Egyéb kategória

Egy diéta, amitől jobban alszol és nem kívánod a nassolást – A ketogén diéta legfontosabb szabályai

Már sokan hallottak a ketogén diétáról, de valójában kevesen tudják, hogy miről is van szó. Ennek az étrendnek az alapja, hogy el kell érni azt az állapotot, amely során a szervezetünk a szénhidrátok helyett elsődlegesen a zsírt égeti el. Tudatos étkezéssel mindenki elsajátíthatja az alapokat, viszont időt és energiát kell áldozni arra, hogy a ketogén életmódváltás sikeres legyen.

vous - 2022.03.24.
Egy diéta, amitől jobban alszol és nem kívánod a nassolást – A ketogén diéta legfontosabb szabályai

Herceg Olga táplálkozási szakember szerint a ketogén diéta egy olyan étkezési stílus, amely során drasztikusan csökkentjük a napi szénhidrát bevitelt, úgy, hogy a jó minőségű fehérjére és zsírra kell koncentrálnunk. Az ilyen erős szénhidrát megvonásra a szervezet azzal fog reagálni, hogy alternatív energiaforrást fog létrehozni, az úgynevezett keton testeket, melyeket a máj termel. A keton testek a glükózt fogják helyettesíteni a diéta során, amitől sikeressé válhat a testsúlycsökkentés.

A szénhidrát csökkentés minden sejtünkre pozitív hatással van

Meglehetősen új még ez a diéta, és azt tapasztalom, hogy azok sincsenek teljesen tisztában a keto módszerrel, akik már elkezdték alkalmazni. Minden ember számára jót tesz, ha mérsékeli a szénhidrátbevitelt, mivel az ember csak korlátozott mennyiségű szénhidrátot képes felhasználni, a többletet pedig elraktározzuk. A szénhidrát csökkentés nem csak a fogyásra van befolyással, minden sejtünkre, minden porcikánkra pozitív hatással van az. Javul az alvásunk, az emésztésünk, kiegyensúlyozottabbak leszünk a stabil vércukorszintnek köszönhetően. Nagyon sokan irritáltak vagy akár szorongást is tapasztalhatnak a vércukorszint „hullámvasútnak” köszönhetően” – mondja a táplálkozási szakember, aki szerint az átállás nem mindig könnyű.

Herceg Olga táplálkozási szakértő

Herceg Olga táplálkozási szakértő
Forrás:
Herceg Olga

„Ez függ attól is, hogy a keto diéta előtt hogyan étkeztünk. Ha szénhidrátdús étkezésünk volt, akkor számíthatunk nehézségekre. Nyilván aktivitástól és kortól is függ, egy fiatal aktív szervezet könnyebben átáll” – teszi hozzá Herceg Olga.

Változó a szervezet reakciója: keto influenzánk is lehet

Hogy miként reagál a szervezetünk, ez is nagyon különböző tud lenni. Az első egy hétben még az úgynevezett keto influenza is előfordulhat.

„Ez a ketogén diéta mellékhatása. Ez egy hét után helyes ásványianyag pótlással megszűnik. Ezután elkezdjük tapasztalni a ketogén diéta összes előnyét: csökken az étvágyunk, nem kívánjuk az édességet, jól bírjuk nasizás nélkül, jobban alszunk, csökken a puffadás és a reflux is. Ami külön érdekesség, hogy a ketogén diéta előtt passzív, nem sportoló emberek a ketogén diéta során vágynak a mozgásra” – tette hozzá a táplálkozási szakember, aki azt is elárulta, hogy mivel a ketogén diéta egy protokoll diéta, így szakember felügyeletét igényli.

ketogén diéta

A ketogén diéta előnyei: csökken az étvágyunk, nem kívánjuk az édességet, jól bírjuk nasizás nélkül, jobban alszunk, csökken a puffadás és a reflux is.
Forrás:
Canva

„Nagyon fontos, hogy a diéta során legyen kihez segítségért fordulni, mivel nagyon sok meglepetést tartogat egy kezdő számára. Ezen kívül nagyon fontos személyre szabni, mivel sok olyan egészségügyi állapot van, amely mellett nem használhatjuk a standart ketogén diétát, hanem módosítani kell rajta” – mondta Herceg Olga.

KETO ÉTREND MINTA, TÁPANYAGÉRTÉKKEL

Reggeli: keto kávé

Hozzávalók:

  • 1 pohár hosszú kávé (240ml)
  • 1 EK Ghee vaj (15 ml)
  • 1 EK MCT olaj (2.5 ml)

Elkészítés:

Öntsük a forró kávét a ghee vajat és az MCT-olajat egy konyhai robotgépbe majd keverjük habosra. Édesíthetjük ízlés szerint steviollal vagy eritrittel. Egyből fogyasztjuk.

Tápérték 1 adagra: 143 kcal,17 g Zs,0 g Ch,0 gF

Ebéd: avokádó cézár saláta (dupla adag)

A salátához:

  • 4 szelet bacon (112 g), kockára vágva
  • 1 fej római saláta (200 g), felvágva
  • 1/2 uborka (110 g), vékonyan szeletelve
  • 1/4 közepes hagyma (28 g), vékonyan szeletelve
  • 1 nagy avokádó (200 g), szeletelt

A Cézár öntetthez –

  • 1/2 pohár majonéz (120 ml)
  • 2 evőkanál citromlé (30 ml)
  • 2 teáskanál Dijoni mustár (10 ml)
  • 2 teáskanál fokhagymapor (7 g)
  • só és bors, ízlés szerint

Elkészítés:

Süssük meg a bacont egy tapadásmentes serpenyőben. Egy nagy tálban, kézi habverő segítségével keverjük össze a majonézt, a citromlevet, a mustárt és a fokhagymaport. Sózzuk meg ízlés szerint. A Cézár öntettet 6 napon át tárolhatjuk egy lezárt ételhordozóban. Egy nagy tálban keverjük össze a római salátát az öntettel. Adjuk hozzá az uborkát és a hagymát. Keverjük jól össze. Osszuk el a salátát 2 tányér között, tegyünk mindkét adagra egyenlő mennyiségű szalonnát és avokádót.

Tápérték 1 adagra: 652 kcal,65 g Zs,15g Ch,10g F

Vacsora: Húsgombóc olasz módra

Hozzávalók:

  • 220 g darált marhahús vagy pulyka
  • (30 g) darált parmezán sajt
  • ½ tojás
  • ½ tk só
  • ¼ tk szárított bazsalikom
  • ¼ tk hagymapor
  • ¼ tk fekete bors
  • 1½ evőkanál olívaolaj
  • 210 g paradicsom püré (konzerv)
  • 1 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
  • 100 g friss spenót
  • 28 g vaj
  • 70 g friss mozzarella sajt
  • só, bors

Elkészítés:

Helyezzük a darált marhahúst, a parmezán sajtot, a tojást, a sót és a fűszereket egy megfelelő méretű tálba, majd alaposan keverjük össze. Formázzunk a keverékből közepes méretű húsgombócokat. Egy gombóc kb. 30 gramm. Ha nedves kézzel formázzuk a gombócokat, akkor a keverék nem fog ragadni és könnyebben formázható lesz. Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, és a gombócok minden oldalát aranybarnára sütjük. Csökkentsük a hőt, majd adjuk hozzá a paradicsomkonzervet. Időnként megkeverve 15 percig főzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a petrezselymet majd keverjük össze.

Egy külön serpenyőben olvasszuk fel a vajat és 1-2 perc alatt, folyamatos keverés mellett, pirítsuk meg a spenótot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a spenótot a húsgombócokhoz, és keverjük össze. Melegen tálaljuk és falatnyi mozzarella darabokkal díszítjük.

Tápérték 1 adagra: 628 kcal,49 g Zs,5 g Ch,39 g F

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.