően. Lényeges tényező az is, hogy az említett változtatásoknak milyen későbbi hatása lesz a fővárosban lakókra. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
Otthon
Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
vous - 2022.11.16.
A felnőtteknél talán csak a gyerkőcök várják jobban az ünnepi időszakot. Ilyenkor tehát nemcsak a nappalit és a konyhát érdemes karácsonyi díszbe öltöztetni, hiszen az ő szobájukban is nyugodtan helyezzünk el dekorációkat. Az advent kezdetétől tehát már bátran tehetsz be nekik színes díszeket, készíthettek közösen az ablakra valami apróságot, így már idejében elkezdődik és tovább is tart az ünnepi hangulat.