Test

Hajnali edzés és turmix, vagy pizza és sör – Avagy lehet egyáltalán egyensúlyban élni?

Az emberek túlnyomó többségének állandóan a céljai és tervei között szerepel az egészséges szokások felvétele, és ezzel egyidejűleg az egészségtelenek elhagyása: edzést, zöldségevést, hajnali jógát tervezünk, és bizonyos időközönként elhatározzuk, hogy elhagyjuk a cigit, nem iszunk egy hónapig, vagy, hogy nincs több meki hétvégente.

vous - 2022.02.01.
Hajnali edzés és turmix, vagy pizza és sör – Avagy lehet egyáltalán egyensúlyban élni?

A nagyratörő tervek aztán gyakran csak elméleti síkon maradnak, vagy igazán hamar felejtésbe merülnek, hogy aztán pár hónap után újra felüssék fejüket. Miért nem sikerül azonban soha hosszútávon kitartani a célok mellett?

Hát, mert túlzásokba esünk.

Vegyük csak végig: amikor azt tervezi az ember, hogy most aztán jól lefogy, akkor nem hosszan fenntartható változásokban, hanem kizárólag gyors és látványos megoldásokban gondolkodik. Három napig minden hajnalban kimászik az ágyból, és az életéért küzdve kocogni, vagy éppen kondizni indul, ami után egy ízetlen zabkását nyom be, hogy még véletlenül se legyen valamilyen motiváló erő – a negyedik nap aztán már inkább kinyomja az ébresztőt, és munkába menet a kedvenc pékségéből veszi a napindító kakaós csigát, és erősen próbál megfeledkezni az egész próbálkozásról, na meg valahogy kikerülni a családtagok és munkatársak kérdéseit, vagy akár szúrkálódásait.

Akkor is tudsz fogyni, vagy súlyt tartani, ha eszel cukrot és fehér lisztet.

Akkor is tudsz fogyni, vagy súlyt tartani, ha eszel cukrot és fehér lisztet.
Forrás:
Pexels

Az extrém megoldások, aztán az utána következő extrém kilengések, vagyis falási rohamok, durva ivás, vagy bulizás a túlzott szigornak tudható be, amit még mindig működőképesnek hiszünk – és milyen tévesen. Gondolj csak bele: ez a „mindent vagy semmit” mentalitás azonnal megdől, amint véletlen kihagysz egy napot, megeszel egy szelet sütit, vagy elmész fröccsözgetni, ezáltal azonnal sikertelennek és bukásnak könyveled el az egészet

A kudarc után pedig már úgyis mindegy, hadd szóljon a bulika.

Az ilyen toxikus, fenntarthatatlan megoldások ellen szerencsére már több sportoló és fitnesz területen mozgó influenszer is felszólal, na meg a köztudatban sem nyer már akkora teret az ezerféle csodadiéta, amelyek pár évvel ezelőtt még nagyon mentek, na, meg megvonásokra sem sarkallnak már az igazán népszerű platformmal bíró személyek. Nem is csoda, hiszen mennyivel emberibb, élvezhetőbb és főleg fenntarthatóbb, ha…

  • Heti többször edzel valami olyan mozgásformát, ami élvezhető számodra, és nem kész nyűgként éled meg, mikor munka, vagy suli után el kell indulni.
  • Nem ostorozod magad, ha kimarad egy edzés, amit beterveztél, hiszen tudod, hogy ez a világon semmin nem változtat – majd a következőre elmész.
  • Figyelsz, hogy tápanyagdús és egészséges ételeket egyél, de nem érzed magad bűnösnek, ha heti párszor becsúszik egy kis csoki, vagy neadjisten egyik este pizzát vacsorázol.
  • Tudod, hogy akkor is tudsz fogyni, vagy súlyt tartani, ha eszel cukrot és fehér lisztet.
  • Ha úgy érzed, akkor iszol alkoholt, de ha már túl sok volt, akkor tartasz egy szünetet, amíg jól esik.
  • Heti egyszer felkelsz hajnali jógára, de vasárnap 11-ig fetrengsz, majd bundáskenyérrel indítod a napot.
  • A legfontosabb: gondoskodsz magadról, vagyis megadod magadnak azt is, amire szükséged van, és azt is, amire vágysz!
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.