Egyéb kategória

6 szicíliai édesség, amelyet látva most azonnal utaznátok délre

Van egy sorozat a Netflixen, amely a világ különböző országaiba, a legelvetemültebb séfjei mellé küldi a nézőt – egyenesen a konyhába. A negyedik évad a desszertek világába kalauzol: New York, a barokk szicílial kisváros, Noto, a spanyolországi Girona is a helyszínek között van. A Caffè Sicilia konyháját bemutató rész után azonnal kedvünk támadt utazni, hogy végigegyünk mindent, amit csak láttunk. Ha a nyaralást tervezitek, gondoljatok Szicíliára is lehetséges úti célként. 

vous - 2018.04.20.
6 szicíliai édesség, amelyet látva most azonnal utaznátok délre

1. Granita

Szicíliában nem kávéznak, nem isznak kapucsínót, ahhoz arrafelé túl meleg van. Amikor a forró afrikai szél megérkezik, a túléléshez szükséges frissítőt a granita jelenti, amely tulajdonképpen átmenet a fagylalt és a jeges ital között: jégkása. Állítólag kétféle ember létezik Szicíliában: az, aki citromosat eszik és az, aki mandulásat. A harmadik helyre fut be a kávés is.

Olvassatok el egy teljes cikket a granitáról ide kattintva a Cookta.hu oldalán!

Objektum doboz

Objektum doboz

2. Briós

A brióst Magyarországon is ismerjük, azonban a francia vagy az olasz (szicíliai) briós receptje más, mint a magyar. Franciaországban a brioche sok vajjal készített tésztafajta, ünnepi kalács. Szicíliában a magyar recepthez képest kevés az élesztő és a tej, ellenben a vaj és a tojás mennyisége sokkal nagyobb. És ha a briósig eljutottatok, ismerkedjetek meg a brioche con pistacchio kultuszával is. A pisztáciafagyival töltött kalács ugyanis állítólag maga a tökéletesség.

Objektum doboz

Objektum doboz

3. Cannoli

Cannolit itthon nem ehetünk sehol, csak akkor, ha magunk készítjük el. Szerencsére testvéroldalunkon, a Cookta.hu-n már fent van a recept, így nagyon keresgélnetek sem kell. A cannoli a legfinomabb szicíliai desszert, amely a magyar habrolóhoz hasonló. A tésztája olajban sült, ropogós, ezt töltik meg selymes ricotta krémmel, amelyhez még egy kevés kandírozott gyümölcsöt is csempésznek.

Objektum doboz

Objektum doboz

4. Cassata

Csokidarabokkal gazdagított könnyű ricottakrém, puha piskóta, marcipán és színes kandírozott gyümölcsök… – írja a Cookta.hu. A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok a szicíliai csodatortáról.

Objektum doboz

Objektum doboz

5. Ricotta gelato

A ricotta olyan tejtermék, amelyet Magyarországon nem készítenek. Sokan összekeverik a túróval, pedig nem az. Sem ízre, sem állagra nem olyan. Sokkal lágyabb, krémesebb, mint a túró, inkább a tejre hasonlít az íze. A ricottából készült fagyi teljesen alap Szicíliában, ki ne hagyjátok!

Objektum doboz

6. Frutta martorana

A marcipánból formázott zöldségek és gyümölcsök hagyományos desszertnek számítanak Szicíliában. Egészen elképesztő, mennyire élethűek!

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

olasz tészta spagetti

10 olasz tészta a spagettin túl – Új formák a megszokott szószok alá

Sajtos tészta, bolognai, carbonara. De csak olyan magyarosan. Sokféle tészta készül a mediterrán régióban, mi mégis kipécéztük magunknak a spagettit, a masnit vagy a pennét. Van élet az összegubancolódó "kicsi húrokon" túl is! 🙂 Most bemutatok nektek 10 tésztát, amit bátran ajánlok. Az étel megfelelő karakterét nagyban befolyásolja a tészta mérete és alakja is, próbáljátok csak ki a megszokott recepteket új alapokkal, és ámuljatok! Az ízlelőbimbóitoknak ez a nap lesz az új születésnapja!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.