Egyéb kategória

Ibolya a konyhában – különleges mártogatós

Néró császár rajongott érte, a magyarok kedvence Sissi pedig élt-halt az ibolyafagyiért valamint a kandírozott ibolyáért.

vous - 2021.04.04.
Ibolya a konyhában – különleges mártogatós

A virágok egyre inkább teret kapnak a 21.század gasztronómiájában is, ami nem előrelépés, hanem visszanyúlás a régi idők konyhájához, ahol ha nem is mindennapos étek volt a virág, de jóval gyakrabban került asztalra. Ennek egyrészt az volt az oka, hogy a magyar konyha egyszerűen ismerte és kedvelte azokat a növényeket, amelynek a virágait is el lehetett fogyasztani, másrészt jóval kevesebb külföldi fűszer, fűszernövény volt széles körben elérhető. Itthon azt ették, amit a magyar föld megtermett. 

ibolya

ibolya
Forrás:
pixabay

Az ibolya minden tavasszal bőségesen terített mindazok számára, akik észrevették és szerették szépségét, zamatát.

Most egy végtelenül egyszerű desszert receptjét osztjuk meg veletek, és ha az ibolyavíz miatt, aminek elkészítési módját nemrég osztottuk meg veletek – amúgy is lelkesen vadásztok ibolyára, akkor azt javasoljuk, hogy szedjetek még egy nagy csokrot belőle, ami aztán a húsvéti asztalt különleges módon ékesítheti, gazdagíthatja.

Kandírozott ibolya

Hozzávalók:

  • 1 nagy csokor ibolya
  • 1 tojásfehérje
  • kevés pocukor

Elkészítése

  • Az ibolyát nagyon gondosan folyó csapvíz alatt mossátok meg. Csöpögtessétek le egy szitán, fontos, hogy az ibolya természetes állapotú legyen (ne legyen vizes, de ne legyen fonnyadt vagy száraz sem). Ennél a különleges csemegénél nagyon fontos, hogy az alapanyag friss legyen. Vagyis,, ha leszedtétek és hazaértek… azonnal ugorjatok neki a munkának.
  • Tépjétek le a fejet a szárról, de úgy csípjétek le, hogy egy pici szár a virág alatt maradjon – annál fogva tudjátok majd mártogatni.
  • Mársátok az ibolyafejet először a felvert, sűrű tojásfehérjébe, majd a porcukorba.
  • Tegyétek a habos-cukros ibolyát szárító rácsra. Pár óra alatt szépen megszárad.
  • Önálló desszertként is fogyasztható, de tehetitek húsvéti torta, süti tetejére is különleges díszítésként.
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.