Egyéb kategória

Orvosok válaszoltak: ezek a legjobb és a legrosszabb cipők a lábatokra

Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy néhány magas sarkúban töltött óra után rájöjjünk, ezek nem tesznek valami jót a lábunknak. Na de azt gondoltátok volna, hogy a balerinacipők sem sokkal jobbak? Két orvos most rangsorolta, mennyire ártalmasak ezek a lábbelik, és akadnak köztük meglepő infók is!

vous - 2022.02.07.
Orvosok válaszoltak: ezek a legjobb és a legrosszabb cipők a lábatokra

magas sarkú cipőket pont annyira lehet imádni, amennyire utálni is. Mert hát valljuk be, iszonyat jól néznek ki, és magabiztosságot adnak nekünk; de csak addig, amíg el nem kezdődik a kínzó fájdalom. Utána már a határozott járást átveszi a furcsa bicegés, és oda az önbizalom is. De ettől függetlenül újra és újra belebújunk ezekbe a cipőkbe, mert hisszük, hogy egy nap hozzászokik a lábunk, és akár egy egész éjszakát végig tudunk bennük bulizni gond nélkül. Ez meg is történhet, de az már más kérdés, mennyire jó ez egészségügyi szempontból. Két orvos, dr. Hillary Brenner és dr. Miguel Cuhna most 1–10-es skálán rangsorolta, hogy egy-egy cipő mennyire nagy problémát tud okozni, ha gyakran hordjuk őket.

cipő tűsarkú sarok

Magas, vastag, vékony – így változott a cipők sarka száz év alatt

A magas sarkú cipők sem voltak ám mindig ugyanolyanok, még ha úgy is tűnik nekem, hogy életem háromnegyedét csak magas tűsarkún billegtem végig. Vagy éppen futottam busz, vonat vagy pasi után. Bevallom, nekem különösen nehéz volt elszakadnom a tűsarok képétől.

A cikk folytatásáért kattintsatok ide!

Öt centinél magasabb tűsarok

Objektum doboz

Dr. Brenner: 9,75
Dr. Cunha: 9,5

Ahogy azt az arányokból is láthatjátok, az öt centinél magasabb tűsarok az egyik legártalmasabb dolog, már ha lábakról van szó. A stabilitás hiánya és a magasság miatt ugyanis áthelyeződik a gravitációs középpont, ami fájdalmakat okozhat. Persze nem kell lemondani ezekről a cipőkről, de érdemes inkább 2-3 órát tölteni bennük az egész napos rohangálás helyett.

Öt centinél alacsonyabb tűsarok

Objektum doboz

Dr. Brenner: 7
Dr. Cunha: 5

Ahogy azt láthatjátok, az öt centinél kisebb tűsarok jobban szerepelt a versenyen, de még így sem tökéletesek a számok. Ilyenkor nem a magasság, hanem a stabilitás hiánya okozhat nagyobb gondot.

Balerinacipők

Objektum doboz

Dr. Brenner: 9,75
Dr. Cunha: 8,5

Azt gondoltátok, a magas sarkút leválthatjátok egy balerinával? Sajnos az eredmények szerint annyira mégsem jó ötlet, dr. Brenner ugyanis elárulta, ezek majdnem ugyanannyira rosszak, ha a lábatok egészségéről van szó. Nagyon kis tartást ad a sarkatoknak, és összenyomja a lábujjaitokat is.

5 centinél magasabb „Chunky Heel”, vagyis vastagabb sarkú cipők

Objektum doboz

Dr. Brenner: 6
Dr. Cunha: 5

Na, ezek a számok azért sokkal szimpatikusabbak, mint a korábbiak. A vastagabb sarok ugyanis nagyobb stabilitást ad, de persze minél magasabb, annál inkább a lábujjaitok környékére helyezik a nyomást, amitől ugyanúgy jöhet a fájdalom.

5 centinél kisebb „Chunky Heel”, vagyis vastagabb sarkú cipők

Objektum doboz

Dr. Brenner: 4
Dr Cunha: 4

Mindkét orvos egyetértett abban, hogy a két és fél centi magasságban lévő, vastagabb sarkú cipő a legjobb választás a lábaitoknak, már ha átmenetileg magasabbak szeretnétek lenni. Ez ugyanis extra saroktámogatást nyújt, és stabilan tartja a bokátokat is.

Telitalpú cipő

Objektum doboz

Dr. Brenner: 3
Dr. Cunha: 4

Abban is nagy volt az egyetértés, hogy ha mindenképpen magas sarkú cipőre vágytok, a legjobb választás a telitalpú! De azért dr. Brenner hozzátette, a fatalp helyett a gumis vagy a parafából készült sarok a legjobb.

Teniszcipő

Objektum doboz

Dr. Brenner: 1
Dr Cunha: 1

Tehát ezek alapján kijelenthetjük, hogy a lábunknak még mindig a kényelmes sportcipők tesznek a legjobbat, hiszen minden szempontból tökéletes tartást adnak.

Na de azért ez még nem jelenti azt, hogy mindig ebben kell lennetek; a magas sarkútól sem kell megválni, de legalább képben vagytok arról, mennyi ideig érdemes őket hordani egy nap, és milyen mellékhatásai lehetnek, ha mégis túllépitek a határt.

Ajánlott cikkek