Egyéb kategória

Vértestvérek

Minden nap ajándék volt. Újabb születésnap. Még 24 óra. Levegő. Kapcsolódás. Érintés. Így ébredt, így nyomta el a kábulat minden este a fiút, aki nagyon, nagyon beteg volt. Haldoklott lassan, miközben donorra várt, de csak nem jött a hír, ami neki a túlélést jelentette volna, és valaki más halálát.

vous - 2019.05.08.
Vértestvérek

Mert a családban nem volt olyan, aki alkalmas lett volna donornak. A szülei túl öregek voltak, a rokonság többi tagja meg nem érezte annyira közelinek a kapcsolatot, hogy fél veséjét áldozta volna bármelyik. Idegen vesére várt, de egyre csak telt az idő, fogyott a reménynek hívott valami, a megfoghatatlan, ködös érzés, hogy van esély.

Ekkor robbant a hír, a szülei válni fognak: botrány pattant ki, a családban mindenki erről beszélt. Apja hűtlenségéről, aki valamikor vagy harminc éve hűtlen volt. Született balkézről egy gyerek, aki meg akarta ismerni az apját. Az igazit, a sose látott édesapát, akit édesanyja halottnak hazudott annyi éven át. Hát nem volt halott, nagyon is élt, túl már sok veszteségen, az új veszteség előtt, ahol tán egyszerre veszíti el fiát és feleségét, akik elvesztése az ő pusztulását is jelentheti.

Ekkor csengetett be a fiú. Az a másik. Az eltagadott. Aki mindent akart. Apát, testvért, családot. Szeretetet. Aki be akarta pótolni és pótoltatni mindazt, amit szülei, a hazugságok, a sors elraboltak tőle.

De nem talált mást csak bűntudatot, haragot, féltékenységet és egy haldokló féltestvért.

Egy este meglátogatta öccsét a kórházban. Nézte a sápadt, verítékben úszó, fájdalmaktól szenvedő arcot, ami az ő arca is volt. Felismerte benne önmagát és apjukat is. És akkor döntött. Másnap jelentkezett donornak. És tökéletes volt. Minden stimmelt a veseátültetéshez.

Odaadta a fél veséjét, majd felgyógyulása után külföldre költözött.

Öccse sokáig kereste, míg végül rálelt. Nem adta fel. Meg kellett keresnie, hogy továbbélhessen. Nem csak ő maga, hanem a család. És a testvéri kapcsolat. Hiszen vértestvérek lettek. Sokszorosan.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.