A puffadás sokaknak kényes téma, pedig teljesen természetes reakció is lehet a testünktől. Viszont, ha folyamatos a jelenség, amivel nem tudunk mit kezdeni, akkor érdemes odafigyelnünk arra, mit is fogyasztunk.
Mielőtt rátérnénk az ételekre, fontos tisztáznunk a különbséget puffadás és puffadás között – ugyanis közel sem egy oka lehet.
Először is, ha éppen megjött, akkor teljesen normális, hogy kicsit felfújódik a hasad. Sőt, ha sok különböző ételt eszünk egyszerre, akkor is rendben vagyunk, csak a szervezetünk próbálja feldolgozni az ételeket.
Az a puffadás, amiről mi beszélünk az teljesen más. Ha fájdalmas, esetleg hasmenéssel, vagy szorulással jár, és legalább hetente előfordul, akkor komolyabb dolog lehet a háttérben. Irritábilis bél szindróma, vagy akár laktóz intolerancia is lehet az oka. Ilyenkor legjobb, ha orvoshoz fordultok.
A szervezetünk mindig jelez, ha valami nem tetszik neki, így fontos odafigyelnünk rá!
Ezek az ételek alapjáraton nem puffasztanak, sőt a meglévő tüneteket is enyhíthetik.
Narancs
A narancs vízben és rostokban gazdag, ami segít a hidratációban, és csökkenti a puffadást is.
Gyömbér
A gyömbér tökéletes, hogy meghajtsa egy picit a bennünk felgyülemlett szeleket, ezzel segítve az emésztőrendszerünket.
Mandula
A mandula remek harapnivaló a mindennapokban. Egy maroknyi ugyanis körülbelül 4 gramm rozst tartalmaz.
Fahéj
Egy kis zabkásához, teába vagy más ételekhez is nyugodtan hozzáadhatjátok, és nem csak az íze miatt.
Répa
A répa remek kalciumforrás. Emellett pedig segít a koleszterint alacsonyan tartani, és a szem egészségét is védi.
Csirke
Egy kis hús is belefér! A csirke tökéletes proteinforrás, és amiatt sem kell aggódnunk, hogy felfújódunk tőle. (Azért a panírozott csirkefalatokat hanyagoljuk, az már nem működik olyan jól.)