Egyéb kategória

A puffadás elleni „arany hármas” szabálya

Ugyan a kötött téli pulcsik és kabátok sok mindent elrejtenek, de ha az ünnepek alatt szeretnénk testhez álló könnyű ruhát viselni – esetleg olyan helyre utazunk, ahol bikinit is vehetünk –, érdemes pár táplálkozási tanácsot megfogadnunk, mert e csinos öltözetek egyike se mutat olyan jól, ha fel vagyunk puffadva.

vous - 2018.12.01.
A puffadás elleni „arany hármas” szabálya

Persze a puffadás megakadályozása nemcsak esztétikai szempontból lényeges, de emésztőrendszerünknek sem jó, mivel a puffadás azt jelzi, nem megy zökkenőmentesen az emésztés. Az emésztendő anyagok megakadnak, elkezdenek erjedni, az ebből keletkező gázok és a székrekedés pedig már csak „hab a tortán”.

De mit tehetünk, ha rendszeresen puffadunk, és hogyan kerülhetjük el?

A puffadás ellen a dietetikus szakértők három lényeges elemet emelnek ki. Az arany hármas segítségével garantáltan elkerülhetjük a kellemetlen érzést, látvány. Ezek pedig a rostok, elegendő folyadék és a mozgás hármasa.

Rostok

Rostokat naponta kell fogyasztanunk, méghozzá nem is keveset: nőknek 25 gramm az ajánlott, férfiaknak 30 gramm. Rostokban gazdag ételek a teljes kiőrlésű gabonák, például a barna rizs, a zab és köles, valamint a nyers zöldségek és gyümölcsök – utóbbit a fruktóz miatt csak módjával fogyasszuk. Azonban figyeljünk oda, hogy ha ezidáig nagyon kevés rostot fogyasztottunk, akkor csak fokozatosan emeljük a mennyiséget, a hirtelen váltástól rosszul lehetünk!

Olvassátok tovább a cikket ITT!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.