Egyéb kategória

Csábítsatok szezonális fogásokkal!

A szerelmesek ünnepén gyakran előkerül a messze földről érkező ananász, eper vagy akár osztriga mint a vacsora fő attrakciója. Ezekhez az ételekhez sokszor kapcsolódik az a hiedelem, hogy vágyfokozóként is működnek. Arról azonban nem szól a fáma, hogy van-e ennek tudományos alapja. Léteznek olyan magyar élelmiszerek, amelyek illenek a Valentin-naphoz? A Felelős Gasztrohős ennek járt utána Fehér Tibor színművész segítségével.

vous - 2019.02.14.
Csábítsatok szezonális fogásokkal!

"Valentin-nap kapcsán szinte minden évben újabb és újabb alapanyagokról derül ki, hogy 'afrodiziákumok', vagyis szexuális vágyfokozók. A jó hír az, hogy már számos hazai élelmiszert is ebbe a kategóriába sorolnak (zeller, csípős paprika, vörösbor), a kevésbé jó viszont az, hogy tudományosan ezek az állítások a legtöbbször megalapozatlanok.

Tehát se a csokiba mártott epertől, se az osztrigától nem érdemes azt várni, hogy kellemesebbé teszi majd az esténket.

Az viszont szinte biztos, hogy egy szezonális és helyi alapanyagokból elkészített, a gyomrunk számára nem túl megterhelő menüsor elfogyasztása a szeretteinkkel jókedvre derít majd minket! Hiszen ilyenkor, tél végén is elérhetőek még olyan alapanyagok, amiket nem kellett több ezer kilométerről ideszállítani, és olyan fontos tápanyagokhoz juttatják szervezetünket, mint a kálium, a magnézium, vagy a karotin" – tette hozzá Sarnyai Tünde, az Alapítvány dietetikusa.

Objektum doboz

Sokszor azért választjuk a fent említett egzotikumokat, mert szeretnénk valami különlegességgel kedveskedni szerettünknek.

Mi lehet azonban jobb ajándék annál, mint hogy saját magunk készítünk el egy reggelit vagy romantikus vacsorát, melynek alapanyagai nem terhelték a környezetet? Közvetetten ezekkel egy szebb jövőt is ajándékozunk, hiszen nem került nagy mennyiségű  üvegházhatású gáz a légkörbe a zöldségek, gyümölcsök utaztatása során. Ráadásul rengeteg, a szállításhoz elengedhetetlen csomagolástól is megkíméltük magunkat és a Földet is.

Objektum doboz

Ezeket a szempontokat Fehér Tibor színművész is szem előtt tartja, így nem volt kérdés számára, hogy részt vesz-e a kampányban. “Örömmel álltam a kezdeményezés mellé, hiszen számomra is fontos a környezet védelme. A Felelős Gasztrohős Alapítványnak köszönhetően pedig tudom, hogy az is számít, mit eszem. Amikor csak tudom, helyi termelőktől vásárolom otthonra én is a szezonális alapanyagokat, amikből isteni ételeket lehet készíteni. A fotózásra készült menü is nagyon ízlett, ahogy ez a képeken is jól látszik. Mindenkinek csak ajánlani tudom!”- mesélte el Tibor.

A csábító menüsor receptjét megtaláljátok a Felelős Gasztrohős Alapítvány honlapján, további képekért, tippekért kövessétek be a Gasztrohősök Facebook és Instagram oldalát.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.