Egyéb kategória

A depressziós emberek tényleg másképp beszélnek?

Már régóta tudjuk, hogy a depressziós emberek még a nyelvet is máshogy használják, mint az egészségesek (gondoljatok csak a depresszióban szenvedő énekesek dalszövegeire!) – egy friss kutatás most rávilágított arra is, hogy pontosan milyen jelekre kell odafigyelnünk, hogy ezt ki tudjuk szűrni!

vous - 2022.04.08.
A depressziós emberek tényleg másképp beszélnek?

Egy kutatás különböző szempontokra osztotta, hogy mire kell figyelnünk, ha a nyelvhasználatból ki szeretnénk szűrni, hogy valaki depressziós-e, vagy sem.

A tartalom

Valószínűleg senkinek nem meglepő, hogy a depressziós emberek valójában rengeteg negatív érzelemmel töltött szót használnak: ilyen lehet például a „magányos”, „szomorú”, és társai. Ezeket nem csak saját magukra használják, hanem másokat is könnyebben írnak le negatívan, hiszen hajlamosak a rosszat látni először.

A kutatásban viszont az is kiderült, hogy aki depresszióban szenved, az gyakrabban használja a saját magára visszaható névmásokat (én, nekem, velem), és ritkábban utal másokra (te, ő, ők).

Ez arra utalhat, hogy a mentálisan labilis emberek sokkal jobban koncentrálnak magukra, mint másokra, és elsősorban befelé figyelnek.

Forrás:
iStock

A stílus

A kutatás internetes fórumokat vizsgált meg, és kiderült, hogy azok, akik depresszióban szenvednek, gyakrabban használnak szélsőséges, általánosító kifejezéseket: mindig, soha, teljesen, semmi. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy a depressziós emberek kifejezetten fekete-fehéren látják a világot, és szeretnek egyszerűsíteni.

Talán nem meglepő, hogy a kutatók olyan fórumokon, amelyeket a kezelt és gyógyult depressziósok használnak, észrevették, hogy a pozitív töltetű szavak használatának aránya megnövekedett. Természetes, hogy a gyógyulófélben lévő depressziósok pozitívabban látják a világot – ez pedig egyértelműen mutatkozik a szóhasználatukon is.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.