Aki szeret kipróbálni különlegességeket, örömmel látja, hogy egyre több finomság jelenik meg nemcsak a nagyobb élelmiszeráruházak, de a kisebb boltok csemegepultjainak a kínálatában is. Ilyen a tarama is, ez a rózsaszín görög kence, ami kimérve kapható - elmondjuk mi is ez pontosan, hátha kedvetek lesz megkóstolni!
A tarama vagy taramosalata egy nagyon krémes, selymes mártogatós vagy szendvicskrém, amit leginkább előételként vagy sokféle falatkából álló úgynevezett közösségi étkezés, a meze alkalmával fogyasztanak, elsősorban Görögországban, de a töröknél is népszerű. Az alapja sózott vagy füstölt halikra, leggyakrabban tőkehal ikrájával készül, és klasszikusan pirítóssal, pitával tálalják.
A taramának két fő elkészítési módja van: vagy főtt, kihűlt krumplival, vagy vize vagy tejbe áztatott és alaposan kinyomkodott kenyérbéllel pépesítik, citrommal, olívaolajjal, gyakron fokhagymával vagy újhagymával ízesítik. Kellemesen savanykás, friss és fűszeres, a halikra szinte teljesen eltűnik benne, alig érezhetőek a szemcséi, és sokkal lágyabb az íze, mint a hozzá leginkább rokonítható kaviárnak.