Egyéb kategória

Te lisztérzékeny vagy? Olvasd el a cikket és derítsd ki!

Biztosan hallottál már a környezetedben lisztérzékeny ismerősről, aki nem ehet péksüteményt vagy rántott húst, sőt, semmit, amiben a búza, a rozs vagy az árpa valamilyen formában jelen van. Nos, megnyugtatni nem tudunk, előfordulhat, hogy te is érintett vagy!

vous - 2019.06.22.
Te lisztérzékeny vagy? Olvasd el a cikket és derítsd ki!

Korunk táplálkozása jelentős mértékben a gabonafélékre épül, ám a búza, a rozs és az árpa az évszázadok során annyit változott (no nem magától), hogy az emberek egy része már nem tudja befogadni az ezeket tartalmazó élelmiszereket. A gabonafélékben jelenlévő fehérje, a glutén a szervezetükben autoimmun reakciókat indít be, amelyek az emésztőrendszer szerveit is megtámadják.

hasfájás

hasfájás
Forrás:
pixabay.com

Úgy tartják, hogy a lisztérzékenységben (glutén intolerancia) szenvedők nagy részét sosem diagnosztizálják (felbecsülhetetlen, hány ember éli le úgy az életét, hogy nem tud erről a betegségről), pedig bizonyítottan igen jelentős szerepe van a népbetegségnek számító cukorbetegség, a rák és a különféle érrendszeri betegségek kialakulásában.

A lisztérzékenység ugyan nem végzetes kór (ha a páciens betartja a szabályokat, gyógyszerek nélkül, egészségesen élheti le az életét), de sok szempontból megnehezítheti a mindennapokat. Azoknak, akik komoly fitneszcélokat tűztek ki maguk elé, ez a betegség hatalmas hátrányt jelent – de csak akkor, ha nincsenek annak tudatában. Nézzük, milyen tünetek utalhatnak a lisztérzékenységre!

Az emésztési zavarok mindennaposak

A folyamatos felfújódások, gyakran hallható (centrifuga szerű) gyomorhangok, túl gyakori, híg székelés, teltség és puffadásérzet. Ezek mind a lisztérzékenység árulkodó jelei lehetnek.

Keratosis Pilaris

Másnéven „csirkebőrként” is emlegetik. A felkar és tricepsz környékén, illetve a combokon apró kiütések jelennek meg a bőrön.

A cikk folytatását a sport4you oldalán lelitek.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.