Egyéb kategória

Te lisztérzékeny vagy? Olvasd el a cikket és derítsd ki!

Biztosan hallottál már a környezetedben lisztérzékeny ismerősről, aki nem ehet péksüteményt vagy rántott húst, sőt, semmit, amiben a búza, a rozs vagy az árpa valamilyen formában jelen van. Nos, megnyugtatni nem tudunk, előfordulhat, hogy te is érintett vagy!

vous - 2019.06.22.
Te lisztérzékeny vagy? Olvasd el a cikket és derítsd ki!

Korunk táplálkozása jelentős mértékben a gabonafélékre épül, ám a búza, a rozs és az árpa az évszázadok során annyit változott (no nem magától), hogy az emberek egy része már nem tudja befogadni az ezeket tartalmazó élelmiszereket. A gabonafélékben jelenlévő fehérje, a glutén a szervezetükben autoimmun reakciókat indít be, amelyek az emésztőrendszer szerveit is megtámadják.

hasfájás

hasfájás
Forrás:
pixabay.com

Úgy tartják, hogy a lisztérzékenységben (glutén intolerancia) szenvedők nagy részét sosem diagnosztizálják (felbecsülhetetlen, hány ember éli le úgy az életét, hogy nem tud erről a betegségről), pedig bizonyítottan igen jelentős szerepe van a népbetegségnek számító cukorbetegség, a rák és a különféle érrendszeri betegségek kialakulásában.

A lisztérzékenység ugyan nem végzetes kór (ha a páciens betartja a szabályokat, gyógyszerek nélkül, egészségesen élheti le az életét), de sok szempontból megnehezítheti a mindennapokat. Azoknak, akik komoly fitneszcélokat tűztek ki maguk elé, ez a betegség hatalmas hátrányt jelent – de csak akkor, ha nincsenek annak tudatában. Nézzük, milyen tünetek utalhatnak a lisztérzékenységre!

Az emésztési zavarok mindennaposak

A folyamatos felfújódások, gyakran hallható (centrifuga szerű) gyomorhangok, túl gyakori, híg székelés, teltség és puffadásérzet. Ezek mind a lisztérzékenység árulkodó jelei lehetnek.

Keratosis Pilaris

Másnéven „csirkebőrként” is emlegetik. A felkar és tricepsz környékén, illetve a combokon apró kiütések jelennek meg a bőrön.

A cikk folytatását a sport4you oldalán lelitek.

Ajánlott cikkek