Test

Az egészséges alakformálásra megoldás: Tippek az úszó edzések kezdéséhez

Ha tervszerű határozottsággal építed bele az úszó edzéseket a napjaidba, hamar érezni fogod ennek az edzésformának az előnyös hatásait a kondíciódra és az alakodra. Nem mellékes, hogy az úszás a futáshoz képest sokkal kíméletesebb az ízületeknek és a sérülésveszély is elenyésző.

vous - 2019.09.09.
Az egészséges alakformálásra megoldás: Tippek az úszó edzések kezdéséhez

Sokan úgy érzik, hogy az úszás nem elég hatékony, és ha nem látnak azonnali eredményeket, feladják. Pedig a kezdők sokszor a nem megfelelő technika vagy tempó miatt nem haladnak a vízben, illetve nem érzik elég intenzívnek az úszást.

Intenzitás

A kényelmes tempójú, alacsony intenzitású úszás inkább lubickolás, mint erőkifejtés, így nem igazán nevezhető edzésnek. Mivel az átlagúszó egy, maximum másfél órányit szán az úszására, megfelelő intenzitásra kell emelni a mozgást.

Pihenő fázis

A ciklikus állóképességi sportokban a mozgás ismétlődő alapelemein, azaz ciklusain belül mindig van erőkifejtő és pihenő szakasz. Ez utóbbi a futásnál például a repülő fázis. Az úszásnál a pihenő szakasz a siklás, akár a gyors- akár a mellúszásnál az a rész, amikor a karok előre nyúlnak és aktív erőkifejtés nem történik, hanem csak az előző, a kar mintegy evezőlapátként végrehajtott munkájának köszönhetően történik az előrehaladás. Fontos, hogy a siklás minél hosszabb legyen, használjuk ki ezt az előre hajtó erőt a vízben, ne kapjuk vissza a karokat az újabb tempó megkezdésére még idő előtt, mert akkor csak többet dolgozunk és kevesebbet haladunk majd.

A cikk folytatását a sport4you oldalán találjátok.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.