Egyéb kategória

4 furcsának tűnő tény az egészségről, amelyek valóban igazak

Kiskorodban te is biztos érezted úgy, hogy nem hihetsz a szüleidnek, ha az egészségről volt szó. Ki tudja mikor akarnak csőbe húzni, hogy megegyél egy újabb adag zöldséget? A rossz hírünk az, hogy sokszor igazuk is volt!

vous - 2021.12.05.
4 furcsának tűnő tény az egészségről, amelyek valóban igazak

Igen, néha a szájhagyomány útján öröklődő hitek, még ha nincs is mögöttük tudományosan megalapozott kutatás, bizony igazak lehetnek. Ahogy a legújabb, humbugnak tűnő eredmények is, amiket a brit kutatók állítanak.

1. A répától tényleg jobban látsz

A répától fütyülni sajnos nem tanulsz meg, viszont a szemednek valóban nagyon jót tesz. Főleg a benne található béta-karotin miatt, ami elősegíti a szervezet A-vitamin termelését, ami fontos az egészséges szemnek. Arról egy korábbi cikkünkben már írtunk, hogy főzve vagy nyersen egészségesebb-e a répa.

2. Rémálmaid lesznek, ha alvás előtt sokat eszel

Bizony, bizony! Tényleg ne tömd tele a pocid lefekvés előtt, mert a javában emésztő gyomor és a dübörgő anyagcsere a pihenni kívánó agyat is jobban megdolgoztatja a kelleténél, amitől nyugtalan lesz az éjszakád.

Vannak megkérdőjelezhető hitek az egészséggel kapcsolatban.

Vannak megkérdőjelezhető hitek az egészséggel kapcsolatban.
Forrás:
Unsplash

3. Az ízületek valóban érzik az időjárást

Az idősek valóban érezhetik az időjárás-változást az ízületeikben. A nagy hőmérséklet- és nyomásváltozások valóban növelik az ízületi fájdalmak erősségét, és pontosan ilyen jelenségek előzik meg a nagyobb fronthatásokat is.

4. A náthának van köze a hideghez

Mára biztos jól megtanultad, hogy nem a hideg miatt vannak megfázásos tüneteid, hanem a vírusok miatt. Nos, ez tényleg igaz, de a hidegnek mégis van köze a megbetegedésekhez, ugyanis hűvösebb időben sokkal jobban tudnak szaporodni, illetve a hidegben az emberi test se tud olyan jól védekezni ellenük.

Sófalvi Márton

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.