Test

Napi tíz perc a karcsú, izmos testért – Megéri, nem?

Munka. Család. Háztartás. Rohanás. Hova fér bele ebbe a kimerítő napi rutinba az edzés? Az edzőterembe való eljutás, átöltözés, edzés, zuhanyozás, hazajutás?

vous - 2019.05.27.
Napi tíz perc a karcsú, izmos testért – Megéri, nem?

Hányan mondunk le időhiány miatt a sportról és az egészséges életmódról? Hányszor szisszenünk fel fájdalmasan, amikor beszólnak nekünk mások, olyanok, akiknek kevesebb feladattal kell megküzdeniük, de nálunk jobban ismerik a mi életünket és PUSZTA KIFOGÁSKÉNT könyvelik el azt, hogy nincs napi egy, másfél óránk arra, hogy intenzíven edzünk.

Pedig a mozgás tényleg nem lehetetlen, csak a megfelelő módszert kell megtalálni hozzá.

Ilyen remek módszer például a TABATA edzés is, amely az állítások szerint napi 4 perc alatt pompás testet varázsol.

Ugyan a „kitalálója”, Tabata professzor nem vitt bele semmi extra elemet és is a „beszólogatóknak” se akart fityiszt mutatni, egyszerűen keresett egy olyan mozgás kombinációt, amely úgy pörgeti fel az anyagcserét, úgy égeti az energiát, mintha legalább egy órát futnánk. A módszert pedig a japán gyorskorcsolyázók számára fejlesztette ki.

4 perc kontra 1 óra

Csak egy kis matek…. egy órát lecsípni a családra szánt időből vagy az alvásból sokszor tényleg lehetetlen feladat, de pár percet már megpróbálhatunk mi is.

Mindössze néhány rémegyszerű gyakorlatot kell elvégezni. 20 mp-ig tiszta erőbedobással, amit aztán 10 mp pihenés követ. Annyi sorozatot kell csinálni, hogy az időben végül  4 percre jöjjön ki. Lehet 4 eltérő gyakorlat és akkor 8 sorozat, vagy lehet 8 gyakorlat négy sorozattal. Aki nem szeretne számolgatni, az nyugodtan töltsön le egy időmérő appot, vagy vásároljon egy erre a célra fejlesztett mérőórát.

Nagyon fontos tipp, hogy a 4 perc edzést előzze meg egy rövid, de intenzív nyújtás is. Ez különösen azoknak ajánlott, akik be vannak kicsit rozsdásodva, régen mozogtak már, de valójában a nyújtás… az mindenki számára kötelezően ajánlott. A nagy erőbedobással végzett gyakorlatok ugyanis megterhelik az izmokat, csontokat, ízületeket- nyújtás nélkül nagy valószínűséggel lehet beszerezni egy sportsérülést.

Az edzés után is legyen egy kis nyújtás, lazítás majd egy fél percig tartó légző gyakorlattal fejezzük be a mozgást. Összesen  A-tól – Z ig 10 percet kell rászánni a TABATA edzésre,  és remekül indul a nap, már tettünk valamit az egészségünkért, és rövid idő múlva testünkön is látszódni fog az eredmény.

Ajánlott cikkek