Test

Az egészséges alakformálásra megoldás: Tippek az úszó edzések kezdéséhez

Ha tervszerű határozottsággal építed bele az úszó edzéseket a napjaidba, hamar érezni fogod ennek az edzésformának az előnyös hatásait a kondíciódra és az alakodra. Nem mellékes, hogy az úszás a futáshoz képest sokkal kíméletesebb az ízületeknek és a sérülésveszély is elenyésző.

vous - 2019.09.09.
Az egészséges alakformálásra megoldás: Tippek az úszó edzések kezdéséhez

Sokan úgy érzik, hogy az úszás nem elég hatékony, és ha nem látnak azonnali eredményeket, feladják. Pedig a kezdők sokszor a nem megfelelő technika vagy tempó miatt nem haladnak a vízben, illetve nem érzik elég intenzívnek az úszást.

Intenzitás

A kényelmes tempójú, alacsony intenzitású úszás inkább lubickolás, mint erőkifejtés, így nem igazán nevezhető edzésnek. Mivel az átlagúszó egy, maximum másfél órányit szán az úszására, megfelelő intenzitásra kell emelni a mozgást.

Pihenő fázis

A ciklikus állóképességi sportokban a mozgás ismétlődő alapelemein, azaz ciklusain belül mindig van erőkifejtő és pihenő szakasz. Ez utóbbi a futásnál például a repülő fázis. Az úszásnál a pihenő szakasz a siklás, akár a gyors- akár a mellúszásnál az a rész, amikor a karok előre nyúlnak és aktív erőkifejtés nem történik, hanem csak az előző, a kar mintegy evezőlapátként végrehajtott munkájának köszönhetően történik az előrehaladás. Fontos, hogy a siklás minél hosszabb legyen, használjuk ki ezt az előre hajtó erőt a vízben, ne kapjuk vissza a karokat az újabb tempó megkezdésére még idő előtt, mert akkor csak többet dolgozunk és kevesebbet haladunk majd.

A cikk folytatását a sport4you oldalán találjátok.

Ajánlott cikkek